פעם ראשונה על סנובורד: שיעור למתחילים
בין אם אתם אלופי סקי שמחפשים גיוון ובין אם זו הפעם הראשונה שלכם על השלג, יש הרבה מה ללמוד לפני שצולחים את ההר עם קרש מחובר לרגליים. בכתבה הבאה תקבלו טיפים והסברים על כל השלבים שבדרך: מאימוני "סקייטבורד", דרך שיטת "העלה הנושר" ועד שתחברו פניות בקלות
שיעור 1
ממה מורכב הציוד? סנובורד, ביינדינגס ונעליים.
איך מתחברים לבורד? קיימות שלוש שיטות מרכזיות לחיבור בין נעל הסנובורד לקרש:
- סטפ-אין (Step-In). שיטה מיושנת בה הנעליים מצוידות בזיזי מתכת שנתפסים בביינד בשעה שדורכים עליו. מדובר בשיטה לא יעילה ובעייתית (בתנאי קרח ושלג עמוק), שהייתה נפוצה בעיקר בציוד השכרה למתחילים. כיום נדיר למצוא נעליים וביינדינגס מסוג זה, אך אם מוצאים – כדאי להתרחק.
- פלואו (Flow). פטנט הקרוי על שם החברה שמייצרת אותו. הביינד הוא מעין שרוול אליו מכניסים את הנעל, וכדי לנעול אותו מרימים את המשענת האחורית (High-Back). מדובר בשיטת סגירה נוחה וקלה יחסית, שבה אפשר גם לשחק עם מידת ההידוק של השרוול. החיסרון: שרוול הדוק מדי לא מאפשר הכנסה והוצאה נוחה של הרגל, בעוד ששרוול רחב ונוח גורם לאיבוד אנרגיה ופידבק מהבורד.
- רצועות (Ratchets). השיטה הפופולארית ביותר כיום, בה הביינד מורכב משתי רצועות (אחת מעל האצבעות והשנייה מעל הקרסול) המהודקות בנפרד. ביינדינגס מסוג זה מאפשרים כיוון מדויק ונוחות רבה.
מתחברים לביינד עם רצועות (צילום: index open)
איך יודעים איזו רגל לשים קדימה? אם אי פעם החלקתם על סקייטבורד או גלשתם גלים אתם אמורים לדעת מה הרגל הקדמית הנוחה לכם (גולש עם רגל ימין קדימה מכונה Goofy, בעוד שגולש עם רגל שמאל קדימה מכונה Regular). אחת הבדיקות הנפוצות היא לעמוד מאחורי הגולש המיועד ולדחוף אותו קלות (ובהפתעה) קדימה. הרגל הראשונה שהוא ישלח קדימה על מנת לבלום היא הרגל שצריכה להיות קדמית על הבורד. כמובן שהשיטה לא מתאימה לכולם, ואם אחרי יום-יומיים על השלג אתם מרגישים לא נוח – אל תחששו להפוך.
איך מתהפכים במקום? מתיישבים על השלג באזור שטוח ומחברים את שתי הרגליים לבורד. נשכבים על הגב ומסתובבים ימינה או שמאלה במטרה להתהפך על הבטן. מתרגלים גם היפוך מהבטן לגב, ולשני הצדדים. שליטה בהתהפכות זו תהפוך למועילה ביותר בשלבים מתקדמים יותר, כאשר תרצו לתרגל גלישה על להב ספציפי או לכיוון מסוים בהר אך לא תדעו עדיין איך לבצע פנייה.
מה השלב הבא? משחררים את הרגל האחורית מהביינד, נעמדים באזור מישורי ומדמים שהסנובורד הוא למעשה סקייטבורד: דוחפים עם הרגל האחורית את השלג, וכשצוברים מעט מהירות שמים את הרגל על הבורד, מעט לפני הביינד ומנסים לגלוש ישר ביציבות. יש להקפיד לשמור על גב זקוף וברכיים כפופות.
איך עולים בכפתור? תרגיל ה'סקייטבורד' הקודם היה חשוב גם לפיתוח שליטה בבורד אבל גם כדי שתוכלו לעלות במעליות כפתור (שנמצאות ברוב אזורי המתחילים) ולרדת בשלום מרכבל כיסאות (Chair Lift). מסיבות בטיחותיות, מרבית האתרים לא מאפשרים לגולשי סנובורד לעלות על מעליות כששתי רגליהם מחוברות, ועליהם לשחרר את הרגל האחורית.
