דיפרסיה בעלייה: 1 מכל 4 ישראלים חש בדיכאון
סקר חדש מגלה - עלייה בדיכאון בישראל. כ-30% מהישראלים חווים דיכאון לעתים תכופות, לפחות רבע מהישראלים חשים חסרי תקווה או חסרי אונים, ומספר דומה חש רע יותר מבשנה שעברה. עורכי הסקר: "חל גידול משמעותי בסימפטומי הדיכאון והחרדה לעומת שנים קודמות"
כחמישית עד שליש מהישראלים מגלים תסמיני דיכאון וחרדה אפשריים; כך עולה מסקר חדש שנערך לרגל יום הדיכאון הבינלאומי שיצויין ביום חמישי השבוע, במסגרתו ייערכו ברחבי הארץ הרצאות וכנסים שונים בנושא.
המרואיינים נשאלו לגבי מצב רוחם בחודש האחרון ולגבי סימפטומים של
25% מהנשאלים: יותר בדיכאון מבשנה שעברה
על השאלה "האם אתה חש עייפות או ירידה באנרגיה" השיבו 35% מהנסקרים בחיוב. על השאלה "האם אתה חש אשם, עצב או חוסר מנוחה", השיבו 31% מהנסקרים בחיוב. על השאלה "האם אתה חס חוסר תקווה או חוסר אונים" השיבו בחיוב 27% מהנשאלים. בתשובה לשאלה כללית שאינה שייכת ישירות לסולם הדיכאון - "כיצד היית מגדיר את מצב הרוח הכללי שלך יחסית לשנה שעברה" - השיבו 25% כי הם חשים "רע" או "הרבה יותר גרוע".
"התשובות מעידות על כך שיש להגביר את המודעות לסימפטומים השונים של דיכאון ולאתר אותם", אומרים פרופ' עמירם רביב מהמרכז ללימודים אקדמיים וד"ר ניר עישר מפסגות, עורכי הסקר. "גם אם לא ניתן להגדיר את הנשאלים על סמך סקר זה כמדוכאים קלינית, הרי שעל סמך התשובות יש לנסות לסייע לאנשים אלה על סמך התשובות. יש לציין כי בהשוואה לסקרים קודמים מלפני שלוש וארבע שנים נתוני הסקר מצביעים על גידול משמעותי בסימפטומי הדיכאון והחרדה".
הסקר נערך על ידי מכון "כלים שיווקיים" עבור המרכז ללימודים אקדמיים ומכון פסגות בראשות ד"ר ניר עישר, וכלל 507 גברים ונשים מגיל 16 ומעלה. עורכי הסקר בחרו שאלות משאלון לאיתור ראשוני של סימני דיכאון של המוסד הממשלתי לבריאות הנפש בארצות הברית.
דיכאון - ההפרעה הנפוצה ביותר
דיכאון על צורותיו השונות נחשב כהפרעה הנפשית הנפוצה ביותר במאות האחרונות ומהווה על פי ארגון הבריאות העולמי
את סיבת התמותה השניה בעולם. על פי הנתונים, כ-80% מהאוכלוסיה בעולם נפגע או נחשף לפחות פעם בחייו לדיכאון הפוגע בכל המישורים של איכות החיים.
רוב החולים סובלים ואינם מטופלים בבעיה, שלעתים חבויה ואינה מראה את אותותיה. "זיהוי מוקדם של הדיכאון, וקידום המודעות אל הדיכאון והחרדה חשובה מאין כמוה", אומר פרופ' רביב. "יום המודעות מאפשר הזדמנות להביא לשיפור באיכות החיים".
במסגרת אירועי יום המודעות ביום חמישי הקרוב (5 בנובמבר) יופעלו קווי סיוע טלפוניים. כמו כן, ברחבת הסינמטק בתל אביב ייערכו פעילויות שונות לציון היום: יינתנו שירותי ייעוץ אישיים ברחבה, ייערך יום עיון בנושא מפי אנשי מקצוע, יוקרן סרט העוסק בנושא הדיכאון והחרדה ולאחריו יתקיים גם רב שיח בהשתתפות פסיכולוגים ופסיכיאטרים. כמו כן, יוקדש אתר אינטרנט לנושא שיספק מידע ושאלון הערכה עצמי לתסמיני הדיכאון.