שתף קטע נבחר
 

אחרי החגים: "230 אלף איש עדיין מחכים לעבודה"

הלמ"ס הודיעה כי העלייה באבטלה נבלמה, ומנהלי גופי ההשמה מאשרים שחל שיפור, אך מדגישים: זו עוד לא התאוששות אלא בלימת ההידרדרות. מנכ"ל שירות התעסוקה: "נקווה שאחרי המשבר לא יזניחו שוב את ההכשרות המקצועיות"

בעיית האבטלה עדיין לא נפתרה. כך מדגישים מנהלי שירות התעסוקה וחברות ההשמה הגדולות במשק, אחרי שהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הודיעה היום כי האבטלה הפסיקה לגדול. נתוני הלמ"ס תואמים את נתוני שירות התעסוקה, אבל מנכ"ל שירות התעסוקה, יוסי פרחי, מזהיר מפני כניסה לאופוריה.  

 

"גם אם יש שיפור, אסור לשכוח לרגע שיש 230 אלף מובטלים שעדיין מחכים לעבודה", אומר פרחי ל-ynet, "אכן, העלייה בהיקף האבטלה נבלמה, אנחנו יודעים בוודאות שיש שיפור ויש סימנים לכך שאנחנו בשלבי יציאה ממשבר, אבל אסור ליצור תחושה שהכל בסדר".

 

פרחי מציין כי המצב בתעשייה המסורתית גרוע קצת יותר מאשר בהיי-טק, אך ההבדל אינו גדול. לדבריו: "בשנת 2008 היו לנו רק כ-6,000 תביעות אבטלה בחודש, ובסוף השנה זה עלה לכ-11 אלף, כמעט כפליים. בחודשים האחרונים יש ירידה של כמה מאות, לכל היותר. בתעשייה המספר גדל מכ-35 אלף לכ-48 אלף בחודש, וכיום הוא עדיין נמצא באזור ה-48 אלף".

 

ומה קורה במגזר השירותים?

 

"עובדי מגזר השירותים, שמצבם ממילא גרוע יותר, נפגעו דווקא הכי פחות. מצד אחד, יש קריסות של חברות ורשתות קטנות, אבל במקביל יש גם התעוררות במסחר. מספר המובטלים בענף מאז תחילת המשבר עלה מ-76 אלף לכ-81 אלף, ומאז נשאר סטאטי".

 

חלק מאותם מובטלים ימצאו עבודה אחרי החגים?

 

"אני אופטימי, אבל השינוי לטובה לא יבוא לבד. הוא חייב להיות ממוקד בעשייה".

 

סוף משבר זה הזמן הטוב ביותר לספק הכשרה מקצועית לאלה שפוטרו. האם אתם פועלים בנידון?

 

"אנחנו מנסים להפנות כמה שיותר אנשים להכשרה מקצועית ומקבלים לכך גיבוי חזק מהתמ"ת. קיבלנו תוספת תקציבית יפה של 80 מיליון שקל להכשרות לשנת 2009, אבל זה לא מספיק וצריך להגדיל את התקציב גם ב-2010. אני מאוד מקווה שהשיפור הוא לא מופע חד-פעמי שנובע מהסכם קואליציוני כזה או אחר או מההד התקשורתי של המשבר. צריך להמשיך לשים דגש בנושא החשוב הזה גם ביום שאחרי המשבר ולא להזניח אותו. שלא נחזור על הטעות שנעשתה בתחום המים, שכאשר הבצורת הקודמת נגמרה, הפסיקו להתפיל".

 

מנפאואר: יש שינוי בכל הרובדים

גם מנכ"ל חברת כוח האדם מנפאואר ישראל, אורנה סגל, מדווחת על שיפור במצב התעסוקה. "יש תחושת שינוי חיובית שהחלה כבר אחרי פסח ונמשכה למרות הקיץ", אומרת סגל ל-ynet, "לא מדובר בתחום נקודתי, אלא בשיפור שחל בכל המגזרים במשק ובכל הרובדים. גיוס העובדים מתבצע באופן מאד מחושב - המעסיקים זהירים ובוחנים כל דבר מראש. בעיני זה מאד נכון, כי כך הם מונעים בועה חדשה".

 

המעסיקים לא מחכים בגיוסים לאחר החגים?

 

"השנה לא מחכים לאחר החגים, כיוון שהארגונים נשארו עם מערכת כוח אדם מאד רזה ומצומצמת, כדי להתאים את עצמם לאילוצי המיתון. במקומות עבודה רבים, עובד אחד עושה עבודה של שניים או שלושה, ויש צורך בוער בגיוס עובדים נוספים. יש לנו לא-מעט עובדים שהתקבלו לעבודה ויתחילו לעבוד מיד אחרי חול המועד סוכות".

 

גם מנכ"ל ORS, דורון סבג, אומר: "הביקוש לעובדים חזק יותר, ויש תחושה שהמשק חוזר לתקופה של 2007 ו-2008. הרבעון הראשון והשני של 2009 היו מהגרועים ביותר בתולדות מדינת ישראל. גיוס העובדים היה בשפל, במיוחד ברבעון השני. ברבעון השלישי, החל מפסח, אנו רואים התאוששות גדולה מאד בגיוס נציגי שירות לקוחות וכוח אדם לפרויקטים במכירות, בענפי הסלולר והבנקאות. עדיין לא רואים הגדלה משמעותית בתחום המנהלות - אין דרישות גבוהות לעבודות כמו מזכירות".

 

סבג נותן כדוגמא את "מדד המטענים", שמעיד לדבריו על השיפור במצב: "אנחנו מספקים עובדים למחסנים, למשל לחברת ממן המפעילה את מסוף המטענים בנתב"ג. הביקוש שם גדל, וזה אומר שיש הרבה מאד מטענים שמגיעים לארץ ויוצאים, מה שמראה על התאוששות בייבוא והייצוא של הסחורות. בהשוואה לרבעון השני, יש גידול של לפחות של 50%".

 

האם יש גם שיפור בהצעות בשכר?

 

"היום החברות משתדלות, ומוכנות להוסיף למחיר השעה עוד שקל כדי לגייס אנשים טובים. התחושה שלנו בתחום הזה שהמשק מוכן לשלם יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שירות התעסוקה, קרית גת: שניים מ-230 אלף
צילום: צפריר אביוב
לא מחכים לאחרי החגים. אורנה סגל
מומלצים