שתף קטע נבחר

הכנרת עלתה ב-4 ס"מ, אך הנחלים עדיין יבשים

סוף השבוע הגשום היטיב עם הכנרת אך חסרים לה עוד 5.53 מטר כדי להתמלא, והמומחים אומרים שלשם כך דרושים עוד 140 מופעי גשם כאלה. לעומת זאת, אפיקי הנחלים נותרו יבשים כי היובש הממושך עוד לא מאפשר חלחול או זרימה באפיקים; בפרק הגשם הבא - שיחל הערב - המים גם יחלחלו למי התהום

כמויות הגשם הנדיבות שירדו בסוף השבוע הביאו לעלייה נאה של ארבעה ס"מ במפלס הכנרת, להצפות באזורים רבים במרכז הארץ וגם להרוויית הקרקע בשטחים החקלאיים - אך גם הבוקר (א') המומחים עדיין מתבטאים בזהירות רבה. ברשות המים מציינים כי על מנת למלא את החסר בכנרת אנו זקוקים לעוד 140 מופעי גשם כאלה, וברשות הטבע והגנים מציינים כי אפיקי הנחלים עדיין יבשים.

 

"המשקעים הרבים ירדו בעיקר באזור החוף, בגליל המערבי וכן באגן ההיקוות של הכנרת. בחלק מהמקומות, כמו למשל באזור השרון, ירדו ביומיים האחרונים מעל 100 מ"מ - כמות השווה לממוצע הרב שנתי של החודשים אוקטובר ונובמבר גם יחד", אמרו ברשות המים. "אבל למרות הגשמים המבורכים, חשוב לציין כי המחסור במקורות המים עצום וכי רק בכנרת חסרים עוד 5.53 מטר לכנרת מלאה - כמות השווה ל-140 מופעי גשם".


סופת ברקים בסוף השבוע. המשך יבוא (צילום: שאדי מטר)

 

מנתוני השירות ההידרולוגי עולה כי הכנרת נהנתה בעיקר מגשמים ישירים שהומטרו על האגם והביאו לעליית המפלס, ולא ממים שהגיעו אליה מזרימת הנחלים. לאחר העלייה, הגיע מפלס הכנרת לרום של 214.33 מטרים מתחת לפני הים.

 

בשירות ההידרולוגי העריכו כי בימים הקרובים יוסיפו הגשמים הצפויים באזור אגן הכנרת להעלות את מפלס האגם כך שביום שלישי צפוי המפלס להגיע לרום של כ-214.30 מתחת לפני הים - כ-7 ס"מ גבוה מהמפלס שנרשם רק לפני שבוע. עוד העריכו בשירות ההידרולוגי כי ירידות המפלס הרצופות, אשר מאפיינות את תקופת הקיץ והסתיו והחלו השנה בחודש אפריל, באו על סיומן בפרק הגשם הנוכחי. מפלס האגם כבר לא ירד נמוך ממפלס השפל השנתי שנמדד לקראת סוף אוקטובר (214.37-). "בשנים האחרונות החל מפלס הכנרת לעלות רק לקראת סוף חודש דצמבר ואילו השנה מתחילה העלייה כבר בראשית נובמבר".

 

האדמה יבשה מדי

העובדה כי הגשמים הרבים ירדו בעיקר באזור החוף ופחות בפנים הארץ, לצד העובדה כי האדמה היתה יבשה לאחר תקופת יובש ארוכה - הביאה לכך שעדיין לא מורגשת זרימה באפיקי הנחלים. "בכל אזור הצפון לא היו כמעט זרימות בנחלים. הגשמים הראשונים מרטיבים את הקרקע ומכינים אותה לקראת הגשמים הבאים, אבל היובש הממושך לא מאפשר עדיין חלחול של המים למי התהום או זרימה באפיקים", הסביר בשיחה עם ynet הלל גלזמן, ראש מדור ניטור נחלים ברשות הטבע והגנים.


הצפות בפתח תקווה בסוף השבוע (צילום: רונן גורן) 

 

גלזמן ציין כי היו זרימות מועטות בנחל פקיעין ובנחל כזיב העליון אך כי אלו היו זרימות נקודתיות בלבד. "בגולן ובמקורות הירדן לא היו זרימות וכך גם בחצבאני ובנחל עיון - שני נחלים שמושפעים מהמשקעים שיורדים בלבנון. גם שם (בלבנון) כנראה ירדו גשמים רק באזור החוף", אמר. 

 

באזור המרכז תמונת המצב היתה דומה, אם כי מספר נחלים נהנו דווקא מן הגשם הרב שירד באזור המרכז ובגוש דן - על השטחים העירוניים. "באזור זה רוב השטח בנוי וזה לא מאפשר לגשם לחלחל לקרקע. התוצאה היא שהמים זורמים דרך מערכות הניקוז ומגיעים גם לאפיקי נחלים. נחל אלכסנדר ונחל חדרה למשל נהנו מהמים הללו", הוסיף גלזמן.  

 

באשר לכמויות הגשמים, והעובדה כי בבת אחת ירדה כמות גשם רבה שהתרכזה באזור החוף, אומר גלזמן: "מדובר במצב טבעי לגמרי. הגשמים הראשונים בסתיו מגיעים בדרך כלל ללא רוח ולכן מרבית הגשם יורד בסמוך לחוף. חשוב מאוד שיהיו גם גשמים כאלה. עכשיו הקרקע מוכנה לגשמים הבאים, שיביאו לזרימות וגם לשטפונות. בפרק הגשם הבא, המים גם יחלחלו למי התהום".

 

השטפונות בנגב - תופעה חיובית

ברשות הטבע והגנים ציינו כי השטפונות הם תופעה חיובית וחיונית לטבע, המאפשרת לנקות את ערוצי הנחלים, לנקות את הסחף לים ולאוורר את צמחיית הנחלים. גם ברשות המים ציינו כי הציפייה היא לפרק הגשם הקרוב שייקלט טוב יותר באדמה הרוויה.  ד"ר בני שלמון, אקולוג מחוז אילת ברשות הטבע והגנים מציין כי באזור הדרום לא הורגשה השפעה משמעותית של הגשמים. "באזורינו היה שטפון בנחל צין ושלוחותיו אך זו היתה ההשפעה המרכזית. שאר הנחלים זכו לטפטופים בלבד", אמר.

 

באשר למקורות המים, ברשות המים ציינו כי פרק הגשם הנוכחי אינו מורגש עדיין באקוויפרים. לצד זה ציינו ברשות כי במספר מקומות, כמו למשל בגליל המערבי שם ירדו כ- 70 מ"מ של מים ובאזור החרמון - תרמו הגשמים להזנת מקורות המים הראשיים של ישראל.

  

ומה בהמשך: היום (א') יירד גשם לפרקים רק בצפון הארץ, ייתכן בליווי סופות רעמים, ויש עדיין חשש להצפות. במרכז הארץ ובדרומה יהיה מעונן חלקית עד בהיר. בלילה יתחזקו הגשמים בצפון ויתפשטו חזרה למרכז. מחר צפויה הסופה לחזור ובגדול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חסרים עוד 5.53 מטר. הכנרת
צילום: אפי שריר
צילום: אביבית מכפר סבא
הצפות בכפר סבא
צילום: אביבית מכפר סבא
מאגר נחל לבן בנגב
צילום: יענק'לה מוסקוביץ'
מומלצים