שתף קטע נבחר
 

מדגסקר: עדויות חדשות ללמור הנדיר בעולם

משלחת חוקרים שסרקה מאות קילומטרים של יערות גשם נידחים באי מדגסקר, גילתה 11 אזורים חדשים בהם חיים למורי הבמבוק הגדולים. הקיפופים הפרוותיים נחשבים ללמורים הנדירים ביותר בעולם ובטבע נותרו כיום כ-140 למורים בלבד

סקר מדעי מקיף שנערך על ידי מספר ארגוני טבע הפועלים להצלת מינים של בעלי חיים מהכחדה בטבע, גילה במדגסקר עדויות לקיומן של אוכלוסיות חדשות של למור הבמבוק הגדול (Prolemur simus), הנחשב ללמור הנדיר ביותר בעולם.

 

מסתבר כי הלמור הפרוותי שכיכב בשנים האחרונות בראש רשימת הפרימטים המצויים בסכנת ההכחדה החמורה ביותר, חי במספר רב יותר של אזורים ביערות באי מכפי שסברו החוקרים בעבר. כיום ידועים למדע על קיומם של 140 פרטים בלבד בטבע והגילוי החדש מעניק תקווה למצוא למורים חדשים באזור.

 

למור הבמבוק הגדול, כשמו כן הוא, מצוייד בלסת ושיניים חזקות ביותר, המאפשרות לו לכרסם את הסיבים הקשים של העץ. אחד הגורמים המסייעים למדענים לגלות את אזורי המחייה החדשים של הלמורים הוא באמצעות שאריות גדולות ולעוסות של במבוק המושלכות לאדמה על ידי הלמורים בתום האכילה.

 


צילום: Jonathan Linus Fiely

יש תקווה? למור במבוק בארוחה מזינה (צילום: Jonathan Linus Fiely)

 

אורך גופו של הלמור הוא כ-45 ס"מ, זנבו באורך ממוצע של 44 ס"מ ומשקלו כ-2.4 קילוגרם. למורי הבמבוק הגדולים פעילים בעיקר בשעות הזריחה ובשעות בין הערביים, אל תוך הלילה. את זמנם הם מבלים יחד בלהקות המונות בין 4-7 קיפופים אך לא ידוע רבות על המבנה החברתי שלהם. הם מרבים לשהות על הקרקע ומשקיעים פרק זמן ארוך באכילת המזון האהוב עליהם - עצי הבמבוק, המהווים 95 אחוז מהתפריט הקולינרי שלהם באי.

 

הלמורים נאכלים עד כדי הכחדה בטבע

מאז ההפיכה הצבאית שהתרחשה במרס השנה במדינה, כנופיות וארגוני פשע פשטו על שמורות טבע רבות ברחבי האי, המהוות את המקום היחיד בעולם לקיומם של למורים נדירים וחיות בר המצויות רק במדגסקר. הדיווחים שהחלו לזרום העלו תמונה מדאיגה: עלייה עצומה בכריתת יערות לטובת תעשיית הפחם והעץ, והשתלטות על שטחי יערות למטרות חקלאות. התושבים המקומיים לא מסתפקים רק בפגיעה באזור המחייה של החיות הנדירות, אלא גם החלו לצוד אותן למטרות מאכל.

 

על הכוונת נמצאות חיות בר שנלכדות לטובת סחר בלתי חוקי בחיות בר, אך נראה שמה שמרתיח את גופי השימור בעולם במיוחד הוא ציד קיפופי הלמורים הנדירים למטרות מאכל. בקרן השימור העולמית (CI) טוענים כי עם הנסיגה בתמיכה הבינלאומית, חלה ירידה גם בכוחו של הממשל הסביבתי להגן על הטבע, דבר שפתח צוהר לארגוני פשיעה לגרוף הון כלכלי. 

 

מאז מרס השנה, נכרתו יערות רבים בפארקים הלאומיים במדינה למטרות ייצוא לאסיה ובעקבות ההפיכה, אנשי מחקר ונציגי גופים בינלאומיים רבים הפסיקו את פעולות המחקר והסיוע לאוכלוסיה המקומית.

 

הדו"ח השנתי של איגוד השימור העולמי (IUCN) על מצב הקופים ברחבי העולם, הזהיר כי עתידם נמצא בסכנה בשל כריתת היערות. כעת, הופך הציד לאיום הרציני ביותר על עתידם של מיני קופים רבים, שנאכלים עד כדי הכחדה מוחלטת.

 

ענף התיירות האקולוגית במדגסקר מגלגל מאות מיליוני דולרים מדי שנה, אך הוא נפגע קשות בעקבות התערערות השלטון המקומי ורק לאחרונה, החל להתאושש מעט.

 


למור במבוק גדול שנלכד בשנה שעברה (צילום: Jonathan Linus Fiely)

 

כ-140 למורי במבוק נותרו בטבע

עד תחילת שנות ה-80, שיערו מדענים כי למור הבמבוק הגדול נכחד לחלוטין מהטבע עד שהתגלה מחדש ביערות מדגסקר. אם עד כה סברו החוקרים כי נותרו פחות ממאה פרטים בלבד בטבע. בשנה שעברה איתרו חוקרים כ-40 למורים חדשים ונדירים ביער במבוק, במרחק של 400 קילומטר מהמקום היחיד בו היה ידוע שהאוכלוסייה קיימת. דבר, שהעלה את מספר האוכלוסיה המוערכת לכ-140 קיפופים.

 

משלחת החוקרים לכדה אשתקד שישה למורים והצמידה להם קולרי רדיו, על מנת לגלות מידע חדש על אורח חייהם ומיקומם באי. השנה בילתה משלחת מחקר מדעית נוספת באי וסרקה מאות קילומטרים של יערות גשם נידחים במרכז ובמערב האי. לבסוף, המאמץ השתלם: נמצאו 11 אתרים חדשים שהכילו עדויות פיזיות לקיומם של הלמורים ביער.

 


(צילום: Dave Rolfe, The Aspinall Foundation)

 

"לחפש את הלמור הנדיר והחמקן ביותר בעולם באזור כי נידח היה הימור עצום", סיפר דמיאן אספינל מקרן אספינל הבריטית. "אך לפעמים, זה מה שצריך לעשות כדי לסייע להציל מיני בעלי חיים מהכחדה מוחלטת בטבע".

 
בתשע השנים האחרונות התגלו 53 מיני פרימטים חדשים למדע, כש-40 מהם התגלו במדגסקר בלבד. באי ישנם 92 מינים ותתי-מיני של קופים וקיפופים. בנוסף, מאות מינים חדשים של זוחלים, דו-חיים, בעלי כנף וצמחים התגלו בשנים האחרונות באי. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תיעוד נדיר של הלמור בטבע
צילום: Dave Rolfe
פרוותי, קטן וחובב במבוק
צילום: Jonathan Linus Fiely
חוקרים מתקינים קולר רדיו למעקב אחרי הלמור
צילום: Jonathan Linus Fiely
האזור בו נמצאו הלמורים בשנה שעברה
צילום: Jonathan Linus Fiely
מומלצים