שתף קטע נבחר
 

פישר: "אין בועת נדל"ן - המחירים עלו רק במעט"

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, לא מסכים עם הטענה שמחירי הנדל"ן עלו בשיעור מסוכן ולא מוצדק. "המחיר לא עלה בהרבה כל כך וכל עוד תהיה תגובת היצע, זאת אומרת שהקבלנים ימשיכו לבנות, אז נוכל להגיד שהעלאת הריבית הצליחה"

נגיד בנק ישראל טוען - אין בועת נדל"ן. "אנחנו עוקבים בקפדנות אחרי מה שקורה בשוק הנדל"ן" כך אמר הערב (ש') נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר בראיון לערוץ 2, בהתייחסו לבעיה המדירה שינה מעיניהם של זוגות צעירים ברחבי הארץ. "כולם אומרים, אני לא יודע אם חושבים, שיש בועה בנדל"ן - לדעתנו אין. המחיר לא עלה בהרבה כל כך וכל עוד תהיה תגובת היצע, זאת אומרת שהקבלנים ימשיכו לבנות, אז זה ישיג בדיוק את המטרות של המדיניות שהורידה את הריבית. אז נוכל גם להגיד בדיעבד שהריבית נמוכה עודדה את הפעילות הכלכלית".

 

בסוף אוגוסט, הפך פישר לנגיד הראשון בעולם שמעלה את הריבית, מאז תחילת המשבר העולמי. העלאת הריבית לחודש ספטמבר נעשתה כצעד למניעת אינפלציה, בעקבות עלייה רצופה במדד המחירים לצרכן וכתגובה לנתונים שאותתו על התאוששות המשק.

 

"מורידים את הריבית כדי שאנשים לא ירצו להחזיק בכסף אלא ילכו לרכוש דברים אחרים", אמר פישר על החלטתו. אותה נטייה, לצאת ולרכוש דברים בגלל הריבית הנמוכה, היא שהביאה לעלייה במחירים ועלייה זו מורגשת גם בענף הנדל"ן. "אנחנו עוקבים אחר שוק הנדל"ן", אמר פישר, "ונשמור לעצמנו את הרשות להעלות את הריבית אם נראה בועות או סימני בועות שמטרידים אותנו".

 

"אנחנו בתחילת ההתאוששות אבל יש לנו עוד בעיות",  אמר הנגיד והתייחס לבעיות שעדיין מעיקות על הכלכלה הישראלית: "יש לנו אבטלה גבוהה, הרבה פחות ממה שחששנו שנראה בשלב זה אבל עדיין גבוה מדי - בסביבות 8%. אנחנו משק קטן שמייצא בין 40% ל-45% של התל"ג שלו, לכן אנחנו תלויים לגמרי במשק העולמי ושם יש ספקות אז אנחנו יצאנו מהמשבר אבל לא בטוח שזה ימשך באופן רציף".

 

בדבריו התייחס פישר לכך שכלכלת ישראל הציגה ברבעון השני של שנת 2009 צמיחה חיובית של 1%. בכך שבר המשק הישראלי רצף של שלושה רבעונים שבהם הוצגה צמיחה שלישית. הואיל וההגדרה הרשמית של מיתון היא שני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית, מדובר ביציאה מהמשבר. פישר תוהה, אם כן, עד מתי תימשך המגמה ואם המשק לא יחזור להציג צמיחה שלילית ברבעונים הקרובים. 

 

פישר התייחס גם לטענות השונות שהושמעו נגד ובעד התערבותו בשוק המט"ח. מאז תחילת המשבר, רכש בנק ישראל מיליארדי דולרים, מתוך כוונה לעצור את הירידה בערכו של הדולר מול השקל. ירידה זו נובעת מהריבית הנמוכה בבנק הפדרלי המרכזי ומהמצב הכלכלי הקשה בארה"ב, וגורמת לפגיעה ברווחי הייצואנים (שמשלמים בשקלים ומרוויחים בדולרים) ובאופן עקיף לעלייה בשיעור המפוטרים.

 

"מה שבעצם קרה לאחרונה", הסביר פישר, "זה לא התחזקות של השקל אלא בעיקר היחלשות של הדולר. בשער הדולר אנחנו לעולם לא יכולים להילחם, כשהדולר נחלש ביחס לכמעט כל מטבע בעולם זה מאוד קשה לנו. אנחנו בבנק ישראל מסתכלים בעצם על מה שנקרא סחר החליפין האפקטיבי ושם זה יחסית יציב".

 

על האפשרות שבנק ישראל יתערב בעתיד, אמר פישר כי "מה שאמרנו זה שאנחנו רואים את התקופה הזאת כתקופת מעבר מתקופת המשבר עד שנגיע למצב יותר יציב. אני מקווה שכשנגיע לשם לא נצטרך להתערב חוץ מלעיתים רחוקות. עד אז, בנק המרכזי של מדינה קטנה שתלויה בסחר העולמי לא יכול שלא לשים לב לדולר".

 

לסין היה עודף, לארה"ב גירעון

במהלך הראיון התייחס פישר לימים הראשונים של המשבר והודה כי הוא הופתע מעומק הנפילה של השווקים הפיננסים בעולם. "זה היה מסוג הדברים שראיתי בעבר זה רק היה הרבה יותר חריף והרבה יותר רציני, אבל פחות או יותר הבנתי את טבע העניין".

 

הנגיד הודה כי הוא מופתע בהמהירות שבה העולם התאושש, ועוד יותר מהמהירות שבה חזרו הכלכלות באירופה ובארה"ב לסורן. "במערכת בארה"ב הם עוד לא תיקנו את מערכות הפיקוח שלהם. לכאורה הבנקים חזרו להיות מאוד חזקים מבחינה פוליטית - דבר שמאוד מפתיע אותי. אני כמעט ובטוח שההתנהגות של הבנקים ברבעון השלישי של 2009 תגרור תגובה מהמערכת הפוליטית אז נצטרך לראות. לא יכולים אחרי כל מה שקרה לחזור להתנהגות זהה למה שהיה קודם אבל לכאורה זה מה שקורה". 

 

"היו שתי בעיות עיקריות שהובילו למשבר הזה: הראשונה, במערכת הפיננסית ושם יש לקחים שאנחנו מבינים פחות או יותר מה לעשות איתם. השנייה, היתה חוסר האיזון במשק העולמי. במלים פחות מנומסות העובדה שלסין היה עודף ענק בחשבון השוטף ולאמריקנים גירעון. אז היו צריכים איזו התאמה שם וזה עוד לא קרה. זה קרה כתוצאה מהמיתון אבל זה לא פיתרון לטווח הארוך".

 

חוסר האיזונים זה סכנה אחת העובדה שהם עוד לא טיפלו במדינות מפותחות חלק מהם בבעיות שנשארות במערכות פיננסיות.

 

לבסוף, פישר סבור שהכלכלה הישראלית עברה כבר את הרע מכל, בעיקר משום שתמה תקופת האי-ודאות. "לא ידענו לפני שנה לאן נגיע, איך ומתי נתחיל להצליח בטיפול במשבר. עכשיו אנחנו יודעים שבסך הכל הצלחנו. לפנינו ימים לא קלים אבל הסכנה הכי גדולה מאחורינו".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פישר. אין בועה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים