גרמניה: מרקל ניצחה, הסוציאליסטים מחוץ לתמונה
הקנצלרית המכהנת תשמור על כסאה חרף שיעור תמיכה לא מחמיא, והפעם תוכל גם להקים קואליציית מרכז-ימין במקום הקואליציה הרחבה שנכפתה עליה לפני ארבע שנים. "הלילה נחגוג, אבל יש הרבה בעיות לפתור", הכריזה בשעה ששר החוץ ומנהיג יריבתה העיקרית שטיינמאייר הודה: "זה הפסד מר"
תמשיך ללוות אותנו גם בשנים הקרובות: קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, רשמה אתמול (יום א') ניצחון צפוי בבחירות הכלליות בארצה, אלא שהפעם תוכל גם להקים את קואליציית המרכז-ימין שבה חשקה - אפשרות שחמקה מידיה בבחירות לפני ארבע שנים ברגע האחרון.
שר החוץ היוצא וראש המפלגה הסוציאל-דמוקרטית היריבה, פרנק וולטר-שטיינמאייר, נדחק מצדו לאופוזיציה אחרי 11 שנים שבהן היה חלק מהממשלה. מפלגתו רשמה את ההישג הגרוע ביותר שלה בבחירות מאז מלחמת העולם השנייה. "אין מה לדבר - זהו הפסד מר", אמר שטיינמאייר אחרי פרסום המדגמים, והבטיח להוביל אופוזיציה חזקה.
מרקל, מנהיגת המפלגה הנוצרית-דמוקרטית השמרנית, הצליחה להיפטר מהקואליציה הרחבה שבראשה עמדה בארבע השנים האחרונות עם הסוציאל-דמוקרטים. הצלחתה זו באה דווקא הודות להישג של השותפה העתידית בקואליציה החדשה שלה - מפלגת "הדמוקרטים החופשיים".
רוצה להיות קנצלרית של כו-לם
בתום ספירת הקולות התברר כי מפלגתה של מרקל זכתה ב-33.8 אחוזים, בעוד שהסוציאל-דמוקרטים קיבלו רק 23 אחוזים. מפלגת "הדמוקרטים החופשיים" גרפה 14.6 אחוזים, מפלגת השמאל זכתה ב-11.9,
והירוקים קיבלו 10.7 אחוזים. פירוש הדבר הוא רוב מרכז-ימני איתן בפרלמנט. מדובר בשינוי משמעותי לעומת הבחירות בשנת 2005, אז היה הפער בין מפלגתה של מרקל לסוציאל-דמוקרטים דחוק בהרבה.
לשמרנים יהיו 239 מושבים בבית התחתון של הפרלמנט, ולדמוקרטים החופשיים 93. ביחד יהיה להן רוב של 332 מושבים לעומת 290. הסוציאל-דמוקרטים יחזיקו ב-146 מושבים, למפלגת השמאל יהיו 76, ולירוקים - 68. מיד עם היוודע התוצאות התקשרו מנהיגי ארה"ב, בריטניה וצרפת לברך את מרקל.
"הלילה אנחנו באמת יכולים לחגוג", אמרה הקנצלרית כשהיא קורנת מאושר לתומכיה במטה הבחירות שלה, "אך יש הרבה בעיות בארצנו שעלינו לפתור". כהונתה השנייה של מרקל תהיה שונה במידה ניכרת מהראשונה, שבה ישבה בראש ממשלת ביניים מרדנית, אך נהנתה מרוב גדול בפרלמנט. כעת תנהיג הקנצלרית קואליציה צרה יותר עם אופוזיציה חזקה בהרבה. "הגישה שלי היתה, ועודנה, שאני רוצה להיות הקנצלרית של כל הגרמנים", אמרה לאוהדיה, וציינה שמשימתה העיקרית תהיה לשמור על מקומות העבודה ולייצר נוספים.
שטיינמאייר מאחור, ועכשיו? אפגניסטן, גרעין ומסים (צילום: רויטרס)
גידו ווסטרוולה, מנהיג "הדמוקרטים החופשיים", אמר כי הוא ואנשיו "מרוצים מהתוצאה הבלתי-רגילה, אבל מבינים גם שיותר מכל דבר אחר - פירושו של דבר אחריות". ווסטרוולה צפוי להתמנות לשר החוץ, ומפלגתו חוזרת לממשלה אחרי 11 שנות היעדרות. מרקל הבטיחה שיחות "מהירות ופסקניות" על הקמת קואליציה, והן צפויות להיות קצרות יותר מאלה שהובילו להקמת הקואליציה הרחבה בשנת 2005. אז נמשכו השיחות יותר מחודשיים.
הפרחים למרקל? לא בהכרח
אף שהתוצאות אמש היו כואבות במיוחד לסוציאל-דמוקרטים, גם שיעור התמיכה במפלגתה של מרקל אינו מזהיר, בלשון המעטה. מספר הקולות שקיבלו השמרנים אינו עולה בהרבה על ההישג הגרוע ביותר שלהם מאז מלחמת העולם השנייה -
31 אחוזים בבחירות של שנת 1949. במערכת הבחירות הקודמות זכתה המפלגה הנוצרית-דמוקרטית ב-35.2 אחוזים מהקולות. שלוש מפלגות האופוזיציה, לעומת זאת, רשמו אמש את ההצלחה הגדולה ביותר שלהן אי-פעם: ב-2005 לא עברה אף אחת מהן את רף עשרת האחוזים.
גם האדישות היחסית שהפגינו אתמול הגרמנים אינה מלמדת טובות. רק 70.8 אחוזים מבעלי זכות הבחירה הגיעו לקלפיות. מדובר בירידה דרמטית לעומת מערכת הבחירות הקודמת, אז הצביעו 77.7 אחוזים מבעלי זכות הבחירה, ובשפל חדש בעידן שלאחר המלחמה.
למרקל ושותפתה הקואליציונית ממתינים כעת כמה אתגרים, ובראשם ההתאוששות מהמשבר הכלכלי הקשה שפקד את המדינה. הן מרקל והן ווסטרוולה תמכו בקיצוץ במסים, אלא שהקיצוצים שמבקש ווסטרוולה להנהיג מרחיקי לכת הרבה יותר מאלה שבהם תומכת מרקל. שינוי אחד צפוי לעבור בצורה חלקה יותר: שתי המפלגות תומכות בעצירת התוכנית לסגור את 17 מפעלי האנרגיה הגרעינית של גרמניה עד 2021, ולאפשר את המשך הפעילות של חלק מהם זמן רב יותר.
אתגר נוסף של הממשלה החדשה יהיה לפעול לגיבוש אסטרטגיה לנסיגתם בסופו של דבר של יותר מ-4,200 חיילים גרמנים
מאפגניסטן. הנוכחות של צבא גרמניה במדינה שסועת הקרבות נתקלת בביקורת הולכת וגוברת ככל שהיא מתארכת. במהלך מערכת הבחירות איימו אל-קאעידה והטליבאן לבצע פיגועים בגרמניה בשל מעורבותה במלחמה באפגניסטן.
אגב, הבחירות בגרמניה לא היו המפלה היחידה שספגה אתמול מפלגה סוציאל-דמוקרטית באזור. המפלגה הזהה באוסטריה השכנה נחלה את התבוסה הגדולה ביותר שלה מאז מלחמת העולם השנייה, בבחירות המקומיות במחוז אוסטריה העליונה. מנגד, מפלגת "החופש" - מפלגה ימנית-קיצונית הדוגלת במאבק בהגירה ובזרים - כמעט הכפילה את כוחה במחוז.