השבוע שהיה בעולם: המדדים עלו - וגם הטונים
שוק המניות עלה בשבוע שחלף, אך כוונת ארה"ב להטיל מכס של 35% על צמיגים מסין פגעה באווירה וגרמה לסין להתלונן בארגון הסחר העולמי. עם זאת, נראה שמדובר רק בקלף מיקוח מול סין לקראת פגישת ה-G20 בסוף השבוע
שבוע שעבר התחיל על רקע המתיחות בין סין לארה"ב, על רקע כוונת ארה"ב להטיל מכס של 35% על יבוא צמיגים מסין. סין איימה שתנקוט בצעדים דומים נגד תוצרת אמריקנית והתלוננה על ההחלטה בארגון הסחר העולמי. דובר משרד הסחר הסיני, יו ג'יאן האשים את ארה"ב ואמר שלא רק שגרמה למשבר העולמי כעת היא מתנהגת באגואיסטיות כשמחפשת פתרונות שיעזרו רק לעצמה, ועוד על חשבון מדינות אחרות.
המשקיעים, כזכור, חששו מתחילתה של תסבוכת רצינית, אך אובאמה, כמו אובאמה, הרגיע את הצדדים ואמר כי "לא תהיה מלחמת סחר", פרשנים העריכו כי לארה"ב
אין באמת טעם במס על צמיגים ותכלית הרעיון היה להשיג לאמריקנים "קלף" טרם פגישת ה-G20 כדי שיוכלו להציע משהו לסינים בתמורה להקלת המיסוי לסחורה אמריקנית.
לסין, גם עם מכס אמריקני, אין יותר מידי מה לדאוג, הנתונים שלה ממשיכים להיות חיוביים ומפתיעים לטובה והשבוע התברר כי לראשונה מזה 11 חודשים גם ההשקעות של זרים בסין חזרו להתרחב. כסף הרי נמשך לכסף וההון של הזרים עשוי להתחיל מגמה חדשה של זרימת כספים לסין.
עדיין, את עיקר תשומת הלב השבוע משכו נתוני המאקרו בארה"ב ובניהם בלט נתון המכירות הקמעונאיות, כשעלה על כל הציפיות וזינק בשיעור הגבוה מזה 3 שנים. חלק גדול מהעלייה אומנם חד פעמית ונבעה מהתוכנית הממשלתית לסבסוד החלפת רכבים, אך זו לא סיבה לצנן את ההתלהבות, גם בלי מכירות הרכבים עלה הנתון ביותר מ-1% ונתמך בעיקר ע"י סעיפי הבנזין, ההוצאות על ביגוד ועל מוצרי ספורט.
עד לשבוע האחרון רוב נתוני הצריכה, נזכיר, אכזבו והעצימו את החשש כי המשבר עלול להמשך, וכעת חששות אלה מתמתנים. בנוסף לנתון הצריכה המעודד המשיכו להתפרסם גם השבוע אינדיקטורים מעודדים בנוגע למצב התעשייה בארה"ב והפעם היה זה מצב התעשייה בניו-יורק ובפילדלפיה, שהפתיעו בעליות גבוהות מהצפוי.
רוקד על שתי חתונות
אומנם, התעשיינים מייצרים, אומנם, נתון המכירות הקמעונאיות הפתיע אך בסקרים האחרונים הצרכנים מצננים את ההתלהבות ואומרים: "לא נחזור לקנות כ"כ מהר". סקר של בלומברג שהתפרסם השבוע הראה כי רק 8% מהמבוגרים בארה"ב מתכננים להגדיל בחצי השנה הקרובה את רכישותיהם. עם זאת, הצהרות הצרכנים לא מתיישבות עם הנתונים וייתכן שבכל זאת הביקושים חוזרים.
יו"ר הבנק המרכזי האמריקני, בן ברננקי,
נאם בשבוע שעבר ואמר שהמיתון כנראה הסתיים, אבל הוסיף ואמר "שאולי נאלץ להתכונן להתאוששות איטית שתלווה בשיעורי אבטלה גבוהים, הגבוהים מ-9% עד לפחות לסוף השנה הבאה". למעשה ברננקי ניסה לרקוד על שתי חתונות, מצד אחד הוא אופטימי ומצד שני מסייג. הוא מנסה להגיד שהגיע הזמן להתחיל לעשות עסקים ומצד שני שהוא לא יעלה ריבית, פעולות שלרוב הופכיות.
למרות שהוא כנראה באמת לא מתכוון להעלות את הריבית בקרוב, היא עדיין תתרחש מוקדם יותר בהעלאה מבגוש האירו, שם צפויה הריבית לעלות רק בסוף 2010. ההערכה היא שכל דחייה של העלאת הריבית תדרוש מאוחר יותר העלאת ריבית חדה יותר.
בשווקי המניות בעולם ראינו השבוע עליות, מדד ה-S&P500, להמחשה, עלה השבוע ב-2.5%. כמו כן, מ-Securities Group Daiwa נמסר שהפרשי התשואה שהתקבלה בהשקעה במדד המניות MSCI World, לבין מדד האג"ח הממשלתיות העולמי, WGBI, הוא הגבוה ביותר מאז 1985 - כלומר, שמחירי אג"ח ממשלתי עלו הרבה יותר ממחירי המניות מאז 1985. הם מעריכים שמכיוון שלאורך זמן לא יתכן מצב עולם בו השקעה על נכס מסוכן תניב תשואה נמוכה יותר מהשקעה על נכס בטוח, השקעה במניות היום היא אטרקטיבית ביותר.
הכותב הוא כלכלן מאקרו בבית ההשקעות כלל פיננסים