שתף קטע נבחר

"השלטון המקומי עומד בפני קריסה"

אחת מכל שש רשויות מקומיות בישראל צפויות להלין שכר החודש, בהן ערים יהודיות בדרום ובצפון. הסיבה: קיצוץ חד במענקים הממשלתיים. האוצר: "לרשויות יש חלק במצבן"

כ-40 רשויות מקומיות מ-255 רשויות ברחבי הארץ לא ישלמו את שכר חודש אוקטובר. כך עולה מהערכות של משרד הפנים. במסגרת תקציב 2009 הוטל קיצוץ של 350 מיליון שקל על השלטון המקומי, והחודש צפויות להיכנס למעגל הלנות השכר בפעם הראשונה גם ערים יהודיות גדולות, שחלקן היו מאוזנות תקציבית שנים ארוכות.

 

בין הערים שהתריעו בפני מרכז השלטון המקומי כי יתקשו לעמוד בתשלומי משכורת אוקטובר: דימונה, אופקים, נתיבות, קריית שמונה, ירוחם,

מצפה רמון, ערד ואלקנה. אלו מצטרפות לשלומי וחצור הגלילית, שהלינו את שכר חודש ספטמבר, ולכ-25 רשויות ערביות שהחלו להלין שכר השנה ובהן מג'דל כרום, ג'לג'וליה ועוספייה.

 

"אני כבר שלוש שנים בתפקיד, ופתאום אני רואה על שולחני בקשות מרשויות שמעולם לא פנו אליי בעקבות גירעון, כמו נתיבות. הקיצוץ השנה הוא בהיקף של 15% מכלל התקציב, והמשמעות הרסנית. אם לא תחול תפנית במדיניות הממשלה, השלטון המקומי עומד בפני קריסה קולוסלית. ככל שינקפו החודשים נראה עוד עשרות רשויות קורסות בזו אחר זו," אמר אתמול ל"ממון" מנהל מינהל השלטון המקומי במשרד הפנים, רני פינצי.

 

"משרד האוצר רימה אותנו ושחט את הרשויות"

הדברים של פינצי נותנים תוקף ממשלתי לאזהרות יו"ר מרכז השלטון המקומי לאחרונה לפיהן משרד האוצר "רימה אותו ושחט את הרשויות".  

 

מענקי האיזון שמשלמת הממשלה ניתנים לרשויות שנקבע כי הוצאותיהן יהיו תמיד גבוהות מהכנסותיהן אם יספקו את השירותים הבסיסיים שדורש מהן משרד הפנים, דוגמת פינוי זבל וחינוך. השנה, למשל, קוצצו מענקי האיזון של דימונה ב-11 מיליון שקל, של אופקים בכ-9 מיליון שקל, ושל חצור הגלילית בכ-4 מיליון שקל.

 

לדברי פינצי, הקיצוץ אינו מאפשר לחלק מהרשויות לתפקד מבלי להיכנס לגירעון: "יש רשויות שהן פשוט קטנות מדי ורחוקות מדי כמו מצפה רמון, ירוחם ומטולה, שאפילו קוסם לא יצליח להביא אותן לאיזון תקציבי במדיניות הממשלתית הנוכחית".

 

משרד הפנים מעריך כי כדי למנוע את הקריסה יש צורך בהעמדת תקציב של 1.3 מיליארד שקל שיתפרס על שלוש שנים, כדי לגבש תוכנית הבראה ל-111 רשויות מקומיות. במשרד טוענים כי יותר מ-40% מהרשויות המקומיות ייכנסו בשנה הבאה למצב של חדלות פירעון ויזדקקו לסיוע ממשלתי דחוף.

 

"בשלוש השנים האחרונות הקצתה הממשלה סכומים משמעותיים לייצוב השלטון המקומי, דבר שהצליח לרסן כמעט לחלוטין את תופעת אי-תשלום השכר. כעת אנחנו חוזרים אחורה בצעדי ענק ולהערכתי נשוב בקרוב למצב של הלנות שכר מתמשכות בחלק ניכר מהרשויות," הוסיף פינצי.

 

"אין מאיפה לכסות הוצאות"

עובדי המועצה המקומית בשלומי, שלא קיבלו את משכורת ספטמבר, קיבלו לאחרונה משכורת חלקית לאחר שראש המועצה, גבי נעמן, החליט לנייד כספים ששולמו ע"י הורי תלמידים עבור אגרות חינוך ומפעל ההזנה בבתי הספר. נעמן פנה במכתב דחוף למנכ"ל משרד הפנים, גבריאל מימון, ובו דרש להעביר אליו באופן מיידי מענק של מיליון שקל שהובטח לו.

 

נעמן מאיים להשבית את היישוב כליל ולפתוח יחד עם עובדי המועצה בשביתה בירושלים. נעמן שב ודרש משר הפנים, אלי ישי, להחזיר ליישוב את מענקי האיזון, לאחר ששלומי נקלעה לגירעון של 7 מיליון שקל עד כדי אי-יכולת לשלם משכורת לעובדים.

 

"כשהיישוב מנה 4,000 נפש, לפני 6 שנים, המענק עמד על 17 מיליון שקל. עכשיו, כשהיישוב גדל ב-2,700 נפש, קוצץ המענק ל-3.4 מיליון שקל", אמר נעמן.

 

כ-100 עובדי עיריית קריית שמונה, ועוד כ-200 עובדי חינוך שמשכורתם

משולמת על-ידי העירייה, לא יקבלו בחודש הבא משכורות. כך מתריעים בעיריית קריית שמונה.

 

ראש העיר, הרב ניסים מלכה, אמר אתמול כי "זה מצב בלתי אפשרי אחרי שכבר שילמנו ועבדנו כמעט כל השנה. ברבעון האחרון של השנה החליטו לקצץ 3.5 מיליון שקל במענק האיזון, ובנוסף קיצצו ולא החזירו לנו 2.5 מיליון שקל תקציב עבור מרכיבי הביטחון. אחרי שכבר שילמנו אין מאיפה לכסות את ההוצאות. אני מקווה שבממשלה יתעשתו מהר לפני שתהיה קריסה מוחלטת".

 

"עד שלא ישולמו המשכורות לעובדים נמשיך במאבק. אין מאבק יותר צודק מזה", אמר אתמול ראש מועצת חצור הגלילית שמעון סוויסה. ועדת הכספים תקיים בקרוב דיון מיוחד על סיוע לחצור הגלילית. "עד שלא יימצא פתרון יסודי, חצור הגלילית לא תצא מהמשבר", אומר סוויסה. ראש ועד העובדים, הרצל רנג'בר: "אני כל היום מקבל פניות של עובדים שהגיעו בגלל אי-תשלום המשכורות לפת לחם. אנחנו כבר לא מאמינים להבטחות".

 

נעזרים בהלוואות מהבנקים

גם בירוחם המצב לא טוב. ראש הוועדה הממונה בירוחם, עמרם מצנע, אמר אתמול: "קיצצו לנו 50% ממענק האיזון. מדובר בקיצוץ משמעותי, אך אדאג לכך שמשכורות העובדים ישולמו בזמן". מצנע נעזר, כמו יתר ראשי הרשויות, בהלוואות מהבנקים.

 

ראש מועצת מצפה רמון, פלורה שושן, אמרה אתמול כי "המצב בכלל לא פשוט - קיצצו רבע ממענק האיזון שלנו. אנחנו נעזרים בהלוואות ונעשה הכל כדי לשלם את משכורות אוקטובר בזמן. תהיה בעיה, אך נעשה מאמצים לפתור אותה. מרבית העובדים מקבלים שכר מינימום".

 

ראש הוועדה הממונה בערד, גדעון בר-לב, העריך כי משכורות אוקטובר ישולמו בזמן. "כמו כל המשכורות עד כה, גם משכורות אוקטובר ישולמו במועד, העיקר לא לפגוע בעובדי העירייה", אמר בר-לב.

 

בדימונה ממתינים להחלטת משרד הפנים ביום ראשון לגבי הפחתת הקיצוץ, כדי לאפשר את תשלום המשכורות. "עד עכשיו כל המשכורות שולמו, ואני מקווה שגם המשכורת הקרובה תשולם", אמר ראש העירייה, מאיר כהן. בחודש שעבר נאלץ כהן לקחת הלוואה של 4 מיליון שקל כדי לשלם את המשכורות.

 

ראש הוועדה הממונה באופקים, צביקה גרינגולד, אמר אתמול כי משכורות אוקטובר ייכנסו במועדן.

 

ראש עיריית נתיבות, יחיאל זוהר, ערך אתמול פגישות בירושלים עם בכירי סיעת הליכוד במטרה לעזור בנושא המשכורות לעובדי עיריית נתיבות. שתי המשכורות הקודמות שולמו באיחור של מספר ימים, אך בעירייה מקווים שהפעם המשכורות ישולמו בזמן.

