למה ב"פז" מתעקשים למכור מים ליד הדלק?
שתי תחנות דלק של "פז" בחולון המשיכו למכור בקבוקי מים מינרלים בצמוד למשאבות התדלוק למרות האיסור על כך, בשל החשש שאדי הדלק יחדרו לבקבוקים. עיריית חולון החליטה לנקוט נגד החברה בהליכים פליליים. גם בת"א התבקשה החברה להרחיק את הבקבוקים - אך לא מיהרה להיענות
מכירת בקבוקי המים מינרליים ליד משאבות התידלוק בתחנות הדלק עושה כאב ראש לא קטן למי שאמונים על בריאות הציבור בישראל. הסכנה הכרוכה במיקום הבקבוקים ידועה מזה זמן גם לחברות הדלק, אך רובן מתעלמות מההוראה להרחיק את הבקבוקים ממשאבות התידלוק הפולטות אדים רעילים ומסרטנים. דוגמה לכך ניתן למצוא בהתנהלות של חברת "פז".
לפני כחודש נחשף ב-ynet מכתב של מהנדסת מחוז תל אביב לבריאות הציבור, ולרי פוהורילס, לעיריית תל-אביב. פוהורילס דרשה מהעירייה לאכוף את סמכותה בכל הקשור לחוק רישוי עסקים, ולהורות ל"פז" להרחיק את הבקבוקים ממשאבות הדלק באחת מתחנותיה בעיר.
בתגובה לאותה ידיעה אמרו ב"פז", בין היתר, כי "הנושא נבדק וטופל באופן מיידי", אך התמונות שצולמו בתחנה באותו היום הוכיחו כי הבקבוקים לא זזו.
אך התופעה אינה ייחודית לתל אביב והיא מתרחשת בכל הארץ - גם בערים שזכו לאחרונה לשבחים בתקשורת על שהן מונעות מכירה שכזו בתחומן.
עיריית חולון הודיעה לאחרונה ל"פז" כי הוחלט לפתוח נגדה בהליך פלילי בנושא. ממסמך שהגיע לידי ynet עולה כי בתחנות הדלק "פז הסיירים" ו"פז קוגל", נמכרים ללא הפרעה בקבוקי מים מינרלים הממוקמים סמוך מאוד למשאבות התדלוק. מהמכתב עולה כי מחלקת רישוי עסקים של העירייה כבר פנתה בעבר לחברה והתריעה בפניה כי הדבר אסור, אך בביקורות שונות שביצעה העירייה התברר שגם במקרה זה הבקבוקים נותרו במקומם.
במכתבה לחברת "פז" מציינת פוהורילס כי על פי צו רישוי עסקים, מחייבת מכירת מזון ושתייה במתחם תחנות דלק את אישור משרד הבריאות לשם קבלת רישיון עסק, אך המשרד מסרב לאשר פעולה שכזו, שכן היא אינה עומדת בהנחיות בתחום תנאי התברואה.
| ||||||
|
מדוע מיקום הבקבוקים מעורר דאגה? החשש הוא שאדי הדלק הרעילים והמסרטנים הנפלטים ממשאבות התידלוק יחדרו מבעד לפלסטיק ולתוך המים שבבקבוק. על הסכנה הזו הרחיב בעבר פרופ' יוסף מילץ, ראש המעבדה לאריזה מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון, שאמר כי אכן מדובר בבעיה מדאיגה.
"כל הבקבוקים הפלסטיים הם חדירים לאדי דלק ומכאן שבסמיכות למשאבות, האדים חודרים לתוך הבקבוק", אמר. לדבריו, "כל עוד הבקבוקים ארוזים בפלסטיק, ישנה בעיה. אריזות פלסטיות לא אמורות לעמוד ליד משאבות דלק".
לא רק משרד הבריאות מטפל בנושא אלא גם המשרד להגנת הסביבה, שפועל בעיקר בתחום תשתיות התדלוק ובמניעת דליפת דלק אל הקרקע ומי התהום. בשנים האחרונות פועלים במשרד להפחתת פליטות אדי דלק לאוויר על ידי התקנת מערכות להשבת דלק - הן בעת מילוי המכליות (STAGE I) והן בעת תדלוק כלי הרכב (II STAGE).
מחברת "פז" נמסר: חברת פז מוכרת מארזי מים בתחנותיה על פי הנחיות וכללים שניתנו לה על ידי יצרני המים.