ב-2008: שיא בריכוז גזי החממה באטמוספירה
סוכנות האו"ם לחיזוי מזג אוויר (WMO): ריכוז הפחמן הדו-חמצני באטמוספירה עלה ב-2008, כמו גם גזי החממה האחרים - חמצן דו-חנקני ומתאן. מאז העידן הקדם תעשייתי מדובר בעלייה ניכרת, ולכן מצביעים מדענים על הפעילות האנושית כאחראית להתחממות כדור הארץ
ריכוז גזי החממה באטמוספירה הגיע לרמתו הגבוה ביותר אשתקד - כך הודיע סוכנות מזג האוויר של האו"ם (WMO).
גזי חממה - פחמן דו-חמצני (CO2), חמצן דו-חנקני (N2O) ומתאן (CH4) מופקים גם ממקורות טבעיים, אך עיקר הפליטות בעידן המודרני מקורן בפעילות אנושית - שריפת דלקים במנועים, בתחנות כוח, בתהליכי ייצור תעשייתיים ומשימוש בדשן חקלאי. הדעה הרווחת בקרב מדענים היא שרמות גבוהות של גזי חממה באטמוספירה מאיצים את תהליך התחממות כדור הארץ.
על פי הודעת WMO ניכרת עלייה מתמדת בריכוז הפחמן הדו-חמצני - גזי החממה הנפוץ ביותר - מאז החלו מדידות מפורטות בשנת 1998. עלייה זו היא המשכה של מגמה של עלייה בפליטות גזי החממה שהחלה מאז המהפכה התעשייתית במאה ה-18.
הודעת הסוכנות באה כשבועיים לפני שבקופנהגן מתכנסים נציגים מ-190 מדינות ברחבי העולם, לדון בהפחתה של פליטות גזי החממה כדי להאבק בהתחממות כדור הארץ. הציפיה הייתה שבקופנהגן יוסכם על מנגנון חדש, יעיל ומחייב, שכולל יעדי שאפתניים מצד מדינות מפותחות ועשירות, ומדינות מתפתחות ועניות יותר להפחית את פליטות גזי החממה שלהן.
אלא שחוסר רצון מצד המדינות להגביל את הצמיחה הכלכלית שלהן על ידי הפחתת פליטות הוא המכשול העיקרי בדרך להסכם. כעת נראה שבקופנהגן יושג הסכם מסגרת פוליטי שהוא בגדר הצהרת כוונות - ולא הסכם משפטי מחייב.
בימים האחרונים קראו מדינות האיחוד האירופי לארצות הברית וסין להציב יעדים שאפתניים בנושא הפחתת פליטות. שתי מדינות אלה - המפותחת בעולם והענקית המתפתחת - הן שתי המדינות שפולטות הכי הרבה גזי חממה לאטמוספירה, והתחייבות מצידן תהיה נקודת המפנה שתפרוץ את המבוי הסתום.
"ריכוז גזי החממה ממשיך לעלות, ואפילו בקצב מהיר יותר מבעבר", אמר ראש WMO, מישל זארו. לדבריו, ריכוז הפחמן הדו-חמצני באטמוספירה ב-2008 היה 385.2 חלקים למיליון, לעומת 383 חלקים למיליון ב-2007. הוא ציין גם שקצב העלייה עומד על 1.9 חלקים למיליון בשנה - "וזה משמעותי משום שאנו רוצים לראות ירידה בריכוזים ולא עלייה", אמר ז'ארו.
ריכוז החמצן הדו-חנקני עלה ב-0.9 חלקים לביליון במהלך 2008 לרמה של 321.8 חל"ב. ריכוז המתאן עומד על 1,797 חלקים לביליון, עלייה של 7 חל"ב מ-2007.
על פי הודעת WMO, העלייה בריכוז גזי החממה נראית צנועה, אך בהשוואה לתקופה שלפני המהפכה התעשייתית מדובר בעלייה ניכרת. מאז 1750, ריכוז ה-CO2 עלה ב-38 אחוז; ריכוז החמצן הדו-חנקני עלה ב-19 אחוז וריכוז המתאן עלה ב-157 אחוז.
בסוכנות ציינו כי העלייה המתמדת הזו קריטית משום שהגזים נצברים באטמוספירה, לוכדים את החום הנפלט מכדור הארץ ומונעים ממנו להיפלט לחלל. "לוקח זמן לראות את ההשפעה המלאה של גזי החממה משום הזמן הארוך שהם נותרם באטמוספירה", הסבירה אוקסנה טרסובה, מומחית מטעם WMO.
"גם אם נחדול כעת מפליטות של גזי חממה, לאחר 100 שנה, 30 אחוז מהכמות שנוספה לעומת העידן הקדם-תעשייתי יישאר באטמוספירה", הוסיפה טרסובה.
| ||||||
|
ז'ארו אמר כי אם תימשך העליה בפליטות, העולם צפוי לתרחישים חמורים ביותר, מפניהם מזהירים המדענים כבר כמה שנים. הפאנל הבין-ממשלתי לנושא האקלים (IPCC) ציין בדו"חות שלו כי אם דבר לא ייעשה לעצירת הפליטות, הטמפרטורה הגלובלית צפויה לעלות עד כדי תוספת של שש מעלות צלזיוס עד 2100, והדבר יגרור שינוי משמעותי של האקלים - בצורות ממושכות, סופות, הצפות ואסונות טבע נוספים.