שתף קטע נבחר

 

שנה לניצחון: סוף הרומן עם אובמה?

לפני שנה החליטו האמריקנים לתת את קולם למועמד שהבטיח לשנות את אמריקה. מאז הבחירות נראה שההתלהבות סביב אובמה שככה, ולמרות ההישגים, התקשורת כבר פחות מחבקת

שנה חלפה מאז שאזרחי ארה"ב נתנו את קולם לברק אובמה ובחרו בו להיות הנשיא השחור הראשון . ניצחונו בבחירות ב-4 בנובמבר 2008 עוררו תקווה חדשה באמריקנים. 365 ימים לאחר מכן נראה שההתלהבות סביב המנהיג הכריזמטי שככה ובחוגים מסוימים אף התחלפה בשנאה, ואפילו התקשורת כבר לא מהססת לבקר את מדיניותו.

 

לפני שנה, דמותו של אובמה הופיעה בכל מקום אפשרי בארה"ב. אולם, מבט חטוף במרכז העיר וושינגטון היום מראה שמזכרות הנושאות את דמותו של אובמה עדיין נמכרות, אך פחות דוכנים וחנויות מציגים לראווה חולצות, כרזות וסיכות של הסיסמה המפורסמת: "כן, אנחנו יכולים".

 

"כל החפצים האלה נשארו ברכב", סיפר דיק, מוכר בדוכן מזכרות בבירה האמריקנית, לסוכנות הידיעות הצרפתית. "אף אחד לא קונה אותם יותר". חברו לעבודה, ליאן ניסן, אמר שהאמריקנים מעדיפים לקנות היום חולצות של כוכב אפרו-אמריקני אחר - מייקל ג'קסון.

 

צילום: רויטרס

 

סקרים מלמדים שירח הדבש של אובמה והעם האמריקני נמשך פחות מחצי משנה. ביום השבעתו לנשיא ב-20 בינואר נהנה אובמה מ-70 אחוזי תמיכה בסקרים. הוא ניצל את גל התמיכה כדי לנקוט כמה צעדים שנויים במחלוקת, ובראשם ההחלטה להשקיע 787 מיליארד דולרים בתוכנית להמרצת המשק.

  

באפריל, אחרי 100 ימים בבית הלבן, אובמה עדיין נהנה מתמיכה גבוהה יותר מזו של כל נשיא אמריקני בתקופה המקבילה ב-20 השנים האחרונות. אולם ניצני הנפילה הגדולה כבר החלו להופיע, לאור דשדוש הכלכלה. בחודש יולי החלה הירידה הגדולה בסקרים ובאמצע אוקטובר היא הגיעה לשפל של  50 אחוזים.

 

כיום, אחרי הקרב על הרפורמה בבריאות והביקורת על מדיניותו באפגניסטן, רק 29 אחוזים מהאמריקנים "תומכים מאוד" באובמה, בעוד ש-39 אחוזים מתנגדים לו מאוד. לבחירות המתקיימות לתפקיד המושל בניו-ג'רזי ווירג'יניה, תהיה בהקשר זה השפעה על "היקף כוחו" של אובמה.   

 

אובמה והתקשורת

השינוי שמתחולל במעמדו של הנשיא לא נעלם מעיני כלי התקשורת. חשיפת היתר והעיסוק הבלתי פוסק באיש כנראה עשו את שלהם, ורבים החלו להעמיד את הנשיא באותו המבחן שמקבל כל פוליטיקאי אחר - מבחן התוצאה.

 

העיתונאית המוערכת אריאנה הפינגטון כתבה במאמר דעה שפורסם באתר האינטרנט שלה, "הפינגטון פוסט": "הרבה קרה בשנה האחרונה, כשהתעוזה לניצחון של אובמה התחלפה בזהירות השלטון. לעתים אני תוהה מה המועמד לנשיאות אובמה היה חושב על הנשיא אובמה. האם הוא היה בוחן את הישגי הבית הלבן ואומר: בשביל זה אני ותומכיי עבדנו כל כך קשה?'".

 

הפינגטון הביעה אכזבה לנוכח הציפיות הגדולות שתלו האמריקנים בנשיא. "מה קרה למועמד שאמר מול אצטדיון מלא בתומכים בדנבר ש'הסיכון הגדול ביותר שנוכל לקחת הוא לשוב לאותה פוליטיקה ישנה עם אותם שחקנים

ישנים ולהגיע לאותן תוצאות ישנות'? כיצד הוא הפך לנשיא שהקיף את עצמו באותם שחקנים ישנים המנסים להוביל את אותה הפוליטיקה הישנה ולמה הוא מצפה לתוצאות שונות?" אם הנשיא מעוניין לא לאכזב את מיליוני האזרחים שנתנו בו אמון, עליו לשנות מהיסוד את המערכת הרקובה. עליו לגלות מחדש את מה שהוא כבר יודע, אבל ככל הנראה שכח".

 

רשת "פוקס ניוז", המבקרת החריפה ביותר של הנשיא, ערכה בדיקה מקיפה של שלטונו תחת הכותרת: "המועמד אובמה מול הנשיא אובמה". בכתבה המעמיקה בחנה הרשת את הבטחותיו של אובמה לאורך מסע הבחירות כדי לברר מה בדיוק הוא קיים, שנה לאחר ניצחונו בבחירות.

 

בין היתר, מותחת הרשת ביקורת על הססנותו של אובמה לקבל את דרישת הצבא ולשלוח 40 אלף חיילים נוספים לאפגניסטן. הם גם הזכירו את הבטחתו של אובמה כי מי שיעבוד בממשלו - לא יוכל לעסוק בתקנות או בחוזים הקשורים לחברות שבהן עבד עד לפני שנתיים". הבטחה זו לטענת הרשת הופרה, והיא ציינה כי אובמה בחר מיד עם כניסתו לתפקיד את וויליאם לין לסגן שר ההגנה, אחרי ששימש כשתדלן של חברת הנשק "ריית'יאון".

 

אך יש גם רבים שמרוצים מאובמה. יוג'ין רובינסון, בעל הטור דעה ב"וושינגטון פוסט", כתב כי "החודשים של אובמה בתפקיד היו כל-כך עמוסי עשייה, שקל לשכוח כמה מהצעדים ההיסטוריים שנקט: המינוי של היספאנית ראשונה (סוניה סוטומאיור) לשופטת בבית המשפט העליון, הפנייה לעולם המוסלמי לשיתוף פעולה, אימוץ שיתוף פעולה בינלאומי כתבנית למדיניות החוץ החדשה של ארה"ב, קבלת הדעה הרווחת במדע על שינוי האקלים ועוד". רובינסון מזכיר גם שאובמה מביא את ארה"ב בימים אלה אל סף רפורמה משמעותית בבריאות, משאת נפשם של הדמוקרטים זה 60 שנה. "זהו הישג מרשים ב-287 ימים",מסכם רובינסון.

   

אהבת העולם

אבל לא רק באמריקה נערכים סיכומים ראשונים על אובמה. גם באירופה מבקשים לעשות חשבון נפש עם הנשיא האמריקני, דווקא משום שהאהדה הגדולה אליו לא התפוגגה. דו"ח שפורסם ב"טיימס" הלונדוני מאשים את מנהיגי היבשת בכך שהם עסוקים מדי בניסיון לזכות בתשומת לבו של אובמה האהוד, במקום לקדם להישגים אמיתיים. זכייתו של אובמה בפרס נובל לשלום רק הבליטה עבורם את התופעה.

 

המחקר, שנערך על-ידי הנציבות האירופית, קובע כי 27 מדינות האיחוד מנסות לקדם יחסים אישיים ככל הניתן עם ממשל אובמה,

במקום לאחד כוחות וליצור ממשל גדול ויציב לגוש האירופי כולו. "אירופה זכתה בנשיא האמריקני שאותו היא רצתה, אבל לברק אובמה אין פרטנר שהוא צריך אצלנו", נכתב.

 

"מנקודת המבט של וושינגטון, יש משהו כמעט אינפנטילי בהתנהלות של ממשלות אירופה ביחס אליה - זה שילוב של צורך עמוק בתשומת לב לצד צמצום באחריות", טענו מנסחי המחקר.

 

האהדה באירופה כנראה מנחמת רק במעט את הנשיא. הביקורת ההולכת וגוברת מבית צפויה לזכות לתהודה רבה ככל שיתקרב יום השנה הראשון לכניסתו לתפקיד. האמריקנים עדיין מצפים מאובמה לממש את הבטחותיו. ביטוי לכך נשמע באחרונה בתוכניתו של הבדרן ג'ון סטיוארט: "אני יודע שהצלחת שלך מלאה בנושאים, אבל בתור גבר רזה שמעשן אתה בטח לא מבין איך זה עובד. כל הנושאים שמצטברים על הצלחת שלך - זה הזמן לאכול, אחי. רק ככה תוכל להוריד דברים מהצלחת שלך".


פורסם לראשונה 03/11/2009 23:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאבד גובה. אובמה
צילום: AP
כבר עברה שנה? חגיגות הניצחון
צילום: רויטרס
מומלצים