האמנה האירופית: "חדשות פנטסטיות, לא מהפך"
אחרי מסע מייגע ומסורבל, הושלם אשרור האמנה האירופית. איך היא תשפיע על פעילותו של האיחוד, למה ראש ממשלת לוקסמבורג מוביל על בלייר במירוץ לנשיאות - ומה יעשה כל זה ליחסים עם ישראל?
כיצד תתנהל אירופה תחת אמנת ליסבון? עד כמה יורגש שינוי במסדרונות האיחוד האירופי והאם מעמדה של אירופה בזירה בינלאומית ישתנה? מי תשפיע יותר ומי פחות, ומה כל זה אומר על היחסים עם ישראל? בקרב מומחים לאיחוד האירופי - הדעות חלוקות עד מאוד.
"האמנה האירופית היא חדשות פנטסטיות עבור אירופה", אומר ד"ר שרון פרדו, מנהל המרכז לחקר פוליטיקה וחברה אירופית ומרצה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. "האיחוד מתנהל במערכת מוסדית שהתאימה לשש מדינות.
אבל היום הוא מונה כבר 27 מדינות ורק יילך ויתרחב. האמנה תאפשר לאיחוד להרחיב מעמדו הכלכלי בעולם גם למעמד פוליטי-בינלאומי".
לעומתו, ראש המרכז ללימודים אירופיים במרכז הבינתחומי, אבי פרימור, מתקשה להתרגש: "ההסכמה על האמנה חשובה להתקדמותה של אירופה, אך לא פתרה את כל הבעיות. היא בהחלט תסיר מחסומים שיאפשרו לגופי האיחוד לעבוד ביתר יעילות, אבל אין מהפכה ואין מהפך".
קצת יותר חזקים. רק קצת
פרימור, שכיהן בעבר בשגריר ישראל בגרמניה, אינו צופה שבשנים הקרובות תונהג מבריסל מדיניות חוץ אחידה, שתאפשר לאירופה לשחק תפקיד חשוב בפתרון סכסוכים. "אירופה תהיה קצת יותר חזקה ומשפיעה, אבל לא בצורה דרמטית. אין לה מדיניות אחידה כמעט בשום תחום. אפילו איחוד המטבע הוא רק חלקי. אירופה הלכה בכיוון של לגדול, ואספה מדינות לא מתאימות או לא בשלות, ולכן יהיה לה קשה לבנות את עצמה לפי השאיפות והמחשבות של האבות המייסדים".
פרדו, לעומתו, אופטימי בנוגע ליכולתה של אירופה לפעול באפקטיביות. "עצם העובדה ששר החוץ האירופי ייצג גם את הזרוע המבצעת וגם את הזרוע המחוקקת, תהפוך את פעילותו בזירה הבינלאומית לקלה יותר. השאלה היא מי יהיו הכוחות שיובילו אותו", הוא אומר.
בלייר? למה לא ר"מ לוקסמבורג
אשרור האמנה מעורר גם גל של ספקולציות בשאלה מי ייבחר להנהגת הגוש האירופי. בין היתר, הועלו שמותיהם של ראש ממשלת בריטניה לשעבר בלייר, ראש ממשלת הולנד בלקננדה, ראש ממשלת בלגיה ולוקסמבורג. פרדו מעדיף שלא להמר בשלב זה. "צפויים עוד שינויים רבים, אך מה שכבר מסתמן הוא שהנשיא יהיה אדם בעל אוריינטציה ימנית-מרכזית, ואילו 'שר החוץ' יגיע מהשמאל-מרכז, על מנת להגיע לאיזון".
לדברי פרימור, לנשיא האירופי יהיה משקל גדול, אך יותר מכך חשובה אישיותו. "אני חושב שדווקא איש יחסית אפור, כמו ראש ממשלת לוקסמבורג למשל, יכול להיות נשיא מעולה. הוא אדם מאוד מוכשר ומאוד יעיל. אז למרות שהוא ממדינה זעירה הוא יוכל להניע דברים, כי הוא לא מפחיד אף אחד. טוני בלייר, שנחשב לבעל אישיות כריזמטית, לא יכול להגיע להישגים כאלה כי יש לו אויבים באירופה".
וכיצד כל זה נוגע לישראל? פרדו סבור כי אירופה מאוחדת וחזקה יותר - תעמיד את ישראל בפני מציאות חדשה: "ההתמודדות תהיה מול איחוד נחוש יותר. המזרח התיכון הוא זירה מרכזית עבור האיחוד, וישראל תתקשה 'לשחק' על הקולות השונים מבירות אירופה".
פרימור, לעומתו, אינו מאמין שהאירופים יגלו עניין במזרח התיכון יותר ממה שגילו עד כה. "אני לא רואה אמביציה אירופית בנוגע למזרח התיכון. הם מאמינים ששלום הוא אינטרס אירופאי חיוני, אבל אין להם אמביציה להכניס את הראש ולהקריב קורבנות כספיים או צבאיים. הם לא בעמדה לשחק פה תפקיד אמיתי, ולכן יתמכו בכל כוחם במה שארה"ב תעשה, אם זו תוביל מהלך".