דו"ח: נורות פלורסנטיות חסכניות - עלולות לסרטן
בשנים האחרונות ממליצים לנו לעבור לנורות הפלורסנט החדשות, שצורכות הרבה פחות חשמל מהרגילות, אולם דו"ח שחיבר מנהל המרכז להערכות סיכונים במכון גרטנר מגלה - הנורות החסכניות עלולות לפלוט קרינת UV מסוכנת
משרד הבריאות דן וצפוי לאשר המלצות מקצועיות לפיהן חשיפה של מעל שעה לנורות חסכוניות (נורות פלורוסנט הנקראות בישראל PL) עלולה לחשוף את האדם לסיכונים בריאותיים.
שחשוף לנורה חסכונית לפרק זמן העולה על שעה ונמצא במרחק של עד 30 סנטימטרים מהנורה עלול להיחשף לקרינה אולטרה סגולה (UV) שהיא חלק מהקרינה המזיקה של השמש מעל לספים הבינלאומיים המותרים.
את ההמלצות חיבר ד"ר אלי שטרן מנהל המרכז להערכות סיכונים במכון גרטנר שהעביר את המלצותיו למשרד הבריאות. מההמלצות עולה כי מי
ynet כבר חשף בעבר
חוקר טוען: תאורה חסכונית חשודה כמסרטנת
יעל עברי-דראל
מכתב של חוקר בכיר מאוניברסיטת חיפה עיכב דיון בהצעת חוק על התקנת תאורה חסכונית במוסדות ציבור. החוקר, פרופ' אברהם חיים, טוען: תאורה פלורסנטית אמנם חסכונית בחשמל אך מחקרים מלמדים שהיא תורמת לעליה בתחלואת סרטן. בשיחה עם ynet אמר חיים: "יש למעלה מ-50 מחקרים בעולם בנושא". משרד הבריאות: הנושא מוכר בספרות המדעית
בנוסף מצטט נייר העמדה המלצה של האיחוד האירופי לפיה שדות ה-UV עשויים להיות מופחתים לרמות זניחות כאשר משתמשים בנורות שעליהן שכבת זכוכית נוספת המהווה מיגון.
ד"ר שטרן ציין כי "לא נעשו מחקרים אפידימיולוגיים הבודקים שכיחות של סרטן עור באוכלוסיות שנחשפו לנורות פלורוסנט חסכוניות". עם זאת החשיפה לקרינת UV ידועה כאחד מגורמי הסיכון להתפתחות סרטן עור.
עוד ציין שטרן: "החלטנו לאמץ את עיקרון הזהירות המונעת, להגביל חשיפה לנורות כאלו כאשר משך החשיפה צפוי לעלות על שעה אחת ביממה והאדם צפוי להיות במרחק 30 סנטימטרים או פחות מאותה נורה. אנחנו ממליצים להרחיק את הנורות האלו למרחק של 30 סנטימטרים לפחות".
חסכוני, אבל לא בטוח בריא
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים