שתף קטע נבחר

המתקפה בפקיסטן –"הצבא חייב לרשום הישג"

מתקפות הטרור הקשות בשבועיים האחרונים בהן נהרגו 175 בני אדם היו הקש ששבר את גב הגמל. בניגוד לפעמים הקודמות בהן ניסה להדוף את טליבאן ואל-קאעידה, הפעם מגיע צבא פקיסטן למתקפה בווזיריסטן מוכן יותר. מומחה: "זה אזור קשה מאוד שמתאים מאוד לגרילה. השאלה היא אם לצבא תהיה את הנחישות". ומה יהיה על הגרעין?

המתקפה שבה פתח אתמול בבוקר (שבת) צבא פקיסטן על מעוזי טליבאן ואל-קאעידה במחוז דרום ווזיריסטן לא באה בהפתעה. קדמו לה שלושה חודשים של "הפצצות ריכוך" אוויריות, הזרמת כוחות בלתי פוסקת, ניתוק קווי טלפון, והימלטות של כ-120 אלף איש מבתיהם מחשש מפני הבאות. אך הקש ששבר את גב הגמל הפקיסטני והוביל למתקפה היו השבועיים האחרונים. 

 

בסדרה של מתקפות טרור בלאהור, רוואלפינדי, פשוואר, איסלאמבד, כמו גם באזורים השבטיים שבהרים נהרגו לא פחות מ-175 בני אדם. הטליבאן הוכיח, למי שעוד היה ספק בכך, שביכולתו לפגוע גם ב"מטרות איכותיות". לא רק שווקים, מוסדות כפריים או סיורים צבאיים - אלא מתקפות מתוזמנות ומשולבות על תחנות משטרה, בסיסי קומנדו וסוכנות הביון בעומק השטח שבשליטת הממשלה.  


זירת פיגוע בפקיסטן (צילום ארכיון: AFP)

 

לשיא הגיעה המתקפה לפני כשבוע, אז השתלטו חמושים למשך יממה על מטה הצבא סמוך לרוואלפינדי, אחד המתקנים הביטחוניים החשובים בפקיסטן, ולקחו בשבי 39 בני ערובה. השבויים חולצו לבסוף במבצע שגבה 20 הרוגים, אך האירוע המביך רק חידד את השאלה: אם הטליבאן יכול להגיע ל"קריה" הפקיסטנית - מדוע שלא יפרוץ לאתרי הגרעין, שכמה מהם נמצאים קרוב מאוד לאזורים שבשליטתו?

 

לא תוקפים את מתקני הגרעין

פרופסור יעקב ורצברגר, מומחה לפקיסטן מהאוניברסיטה העברית, סבור כי בשלב זה אין איום ישיר על מתקני הגרעין. "עד-כה לא נעשו ניסיונות של ממש לתקוף את המתקנים. למרות שקשה מאוד לסמוך על הרציונליות של הארגונים האיסלאמים, אני חושב שגם הם מבינים שתקיפת מתקני הגרעין תהיה חציית קו אדום שתוצאותיה עלולות להיות חמורות מאוד גם מבחינתם. מתקפה כזו תיצור מצב חדש שאני לא בטוח שהארגונים האלה מוכנים להתמודד איתו", אמר ל-ynet.

 

הסכנה שהגרעין הפקיסטני ייפול בידי אל-קאעידה או כל ארגון איסלאמי קיצוני אחר הוא התרחיש שמדיר את שנתם של בכירי הממשל באיסלאמבד ובעיקר בוושינגטון. מזכירת המדינה האמריקנית הביעה אופטימיות ביחס לנושא בביקורה בבריטניה בשבוע שעבר ואמרה כי היא "משוכנעת שהארסנל הגרעיני של פקיסטן נמצא בידיים בטוחות".  

 

וחזרה למתקפה. הכניסה של צבא פקיסטן לדרום ווזיריסטן נעשית משלושה כיוונים במקביל – צפונה, מערבה ודרומה. מדובר במחוז שגודלו כשל מדינת דלוואר בארה"ב ושעיקר פעילי הטרור שבו מתרכזים בשטח של כ-3,310 קילומטרים רבועים. שלוש דוויזיות ובהן יותר מ-30 אלף חיילים משתתפים בפעולה ואלה נעזרים בטנקים, ארטילריה וכוחות אוויר.


חיילים בצבא פקיסטן בפעולה (צילום: AFP)

  

מול הצבא הפקיסטני ניצבים, על-פי ההערכות, כעשרת אלפים אנשי טליבאן בדרום ווזיריסטן, ועוד כ-15 אלף במחוזות סמוכים הנמצאים אף הם בשליטת הקיצונים. הטליבאן פועל במשותף עם אל-קאעידה ונעזר גם בכמה מאות פעילי ג'יהאד זרים, רובם מאוזבקיסטן.

  

אין זו הפעם הראשונה שממשלת פקיסטן מנסה להביא לדחיקתם של הטליבאן ואל-קאעידה אל מעבר לגבול האפגני. למעשה, מאז 2001 ביצע צבא פקיסטן שלוש מתקפות מסוג זה בדרום ווזיריסטן ונכשל בכולן. כוחו של הטליבאן מושרש מדי במחוזות השבטיים וצבא פקיסטן חלש ולא מיומן מספיק כדי להתמודד איתו.  

 

אך ההצלחה שרשמה המתקפה על עמק סוואט בחודש מרס עודדה את הממשל באיסלאמבד לצאת למתקפה בווזיריסטן דווקא עכשיו. לכך יש להוסיף לחץ אמריקני כבד, לו התווסף בימים האחרונים מנוף לחצים נוסף: אישור חבילת סיוע בסך 7.5 מיליארד לפקיסטן על-ידי הנשיא אובמה.  

 

חממה לאנשי ג'יהאד

דרום ווזיריסטן הוא מחוז המשמש חממה לג'יהאדיסטים מארגונים שונים. משם בין היתר יוצאות המתקפות לערי פקיסטן ולא פחות חשוב מכך - משם יוצאות חלק מפעולות הטרור נגד כוחות נאט"ו באפגניסטן. גורמי ביטחון פקיסטנים אמרו כי המבצע צפוי להימשך כחודשיים ובמרכזו תעמוד העיירה מאקין - הנחשבת לבירתם של המנהיג לשעבר בייטולה מחסוד, שנהרג בהפצצה אווירית בחודש אוגוסט, ויורשו חקימולה מחסוד.


הבית בו נהרג בייטולה מחסוד (צילום: AP)

 

"הצבא הפקיסטני התכונן למתקפה הזו תקופה ארוכה ויש סיוע טוב יותר בינו לבין ארה"ב למרות הניסיון לשמור על פרופיל נמוך. אך עם זאת, צריך לראות גם את הצד השני של המשוואה", מציין ורצברגר. "זה אזור קשה מאוד ללחימה, שמתאים מאוד לגרילה וצבא סדיר קשה מאוד להגיע בו להישגים. יש כאן גם יריב שלא ייכנע ללא מלחמה. השאלה הגדולה היא מה מידת הנחישות של הצבא הפקיסטני".

 

אחד הגורמים המרכזיים שצפויים להשפיע על משך הזמן שימשכו הקרבות הוא מזג האוויר. החורף הולך ומתקרב אל ההרים הגבוהים והקרים של צפון-מערב פקיסטן ובאיסלמבאד מאמינים שסגירת דרכים בשל הצטברות שלג והקור המקפיא ישחקו לטובם, ויקשו על החמושים לצאת ממקומות המסתור שלהם ולהתנייד.

 

שלטונות פקיסטן, ובראשם הנשיא זרדרי וראש הממשלה גילאני, משתדלים לשדר כי קיים קונצנזוס לאומי סביב הצורך הפעולה הצבאית נגד הטליבאן ואל-קאעידה. גורמי ביטחון פקיסטנים ציינו כי בניגוד למבצעים הכושלים הקודמים - הפעם אין בכוונתם לעשות עסקאות עם טליבאן כדי שלא לסכן את הישגי הצבא בזירות אחרות.

 

"אי הצלחה, בדומה למתקפות הקודמות, לא תשנה את המצב הנוכחי בהרבה, כיוון שגם ככה מדובר במצב של חוסר יציבות כרוני. הצלחה גדולה יכולה לשנות את המצב גם בזירה הפנים פקיסטנית ולא פחות חשוב מכך באפגניסטן. לעומת זאת, כישלון טוטאלי עלול להביא לקריסה של היציבות הפנים פקיסטנית, שבה הצבא הוא עמוד התווך המרכזי", מסכם ורצברגר.

 

"המתקפות האחרונות גרמו לצבא הפקיסטני להבין שאין דרך אחורה מבחינתו. הם הפנימו את העובדה שאין יותר אפשרות לדילים עם הקיצונים. הדילים האלה לא מבטיחים את יציבות פקיסטן ורק מערערים את התזה עליה נשען הצבא - שהוא זה שמחזיק את פקיסטן מלוכדת ואחידה. לכן צבא פקיסטן חייב לרשום איזשהוא הישג במתקפה הזו".

פורסם לראשונה 17/10/2009 23:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילים בפקיסטן
צילום: AFP
היורש בטליבאן. חקימלה מחסוד
צילום: AFP
מומלצים