שתף קטע נבחר

 

פוענח הדנ"א של החזיר

מדענים הצליחו לקבוע את רצף הבסיסים המרכיב את הדנ"א של החזיר - אחת החיות הנפוצות ביותר בשימוש במחקר מדעי. "החזיר הוא חיה אידיאלית לחקר מחלות הנובעות מאורח חיים לא בריא" אמר לארי שוק, המדען שהוביל את הפרויקט

צוות בינלאומי של מדענים פיענח את רצף הבסיסים המרכיב את הקוד הגנטי של החזיר. החוקרים מקווים כי פענוח הגנום של החזיר יוביל בעתיד למחקרים שימצאו תרופות וחיסונים נגד מחלות הפוגעות חזירים, לרבות אלו הפוגעות גם בבני אדם, כמו הטריכינוזיס.

 

בתרבות היהודית זוכה החזיר ליחס בעייתי, אך מדענים מוצאים בו תועלת רבה, בעיקר בגלל שיחסית ליונקים אחרים הוא דומה במשקלו לאדם. חזירים משמשים כחיות ניסוי במחקרים רבים העוסקים במציאת פתרון לבעיות הפוגעות במין האנושי, ממחלות עור ועד להשמנת יתר ומחלות לב. "החזיר הוא חיה אידיאלית לחקר מחלות הנובעות מאורח חיים לא בריא" אמר לארי שוק (Schook), המדען שהוביל את הפרויקט למיפוי הגנום של החזיר.

 

הגנום פוענח באמצעות דגימות שנלקחו מחזירים מזן Duroc אדום, הנפוץ בעיקר בצפון אמריקה. במרס 2000 נולדו בחווה בארה"ב מילי, כריסטה, אלכסיס, קארל ודוטקום, חמש החזירות המשובטות הראשונות בהיסטוריה. החזירות שוכפלו מאימן על ידי החברה הסקוטית, PPL Theraputics, שהייתה אחראית גם לשכפולה של הכבשה דולי, בעל החיים המשובט הראשון.

 

עד כה פוענח הגנום של כ-24 יונקים, לרבות הכלב, השימפנזה, החולדה, העכבר, הפרה וכמובן האדם הנבון - שהדנ"א שלו מופה ב-2003.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
לא כשר, אבל מפוענח. החזיר
צילום: רויטרס
מומלצים