מדוע ח"כ נחמן שי מקבל פנסיה מצה"ל?
החוק מאפשר פנסיה צה"לית רק לקצינים ששירתו שמונה שנים לפחות, ושירות הקבע של נחמן שי כמפקד גל"צ ודובר צה"ל ארך שלוש שנים בלבד. מה עושים? ynet חושף: צה"ל החליט שחמש השנים שלאחר שחרורו של שי, היו חופשה ללא תשלום. דובר צה"ל: "שי זכאי לפנסיה". שי: "ההחלטות התקבלו ברשות ובסמכות ע"י הגורמים המוסמכים בצה"ל"
שכרם ותנאי עבודתם של חברי הכנסת מהווים מטרה קבועה לזעם ציבורי. כל ידיעה על העלאה בשכרם או על צ'ופר חדש שזכו לו על חשבון משלם המסים - מעוררת מבול של תגובות עצבניות. כך, להבדיל, גם לגבי תנאי העסקתם של אנשי הקבע בצה"ל. קצינים ונגדים יוצאים, כידוע לפנסיה כבר בשנות ה-40 לחייהם - וזוכים על כך בקביעות לקיתונות של תרעומת.
והנה, חבר הכנסת נחמן שי הצליח לעשות גם את זה וגם את זה: שי מקבל, במקביל לשכרו כח"כ, גם פנסיה ממשרד הביטחון. וזאת - הודות לתעלול יצירתי שצה"ל ביצע בעבר כדי לאפשר לו להנות ממנה. ynet חושף: כך הצליח צה"ל להפוך שלוש שנות עבודה לשמונה.
יצא לחופשה ברשות השנייה
החוק קובע כי קצינים ונגדים, שהשתחררו מצה"ל, מקבלים פנסיה רק אם השתחררו לאחר גיל 40 ורק אם שירתו שמונה שנים רצופות לפחות. מנתונים שצה"ל סיפק לתנועה לחופש המידע, שדרשה לפרסם את הפרטים לפי חוק חופש המידע, עולה כי שי (63) שירת שירות סדיר רגיל בחטיבת הנח"ל בשנות ה-60. שנים רבות אחר כך, ב-1988, "הוקפץ" בחזרה לצה"ל אחרי קריירה אזרחית עשירה כשהתמנה למפקד גלי צה"ל. שנה וחצי לאחר מכן התמנה לדובר צה"ל - תפקיד שבו הצליח מאוד, כששידר את תשדירי ההרגעה בזמן מלחמת המפרץ הראשונה שהקנו לו את הכינוי המפורסם "המרגיע הלאומי". זמן קצר לאחר המלחמה, ב-1991 - שלוש שנים וחודש אחרי גיוסו - השתחרר בפועל והתמנה ליו"ר הרשות השנייה.
אבל מסתבר שבכל מה שקשור לפנסיה שלו, שי לא ממש השתחרר. במהלך השנים 1991-1996 היה רשום ברישומי הצבא כקצין בקבע שיצא לחופשה ללא תשלום. החל"ת שלו נמשך ארבע שנים ו-11 חודשים - בדיוק פרק הזמן שהיה דרוש כדי ששירותו יימשך, על הנייר, שמונה שנים מלאות. מאז ש"השתחרר" רשמית, ב-1996, הוא מקבל פנסיה צה"לית.
שי, וגם דובר צה"ל, לא ענו לשאלת ynet, אם הצבא המשיך להפריש לשי לפנסיה במהלך החל"ת, במקביל לפנסיה שהופרשה לו מהרשות השנייה, אף כי ייתכן שכיוון שהיה בחל"ת ולא קיבל שכר, גם לא קיבל פנסיה. בדו"צ גם מדגישים ששי שילם סכום כלשהו של כסף כדי "לרכוש" את החופשה.
יש לציין כי מדובר בתרגיל קבוע, שצה"ל נהג לבצע כדי לפתות אזרחים לחזור לצה"ל ולשרת כאנשי קבע. שי הוא רק אחד ממאות קצינים ונגדים שנהנים מפנסיה שאושרה להם באותה דרך שבה אושרה לשי. ה"חל"ת" תוכנן מראש, כאשר גם צה"ל וגם הקצינים עצמם ידעו היטב שהקצין אינו אמור לחזור לשרת - ובכל זאת, הגדירו אותו ככזה. למותר לציין ששי, כמו עמיתיו לקומבינה, עבדו במהלך החל"ת באזרחות, ושתפקידם הצבאי לא נשמר להם. התרגיל בוטל לפני כשלוש שנים - לאחר שעורר תחושה לא נוחה גם בצמרת צה"ל וגם בממשלה.