מעלית הכפתור היא למעשה מוט מתכת ארוך שבקצהו צלחת פלסטיק. מושכים את המוט אל בין הרגליים, כך שהצלחת תיתפס בין הירכיים והישבן. מהרגע שהצלחת במקומה, המעלית תחל למשוך אתכם במעלה ההר כשהסנובורד שלכם על השלג. את הרגל האחורית (שאינה מחוברת לביינד) יש למקם לפני הביינד האחורי. מרבית הבורדים בחנויות השכרה כיום מגיעים עם Stomp-Pad, משטח מחוספס שמודבק באזור המיועד כדי למנוע החלקה של הרגל במעליות כפתור.
בזמן העלייה מומלץ להחזיק במוט עם היד הקדמית בלבד, ולהשאיר את היד האחורית מעל זנב הסנובורד. עמידה זו תפחית את הסיכוי לסטות או ליפול כתוצאה מהישענות יתר על אחד הלהבים (Edges). כשמגיעים לסוף המעלית מוציאים את הצלחת מבין הרגליים, משחררים את המוט, גולשים מעט הצדה כדי לא להפריע לבאים אחריכם ומתיישבים לחבר את הרגל האחורית לקרש.
שיעור 2
איך עושים סייד סליפינג (Side slipping)? החלקה על הצד היא הדרך היעילה והבטוחה ביותר לרדת מדרון תלול, כזה שבו אתם לא מרגישים בטוחים מספיק כדי לבצע פניות. תחילה עומדים ללא תזוזה עם הפנים למדרון (אח"כ אפשר כמובן לתרגל זאת גם כשהגב למדרון). בעמידה זו, משקל הגוף נשען על העקבים (Backside Edge), כשהברכיים כפופות והגב ישר, בעוד שהלהב הקדמי והאצבעות לא נוגעים בשלג.
על מנת להתחיל את ההחלקה מעבירים חלק ממשקל הגוף קדימה (בלי להתכופף, רק דרך כפות הרגליים) עד שמרגישים שהסנובורד מתחיל להחליק במורד ההר. יש להיזהר לא להעביר יותר מדי משקל, שכן אז נופלים קדימה. על מנת לעצור, פשוט מעבירים מחדש את המשקל לעקבים ומרגישים כיצד הבורד "נושך" מחדש את השלג ובולם. ככל שתשיגו יותר שליטה בטכניקה תצליחו להחליק במהירות מבוקרת יותר מבלי לעצור עם העקבים לעתים תכופות.
תבלו הרבה זמן על הישבן (צילום: Cerro Catedral. Luciano Rodriguez)
איך חוצים את המסלול לרוחבו (Traverse)? חצייה של המסלול לרוחב יש לתרגל במסלול מתון, תחילה עם הפנים למדרון (אח"כ יש להתהפך ולתרגל עם הפנים להר). מתחילים בגלישה לכיוון הרגל הקדמית (אם מדובר ברגל ימין חצו את המסלול משמאל לימין, ולהפך). מפנים את הבורד בזווית קלה מאוד לכיוון המדרון, שומרים על גב ישר וברכיים כפופות, מטים מעט את משקל הגוף לרגל הקדמית (ש-60% מהמשקל יהיה על הרגל הקדמית) וגולשים הצדה כשהיד הקדמית מעל קצה הבורד והיד האחורית מעל הזנב. הקפידו להפעיל לחץ על הלהב האחורי (עקבים), שכן אם תשטיחו את הבורד על השלג בזמן החצייה רוב הסיכויים שהשיפוע הטבעי של ההר יגרום לכם "לתפוס" את הלהב הקדמי וליפול על הפרצוף.
ברגע שמצליחים לחצות את ההר, מתהפכים בישיבה (שיעור 1) וחוצים את ההר לכיוון השני. הרגל הקדמית עדיין מובילה, אך הפעם גולשים עם הפנים להר ומשקל הגוף נשען על הלהב הקדמי של הבורד.
איך עושים "עלה נושר" (Falling leaf)? מדובר בגרסה מתקדמת יותר של ה-Traverse. ב"עלה נושר" חוצים את ההר לשני הכיוונים, ממש כמו ב-Traverse רגיל, רק שבמקום להתהפך בצד המסלול, הופכים את הרגל השנייה למובילה ונשארים עם המשקל על אותו הלהב. אחרי ששולטים בביצוע עלה נושר עם הפנים למדרון, יש לתרגל זאת גם עם הפנים להר. כשמבצעים את התרגיל חשוב לזכור להעביר את משקל הגוף כל פעם לרגל הקדמית באותו הרגע.
