שתף קטע נבחר
 

כך תלמדו את הילד לרכוב בלי גלגלי עזר

הילד כבר מוכן להיפרד מגלגלי העזר, אבל למי יש זמן לרוץ אחריו בכל השכונה? יום כיפור הוא הזדמנות מצוינת להיות בסביבה, ללוות אותו ולתת לו ביטחון. הנה כמה עצות שיכולות לעזור לכם לעזור לו

איפה שהוא בין הבימבה ל-4X4, למשך תקופה קצרה, החלום של הקטנים הוא אופניים עם שני גלגלים ובעיקר - בלי גלגלי עזר. החלום הזה מגיע יחד עם פעמון וקסדה נוצצת, אבל גם עם הורים מתנשפים ומזיעים וזוג ברכיים משופשפות.

 

לרגל חג האופניים המתקרב, הנה עצות לרוכבים על שניים ולאלה שבדרך:

 

שיווי משקל

מנחם אטלס, מאמן כושר אישי, מרצה לארגונומיה ומטפל בילדים עם בעיות יציבה, אומר ששיווי משקל זה לא הכל: "יש ילדים שמצליחים לרכוב גם ללא שיווי משקל טוב. אלה הילדים שנוטים להזיז הרבה את כידון האופניים". הסיבה העיקרית שמעכבת רכיבה ללא גלגלי עזר היא דווקא הפחד מאיבוד שליטה או נפילה ולא בעיות של שיווי משקל, הוא מסביר.

 

הכל מתחיל בראש ולא ברגליים

אטלס מציע שאם הילד נרתע, מסרב ולא משתף פעולה - אל תלחצו עליו! אם אתם רוצים לוודא שהוא מוכן מבחינה מוטורית ומבחינת שיווי המשקל - בדקו אם הוא מצליח להחזיק מעמד על האופנים במשך 7-8 שניות. אם כן, זה הכל בראש. עודדו אותו להאמין ביכולתו.

 

אימון וביטחון

לימוד רכיבה על אופניים קשור באימון ובביטחון. "אי אפשר ללמד לרכוב על אופניים כשאתם עומדים בצל והילדים נוסעים לפניכם: זה מצריך לרוץ קצת ולהזיע וזה דורש מאיתנו לעודד את הילד, להעניק לו ביטחון ביכולתו ולא לאכזב אותו. אם הוא לא מרגיש מספיק בטוח ומבקש שלא תעזבו אותו, כבדו את הבקשה. אל תסדרו אותו".

 

מה עושים עם גלגלי העזר?

אטלס טוען שהורדת גלגל עזר אחד או כיפוף והרמה של שני הגלגלים הקטנים לא תועיל. "זה מסרבל את התהליך ומקשה מאוד בסיבובים שבהם הילד נדרש לאזן את שיווי המשקל".

 

מקל של מטאטא?

"זה חוסך את ההתכופפות לכיוון המושב, אבל אני מציע לרוץ במקביל לילד, כשאתם אוחזים בזרועו. בהתאם לקצב ההתקדמות שלו אפשר להדק או להרפות". אטלס מאמין שהמגע בגוף הילד מעניק לו הרבה בטחון. "כך הילדים לומדים לאזן בעצמם ולשמור על שיווי משקל וגם מרגישים בטוחים שבמקרה של איבוד האיזון, יש מי שמחזיק אותם.

 

כוונו הכידון

אטלס מציע לבחור אופניים עם כידון גבוה שאינו רחב במיוחד ואינו רחוק מדי מהמושב, כך שהילד, בעת הרכיבה, לא יצטרך להטות את הצוואר כלפי מעלה ולהעמיס על חוליות עמוד השדרה. "אם הילד לא רוכב מספיק טוב, דאגו שהרגליים שלו יגיעו לריצפה "ילד שרוכב טוב, צריך לכוון את המושב כך שכף הרגל המדוושת תגיע למטה, והברך תהיה כמעט במצב יישור. זאת הזווית הטובה ביותר ולפיה יש לכוון את גובה הכיסא".

 

אוויר בגלגלים

בנוסף לקסדה שהיא חובה - ממליץ אטלס להשקיע 30 ש"ח ולהצטייד במשאבה. "אל תתנו לילדים לרכוב ללא אוויר בגלגלים", הוא ממליץ.

 

בלי פדלים

קובי קורן, מדריך רכיבה ומארגן קבוצות רכיבה, ממליץ לפרק את הפדלים. זו שיטה שהוא ייבא מעבר לים ומי ששמע עליה טורח להתקשר ולהודות לו באופן אישי. "כל מה שצריך הוא מפתח 15", להנמיך את הכיסא עד לנקודה שבה התלמיד מגיע עם שתי רגליו אל הקרקע ומניח אותן בחופשיות, בלא מאמץ. מכאן והלאה העבירו לו את הפיקוד ותנו לו להתקדם בשטח מישורי. כך התלמיד שולט בקצב ובאופן ההתקדמות בעצמו.

 

"חשוב להסביר לילדים שבכל מקרה הם תמיד יכולים להניח את הרגליים ולעצור ולבקש מהם לייצר תנועה בעזרת דחיפת הרגליים ואז להרים אותן ולנסות לשמור על כידון ישר לאורך של מטר או פחות עד לגמר המומנטום". אז אפשר להניח שוב את הרגליים על הקרקע. "מתרגול לתרגול העניין משתפר. רצוי לחזור על התרגול במרווחים של יומיים-שלושה ולא יותר מזה".

 

כעבור פרק הזמן הזה, התלמיד לומד לייצב עצמו ואפשר להחזיר את הפדלים ולהגביה מעט את המושב כך שקצות האצבעות תגענה בקרקע. "על תשעה מתוך עשרה זה עובד", אומר קורן. "השיא אגב, שמור לילדה בת עשר שנואשה קשות מכל שיטה אחרת ושתוך שיעור אחד התחילה לפדל לעבר האושר". השיטה מתאימה למי שעיתותיו בידיו כי דרוש קצת זמן לאימונים.

 

חומר קריאה

"אל תעזוב" הוא שמו של ספר מקסים שיכול ללוות את ההכנות שלכם לרכיבה ראשונה ללא גלגלי עזר. שירי מבקשת מאביה ללמד אותה לרכוב ללא גלגלי עזר וכך נולד סיפור של התחלות, המצליח להמחיש את שמחת העצמאות ואת קשיי הפרידה, בדיוק כמו רכיבה על אופניים. שירי לומדת לדווש בעצמה ואבא לומד לשחרר את היד המגוננת. אי אפשר שלא להזדהות. כתבה: גין ויליס. אייר: טוני רוס, נוסח עברי: מאירה פירון, טל מאי הוצאה לאור.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים