שתף קטע נבחר

קלינטון: איראן חייבת ליישם את ההסכם במהירות

מזכירת המדינה הבהירה כי היא מצפה מאיראן לפעול בהקדם להעברת רוב האורניום המועשר שברשותה לרוסיה, כפי שהוסכם בין הצדדים. קלינטון הדגישה שטהרן לא תוכל לנצל את המשא ומתן כדי למשוך זמן: "לא נדבר לשם דיבור"

מזכירת המדינה האמריקנית התייחסה הערב (יום ד') לראשונה לטיוטת ההסכם שהושגה עם איראן ואמרה כי ארצות הברית דורשת מטהרן לפעול במהירות ליישום ההבנות. הילרי קלינטון הבהירה כי היא מצפה מהרפובליקה האיסלאמית להעביר את רוב האורניום שברשותה לרוסיה בהקדם האפשרי.

 

 

ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית של האו"ם, מוחמד אל-בראדעי, הודיע בצהריים כי איראן ושלוש המעצמות - צרפת, רוסיה וארצות הברית - חתמו על טיוטת ההסכם בנוגע לנושא הגרעין. הטיוטה של אל-בראדעי כוללת קריאה של המעצמות לשלוח מחוץ לתחומה כ-75 אחוזים מעתודת האורניום המועשר לפני סוף השנה לשם המרה לדלק גרעיני לצורך הפעלת כור המחקר בטהרן.

 

לדברי גורמים דיפלומטיים בווינה, איראן הסכימה להוציא את האורניום המועשר מתחומה, כך שלמעשה רוב החומר שעלול לשמש אותה לייצור פצצה

גרעינית לא יהיה בידיה. הצדדים התבקשו לחתום על ההסכם עצמו עד יום שישי.

 

קלינטון התייחסה לנושא במהלך נאום שנשאה במכון לשלום של ארה"ב לציון 25 שנה להקמתו. היא בירכה על ההתקדמות במגעים עם משטר האייתוללות, אך הדגישה כי ארה"ב תמשיך לנקוט עמדה תקיפה, גם במשא ומתן.

 

"אם איראן רצינית לנקוט צעדים ממשים למען התמודדות עם הדאגות העמוקות של הקהילה הבינלאומית לגבי תוכנית הגרעין שלה, אז נמשיך להיות מעורבים בשיחות רב-לאומיות ודו-צדדיות במגוון הנושאים שהפרידו בין איראן לארצות הברית במשך זמן כל כך ארוך. הדלת פתוחה למען עתיד טוב יותר עבור איראן. אולם תהליך ההידברות אינו יכול להיות אינסופי. אנחנו לא מוכנים לדבר לשם דיבור", אמרה.

 

מזכירת המדינה גם תקפה את האו"ם בשל אוזלת ידו בטיפול באיום הגרעיני שמציבות איראן וצפון קוריאה. לדבריה, "הקהילה הבינלאומית נכשלה במאמץ למנוע מצפון קוריאה לפתח נשק גרעיני". קלינטון אמרה כי לסוכנות לאנרגיה אטומית "אין את הכלים או את הסמכות לבצע את המשימה שלה ביעילות. ראינו את הגוף הזה נכשל באיתור הכור להעשרה סודית ואת פרויקט הכור הסורי".  

 

היא ציינה כי "איראן ממשיכה להתעלם מההחלטות של מועצת הבטחון הדורשות שהיא תשעה את הפעילויות להעשרת אורניום ולפעול בהתאם למחויבויות הבינלאומיות שלה". לכן, סבורה קלינטון שיהיה זה חיוני לאפשר לסבא"א לוודא אם איראן "מעורבת בפעילות גרעינית אסורה. צריך לאפשר לסוכנות פיקוח אגרסיבי יותר ובהתרעה קצרה".

 

החשש הגדול: טרור גרעיני

עוד אמרה בנאומה כי הטיפול בצפון קוריאה ובאיראן חשוב לבלימת ההתפשטות של הנשק הגרעיני בעולם. "אם כל המדינות יפעלו כמו ארצות הברית, נוכל למנוע הפצת נשק גרעיני בעשרות השנים הקרובות".

 

לדבריה, "המאמץ שלנו מורכב מפעילות דיפלומטית יום-יומית. זהו מאמץ קשה. העולם תלוי בההצלחה שלנו, אבל האיום הגרעיני לא יכול להיות מטופל על ידי ארצות הברית בלבד. אנחנו יכולים להשיג את מטרתנו רק בשיתוף פעולה עם אחרים. האיום הגרעיני הוא על כולם ומניעת הפצת נשק גרעיני אינו רק אינטרס אמריקני".

 

קלינטון הזהירה במיוחד מפני "איום הטרור הגרעיני שעלול להתפוצץ בכל מקום

ויש לו השלכות כלכליות, אקולוגיות וחברתיות מרחיקות לכת. זה צריך לעמוד בראש הדאגות שלנו. כל המדינות חייבות להשתתף במאמץ לבלום טרור גרעיני".

 

במהלך הנאום התייחסה מזכירת המדינה להתקדמות במגעים בין ארה"ב לרוסיה לפירוק המאגר הגרעיני בשתי המדינות. היא ציינה כי לשתי יריבות העבר "יש יותר מדי נשק גרעיני שאפשר להפחיתו מבלי לפגוע בבטחון הלאומי". היא הזהירה כי "הסטטוס קוו מעניק למדינות אחרות את המוטיבציה והתרוץ להיכנס למרוץ הגרעיני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הילרי קלינטון
צילום: AP
גישה מאוזנת. אל בראדעי
צילום: רויטרס
פשרה. אחמדינג'אד
צילום: AP
מומלצים