שתף קטע נבחר

 

8 שנים בבוץ: ארה"ב מתחבטת בשאלת אפגניסטן

על רקע שחיקה מתמדת בתמיכה בלחימה, קרבות עזים ומומנטום שפועל לטובת הטליבאן - פתח הנשיא ברק אובמה בהתייעצויות לקראת גיבוש האסטרטגיה שתשאף להוציא את ארצו מהבוץ. שמונה שנים אחרי הפלישה, סוף המלחמה לא נראה באופק

שמונה שנים אחרי הפלישה לאפגניסטן, אמריקה עדיין לא יודעת כיצד לצאת מהבוץ התובעני של המלחמה שיזמה בעקבות פיגועי 11 בספטמבר 2001, שגבתה את חייהם של קרוב ל-800 מחייליה. ביום השנה השמיני לפרוץ המלחמה, הנשיא ברק אובמה יכנס את צוות יועציו לביטחון לאומי, כדי לשוב ולדון בשאלת האסטרטגיה, ובדילמה האם להיענות לתביעת הצבא לתגבור נוסף של הכוחות, או לאמץ גישה שונה כדי לסייע לעם האפגני להתמודד עם איום הטליבאן.

 

הציבור האמריקני מצידו הולך ומאבד את סבלנותו. לפי סקר של מכון GfK שנערך עבור סוכנות הידיעות AP, שיעור התמיכה במלחמה באפגניסטן בקרב האמריקנים ירד ל-40 אחוזים, לעומת 44 אחוזים בחודש יולי. סקר של רשת CNN הצביע 39 אחוזי תמיכה. התמיכה וההתנגדות למלחמה מתחלקים באופן ברור בין תומכי המפלגות העיקריות, כש-69 אחוזים מהרפובליקנים תומכים בתגבור הכוחות, בעוד ש-57 אחוזים מהדמוקריטם מתנגדים לכך. סקר של ה-BBC הצביע על כך שגם בקרב בעלת בריתה העיקרית של ארה"ב ללחימה, בריטניה, התמיכה נשחקת, כשמחצית מהבריטים מתנגדים להמשך המלחמה.

 

צילום: AFP

 

אמש נפגש אובמה עם חברי קונגרס אמריקנים משני צדי המתרס הפוליטי, ואמר להם כי הוא מעוניין לנהל דיון נוקב סביב המשך ניהול המלחמה. 18 הסנאטורים שהגיעו לבית הלבן הבהירו לו כי שתי המפלגות יעמדו מאחורי כל החלטה שיקבל - שעשויה לנוע מהגברת הלחימה ועד לנסיגה מהמדינה שסועת הקרבות. מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט, הארי ריד, אמר כי "הדמוקרטים והרפובליקנים הבהירו לנשיא: נתמוך בכל החלטה שתקבל". הסנאטור הרפובליקני מיץ' מקונל הסתייג מעט מהדברים, אך העריך כי רוב הרפובליקנים יעמדו מאחורי אובמה, אם מפקדי הצבא האמריקני באפגניסטן יתמכו בהחלטותיו.

 

הנשיא, שנראה שאינו ממהר להכריע בנושא, הבהיר שהמלחמה לא תצומצם למאבק בטרור בלבד, וכי אינו שוקל בשלב זה לצמצם את הכוחות. עם זאת, הוא גם לא אותת שבכוונתו לתמוך בתגבור נוסף של הכוחות. מפקדו הבכיר באפגניסטן, הגנרל סטנלי מקריסטל, הזהיר בשבוע שעבר שהמלחמה נגד הטליבאן במדינה תיכשל אם לא יתוגברו הכוחות הזרים ולא תעודכן האסתטרטגיה. בדו"ח מיוחד שהגיש הוא ציין דרושים עוד חיילים רבים, ייתכן שכ-40 אלף, כדי להוך את מגמת "המומנטום של החמושים". אובמה כבר תגבר את הכוחות ב-21 אלף השנה, ל-68 אלף, ואינו שש לעשות זאת שוב. מדינות אחרות, בעיקר חברות בברית הצפון-אטלנטית (נאט"ו), שיגרו עוד כ-40 אלף חיילים.

 

אובמה: איש לא מרגיש בדחיפות יותר ממני

הנשיא סירב לפי שעה לתחום את הליך קבלת ההחלטות שלו בזמן, עובדה זו גררה תגובה מצד יריבו הרפובליקני בבחירות לנשיאות, סנאטור ג'ון מקיין. לפי אנשים שנכחו בפגישה, הוא הזהיר את אובמה כי אל לו לנוע "באופן נינוח מדי" בכל הנוגע לנושא. הערה זו גררה תגובה מצד אובמה, שאמר כי איש אינו מרגיש יותר ממנו בדחיפות שקשורה לפתרון המלחמה, וכי לא יהיה שום דבר "נינוח" בתהליך גיבוש האסטרטגיה. גורמים בקונגרס אמרו כי ייתכן שאובמה שוקל תגבור צנוע יותר של הכוחות האמריקנים, קרוב יותר ל-10,000 חיילים מאשר ל-40 האלף שהציע מקריסטל. ואולם בבית הלבן אמרו כי טרם התקבלה החלטה שכזו.


 

חיילים אמריקנים בתדרוך באפגניסטן (צילום: AFP)

 

למרות השבוע הקשה שעבר על הכוחות האמריקנים, במהלכו נהרגו שמונה חיילים במתקפה של הטליבאן, בממשל אובמה אמרו כי ארגון אל-קאעידה, שאחראי לפיגועים הנוראיים ב-2001, נחלש משמעותית מאז הפלישה לאפגניסטן. הנשיא אובמה מסר כי דו"חות אמריקנים מראים שהארגון "איבד מהיכולות המבצעיות" שלו בעקבות סדרה של כשלונות והמלחמה העיקשת של כוחות הקואליציה. לדבריו, כיום מחזיק אל-קאעידה רק בכ-100 "חיילי ליבה", ומחנות האימונים שלו - שבהם התאמנו אלפי צעירים - נפגעו קשות.

 

הנשיא האמריקני הדגיש אמש כי כל החלטה על בעניין סדר הכוןחות תתקבל רק אחרי שייחרץ גורל האסטרטגיה. בינתיים, אין כל שינוי במשימת הכוחות האמריקנים באפגניסטן, שיוסיפו להתמקד במאמץ לפגוע באל-קאעידה. בבית הלבן הדגישו שהחלטות הנשיא לא יושפעו ממצב הרוח בגבעת הקפיטול, או מהירידה בתמיכה הציבורית במלחמה. דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, אמר: "ההחלטה שהנשיא יקבל - פופולרית או לא - תהיה מבוססת על מה שהוא חושב שישרת הכי טוב את האינטרסים של המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
דילמת אובמה. לוקח ת'זמן
צילום: AFP
מקיין לאובמה: אל תהיה נינוח מדי
צילום: AP
מקריסטל: רוצה עוד 40 אלף חיילים
צילום: AFP
בן לאדן. נחלש
צילום: רויטרס
מומלצים