גם עובדים זרים בענף הבניין ייהנו מתוספת שכר
בפסק דין תקדימי קבע בית הדין הארצי לעבודה כי יש לשלם "תמריץ אי היעדרות" גם לעובדים זרים המועסקים בדרגות השכר הנמוכות ביותר בענף הבניין. השופט הורה להתאחדות הקבלנים להסדיר את הנושא בהסכם
פסק דין תקדימי שניתן היום (ב') קובע כי גם עובדים זרים, המועסקים בענף הבניין בדרגות השכר הנמוכות ביותר, יקבלו תמריץ כספי על אי-היעדרות. כך עולה מהחלטה שקיבל היום בית הדין הארצי לעבודה, בראשותו של השופט סטיב אדלר.
בשנת 2000 נחתם הסכם הקיבוצי בענף הבניין ולפיו ישולם לעובדים בענף "תמריץ אי העדרות" וכן דמי כלכלה. לאחר חתימת ההסכם הגיש עובד בענף הבניין תביעה נגד מעסיקו בדרישה לקבל תוספות אלה.
בעקבות תביעה זו נפתח דיון משפטי שבו נחשפה מחלוקת בין ההסתדרות להתאחדות הקבלנים בכל הנוגע לפרשנות על הסעיפים הנוגעים לתשלום "דמי כלכלה" ו"תמריץ אי-העדרות". המחלוקת נידונה בכמה ערכאות ולבסוף הובאה לדיון בית הדין הארצי לעבודה.
התאחדות הקבלנים טענה כי תוספות "דמי כלכלה" ו"תמריץ אי-העדרות" כבר מגולמות בטבלת השכר שנקבעה בהסכם ובצו ההרחבה, ולפיכך העובד אינו אמור לקבל אותן כתוספת נפרדת. ההסתדרות טענה מנגד כי תוספות אלא אינן מגולמות בטבלה, משום שמדובר בתוספות מותנות ולא קבועות. כמו כן ציינה ההסתדרות כי אם תתקבל טענת התאחדות הקבלנים ייפגעו מכך בעיקר בעלי דרגות השכר הנמוכות בענף.
באמצעות עו"ד שי תקן ועו"ד איריס ורדי, טענה ההסתדרות כי רוב העובדים בדרגה זו הם עובדים זרים, ולכן אי-תשלום התמריץ מהווה הפליה פסולה. עורכי הדין ציינו כי מאחר שבדרגה זו מקבלים העובדים שכר מינימום, הרי שלא ייתכן שבדרגה זו גלומה התוספת, משום שאז המשמעות היא שרמת השכר שלהם נמוכה משכר המינימום.
בית הדין קיבל את עמדת ההסתדרות בכל הנוגע ל"תמריץ אי העדרות" בדרגה 1, וקבע כי הכללת התמריץ בדרגה זו בתוך טבלת השכר יוצר הפליה פסולה בין העובדים הזרים לעובדים אחרים, וקבע כי סעיף זה בהסכם הקיבוצי יתבטל בעוד שלושה חודשים.
בפרק זמן זה קבע בית הדין כי ההסתדרות וההתאחדות ינהלו משא ומתן שמטרתו תיקון ההוראה בהסכם הקיבוצי על בסיס עקרון השיוויון.
באשר לתוספת "דמי הכלכלה" דחה בית הדין את טענת ההסתדרות וקבע כי תוספת זו כבר מגולמת בטבלת השכר.