 

משרד האוצר: היחסים מבוססים על אחריות משותפת

ממשרד האוצר נמסר אתמול: "יחסי המדינה עם השלטון המקומי מבוססים על אחריות משותפת. לצד הקצאות שמעבירה המדינה לרשויות מחויב המרכז לשלטון מקומי, וכל אחת מהרשויות, לעשות כל מאמץ לניהול תקין הכולל גביית ארנונה וכו'.

 

לצערנו, קיימות רשויות רבות שלא רק שאינן עומדת ביעדי הגבייה, אלא גם לא מצמצמות הוצאות במקומות בהם ניתן לחסוך כמו שכר מנופח ואירועי ראווה.

הניסיון להעביר את כל האחריות על כתפי המדינה נועד להסתיר את כישלון הגורמים הרלוונטיים בהנהגת ניהול ורגולציה ראויים.

 

אנו תמהים על כך שמשרד הפנים, שהיה שותף לאישור תקציב המדינה לרבות ההסכם על מענקי האיזון, מלין כעת על סדר העדיפות שקבעה הממשלה ואושר על-ידי הכנסת. מעבר לכך, הפער בין התקציב המאושר כעת למענקי האיזון לבין התקציב המקורי בשנת 2008 אפסי, והפער ביחס לתקציב בפועל ב-2008 עומד על פחות מ-200 מיליון שקל בלבד. מתווה 2010 טרם סוכם".

 

ממשרד הפנים נמסר: "הקצאת התוספת בסך 413 מיליון שקל, המיועדת למיתון הקיצוץ במענקי האיזון בשנת 2009 אינה מאושרת בשלב זה על-ידי האוצר. ככל שיושלמו המגעים בין משרד הפנים לבין האוצר יתאפשר למשרד הפנים לסייע לרשויות". במשרד הפנים מעריכים כי יותר מ-40% מהרשויות המקומיות ייכנסו בשנה הבאה למצב של חדלות פירעון, ויזדקקו לסיוע ממשלתי דחוף.

 

זעקת המגזר הערבי: "אין לנו כסף לשלם על חימום בביה"ס"

בניגוד למגזר היהודי בו רק בחודשיים האחרונים התחיל תהליך של הלנות שכר, הקיצוץ בתקציבים השנה רק העמיק את השפל בו מצויות הרשויות הערביות. בחודש ספטמבר השנה הלינו כ-25 רשויות מקומיות ערביות את שכר עובדיהן, ובמשכורת אוקטובר שמשולמת החודש מספר זה צפוי לגדול בצורה משמעותית.

 

אחת הרשויות המצויה במשבר עמוק היא חורפיש, הכוללת כ-5,500 תושבים, רובם המוחלט דרוזים. החל מחודש אוגוסט האחרון נאלץ ראש המועצה, סלאח פארס, להלין את שכר 145 עובדיו. הסיבה, לטענתו, היא קיצוץ של 13% במענקי האיזון שהפחית מתקציבו 1.18 מיליון שקל. "רק יצאנו מתוכנית הבראה שהסתמכה על מענקי איזון בגובה מסוים ופתאום גילינו השנה שקיצצו לנו את המענק.

 

"הותירו אותנו חסרי אונים בלי פרוטה שחוקה בארנק. אין לי כסף אפילו על מנת לשלם עבור סולר לחימום בית הספר במועצה. זו פשוט שערורייה", אמר אתמול סלאח פארס. עוד אמר פארס כי אם יקוצצו סכומים נוספים מהסיוע הממשלתי, הוא ישקול להתפטר כי הממשלה מעמידה אותו ב"מצב בלתי אפשרי". בניגוד לחורפיש, בחלק מהרשויות הערביות הלנות השכר החלו עוד לפני הקיצוץ הנוכחי.

 

במשרד האוצר טענו אתמול כי הסיבה למצבן העגום של הרשויות המקומיות היא שיעורי גביית הארנונה הנמוכים במגזר הערבי, שמגיעים לעתים לרמה של 20% בלבד. 

 

בהכנת הידיעה השתתפו כתבי "ממון" יונתן גולן, גואל בנו, אושרת נגר-לויט וירון ששון. הכתבה המלאה מתפרסמת היום במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש מועצת שלומי, גבי נעמן
צילום: דורון גולן
הרב ניסים מלכה, ראש עיריית קריית שמונה
צילום: אביהו שפירא
צילום: גלעד קוולרצ'יק
פלורה שושן, ראש מועצת מצפה רמון
צילום: גלעד קוולרצ'יק
צילום: גלית קוסובסקי
חורפיש. "הותירו אותנו חסרי אונים"
צילום: גלית קוסובסקי
חצור הגלילית. "דרוש פתרון יסודי"
צילום: אביהו שפירא
מומלצים