שיעור 3
איך מבצעים פנייה לכיוון העקבים (Backside turn)? מתחילים בביצוע פנייה של 90 מעלות. גולשים בקו ישר במדרון מתון, תוך שמירה על ברכיים כפופות וגב ישר. ברגע שרוצים להתחיל בפנייה, מסתכלים לכיוון אליו רוצים לפנות ומפעילים לחץ על העקבים תוך שמירה על גב ישר. מבנה הבורד (צר במרכז, רחב בקצוות וגמיש לאורכו) כבר יגרום לכם לפנות כשתפעילו את הלחץ הזה.
אחרי ששולטים בפנייה של 90 מעלות, זה הזמן לנסות לפנות תוך כדי חצייה של ההר עם הגב למדרון. בזמן החצייה יש לשמור על ברכיים כפופות וגב ישר. ברגע שרוצים לפנות, מתרוממים ומפנים את המבט לכיוון אליו רוצים לפנות. ההתרוממות מקלה על העברת המשקל מהלהב הקדמי של הבורד ללהב האחורי. אחרי שמעבירים את המשקל, מכופפים מחדש את הברכיים ומפעילים לחץ על הלהב האחורי על מנת שהבורד יחתוך את השלג בצורה מעגלית וייצור את הפנייה.
איך מבצעים פנייה דרך האצבעות (Frontside turn)? מתחילים בביצוע פנייה של 90 מעלות. גולשים בקו ישר במדרון מתון, תוך שמירה על ברכיים כפופות וגב ישר. ברגע שרוצים להתחיל בפנייה, מסתכלים לעבר הכיוון אליו רוצים לפנות, מפעילים לחץ על האצבעות (לא נשענים קדימה, רק מעבירים את המשקל כך שיהיה מעל האצבעות) ושומרים על גב ישר.
אחרי ששולטים בפנייה של 90 מעלות, זה הזמן לנסות לפנות תוך כדי חצייה של ההר עם הפנים למדרון. בזמן החצייה יש לשמור על ברכיים כפופות וגב ישר. ברגע שרוצים לפנות, מתרוממים ומפנים את המבט לכיוון אליו רוצים להגיע. ההתרוממות מקלה על העברת המשקל מהלהב האחורי של הבורד ללהב הקדמי. אחרי שמעבירים את המשקל מכופפים מחדש את הברכיים ומפעילים לחץ על הלהב האחורי על מנת שהבורד יחתוך את השלג בצורה מעגלית וייצור את הפנייה.
נקודה חשובה: אם אחרי שלב ההתרוממות לא תכופפו מחדש את הברכיים ותפעילו לחץ על הלהב הקדמי של הבורד, הבורד ימשיך לרדת את ההר בקו כמעט ישר ותרגישו שאתם תופסים מהירות גדולה מדי.
שיעור 4
איך מקשרים סיבובים? אחרי שאתם שולטים בפניות לשני הכיוונים (שיעור 3), אתם כנראה נמצאים במצב שבו כל פנייה שלכם מלווה בחצייה של ההר לפני הפנייה הבאה. המשמעות של סיבובים מחוברים (Linked Turns) היא הוצאת חציית ההר מהמשוואה: סופה של כל פנייה הופך להתחלה של הפנייה הבאה, כך שקו הגלישה שלכם ייצור המון אותיות S מחוברות.
מה המשמעות של גלישת קארבינג (Carving) בסנובורד? פניות "רגילות" מסתיימות בד"כ בהחלקה מסוימת (Skidding) של הבורד במורד המדרון על מנת לשלוט במהירות. לעומת זאת, בגלישת קארבינג הסנובורד חותך את השלג בצורה שמשאירה פס חד וברור, והרבה פחות מהירות הולכת לאיבוד. איך משיגים את זה? באמצעות הפעלת לחץ יעיל על הלהבים והרבה תרגול.
הערה חשובה: הטיפים בכתבה - באדיבות חברת תיירות הסקי SkiDeal - הם לידע כללי בלבד, וחשוב לקחת הדרכה מקצועית בפעם הראשונה שעולים על ההר.
הכתבה הקודמת בסדרה: סקי למתחילים