לבני לטורקים: השת"פ הצבאי חשוב גם לכם
יו"ר האופוזיציה בראיון לטלוויזיה הטורקית, לאחר ביטול התמרון המשותף: "צריך לסיים את המשבר הזה. אנקרה יודעת מה חשיבות היחסים איתנו, היא יודעת שהיא נמצאת באותו מחנה"
אחרי שתקפה את ממשלת נתניהו בחריפות בפתח מושב החורף של הכנסת, התפנתה אמש ציפי לבני לראיון מדיני בטלוויזיה הטורקית. "היחסים בין ישראל לטורקיה הם בעלי טבע אסטרטגי, וכיו"ר האופוזיציה אני מודיעה שהם לא קשורים לסוג הממשלה שמכהנת בירושלים ואין בעניין הזה קואליציה ואופוזיציה".
נוכח החלטתה של אנקרה לבטל את השתתפות צה"ל בתמרון האווירי המשותף, אמרה
לבני בראיון לטלוויזיה הטורקית הממלכתית TRT: "אנחנו תומכים במהלכיה של הממשלה לסיים את המשבר. אני מאמינה שמה שעומד כאן על הפרק זה לא יחסי ישראל-טורקיה, אלא החלוקה בין המדינות באזור שמבינות מה האיום האמיתי, מאוימות בעצמן על-ידי גורמים קיצוניים ופועלות בשיתוף ביניהן כדי לנצח אותם".
בהתייחסה ל"עופרת יצוקה", שהתנהל בשבתה כשרת החוץ ובעטיו פורסם דו"ח גולדסטון, אמרה לבני: "המבצע בעזה לא כוון נגד עזה ותושבי עזה. אנחנו עזבנו את עזה, נתנו לפלסטינים אפשרות לבנות שם את חייהם, נתנו תקווה, ובתמורה קיבלנו אלפי טילים על אזרחינו. המבצע כוון נגד הטילים ומי שיורה אותם, ומי שפעל בקרב אוכלוסיה אזרחית היה החמאס שבחר לעשות כן. הירי הביא אותנו לפעול ורק הוא". המבצע בעזה הוביל לגל הפגנות קיצוניות באיסטנבול נגד ישראל.
"לטורקיה תפקיד חשוב באזור", אמרה יושבת-ראש קדימה. "רב המכנה המשותף על המפריד, ויחסי ישראל-טורקיה מניבים תוצרים חשובים לטורקיה ולאינטרסים שלה, לא רק לישראל - שיתוף הפעולה הצבאי חשוב גם לכם". בפנייה לאזרחים הטורקים ולהנהגה, הוסיפה: "תמיכה במלחמה בטרור היא לא מעשה אנטי-פלסטיני. היא אנטי-טרור. החמאס לא מייצג את השאיפות הלאומיות של הפלסטינים, הוא לא פועל למענן ולא מקדם אותן. הצורך להילחם בטרור ובגורמים הקיצוניים הוא מכנה משותף בין כל הכוחות המתונים באזור - וטורקיה צריכה להיות בהם.
"אני יודעת שהתמונות מעזה היו לא פשוטות, החמאס בחר לפעול מאוכלוסיה אזרחית, להסתתר מאחורי אזרחים ולירות על ילדינו. יש הבדל תהומי בין מי שפוגע בילד בכוונה לבין מי שפוגע בו בשוגג במסגרת לחימה בשטח אזרחי. התמונות קשות, אך הנהגה צריכה לעשות מה שנכון למדינתה, ולעתים זה לא עומד בקנה אחד עם דעת הקהל שלא תמיד חשופה להכל".
"טורקיה יודעת מה חשיבות היחסים עם ישראל, היא יודעת שהיא נמצאת
באותו מחנה של מתונים עם ישראל, הפלסטינים המתונים ומדינות מוסלמיות אחרות, והאיום כלפי טורקיה הוא לא מאיתנו. מנהיג, בכל מקום, צריך לשאול עצמו עם מי הוא מזדהה, עם אילו ערכים ולמען אילו מטרות. בכל הנושאים הללו טורקיה וישראל חולקות מכנה משותף רחב. את הקשר החשוב ביננו אפשר וצריך לנתב לשיתופי פעולה לקדם מטרות משותפות, בראשן קידום האזור, ולא לפגוע בו במשברים שניתן לפתור אותם וצריך לפתור אותם", סיכמה שרת החוץ לשעבר.