בתגובה לדברים מסר נחמן שי: "לפני 22 שנים, בעת ששימשתי כמפקד גלי צה"ל, הציע לי הרמטכ"ל דאז, רב אלוף דן שומרון ז"ל, לשמש כדובר צה"ל. על סמך תפקידי בצה"ל באותה עת, שירותי בעבר במערכת הציבורית בכלל ובמערכת הביטחון בפרט, השכלתי ונסיוני המקצועי, הוכנה לי תוכנית שירות בצה"ל. היא לקחה בחשבון כי לא ניתן היה עוד להאריך את חופשתי ברשות השידור, מקום העבודה הקודם שלי.
"בשנים 1989-1991 שימשתי כדובר צה"ל. עם כניסתו לתפקיד, החליט הרמטכ"ל רב אלוף אהוד ברק, כנהוג בצה"ל, לבחור דובר צה"ל חדש. לא הוצע לי תפקיד אחר בצה"ל ועל כן יצאתי לחופשה ללא תשלום (חל"ת). כל אחד מדוברי צה"ל בעבר ובהווה הוא מקרה שונה וראוי להתייחס אליו בנפרד. כל ההחלטות הנוגעות לשירותי בצה"ל נתקבלו ברשות ובסמכות וע"י הגורמים המוסמכים בצה"ל".
חוקי, אבל...
יש להדגיש: שי, ולכאורה גם הממונים עליו בצה"ל, לא עברו על שום חוק. הוא מקבל פנסיה בתנאים שהחוק מאשר. הוא השתחרר כשהיה כבר בן יותר מ-40, ולפי רשומות צה"ל הוא שירת שמונה שנים. אבל התנהלותו של צה"ל, והתנהלותו של שי, מעלים לא מעט שאלות מטרידות גם אם הכל נעשה כחוק. השאלות הללו נותרו ללא מענה: האם מגיעה לקצין פנסיה על תקופה ארוכה שבה לא שירת בפועל בצה"ל? האם ראוי להחשיב תקופה שבה קצין עזב לגמריי את צה"ל, בלא כוונה לחזור, כחופשה, והאם ראוי לחשב את הפנסיה שלו לפי החופשה הזאת?
ומעל לכל: האם אין טעם לפגם בעובדה שאישיות ציבורית בעלת שם ויוקרה, המשמשת בתפקיד ממלכתי ומקבלת שכר נאה ממשלם המסים, אדם שעדיין לא הגיע לגיל הפרישה, מקבל, בנוסף על שכרו, פנסיה צה"לית על חשבון אותה קופה ציבורית - וכל זה, לא בגלל שבאמת שירת ותרם במספר השנים שהחוק מחייב אותו, אלא בגלל הארכה מלאכותית על הנייר של תקופת השירות שלו?
"צה"ל צריך לדווח כמה כסף ציבורי שולם"
מהתנועה לחופש המידע נמסר בתגובה: "לעתים קרובות מדי מערכות ציבוריות גדולות כמו צה"ל מרשות לעצמן לקיים קומבינות שלא ניתן להצדיק אותן ציבורית, מתוך בטחון שאיש לעולם לא ישאל שאלות. בדיוק על כך נאמר שאור השמש הוא המחטא הטוב ביותר. צה"ל עדיין צריך לדווח לציבור כמה כסף ציבורי שולם וישולם בעתיד במסגרת ההסדר הזה".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "על-פי רישומים שנמצאים בידי צה"ל, חבר הכנסת נחמן שי שירת בקבע שמונה שנים מתוכן ארבע שנים ואחד עשר חודשים בחופשה ללא תשלום. למשרת הקבע, קיימת אפשרות לרכוש את תקופת החופשה על-מנת שתימנה לצרכי קצבה, וכך נעשה במקרה זה. לאור זאת, נחשבה כל תקופת החופשה של חבר הכנסת שי לצורך זכאותו לפנסיה. זכאות זו, אחרי שמונה שנות שירות בלבד, אושרה ע"י הגורמים המוסמכים באותה תקופה בצה"ל. לכן, זכאי חבר הכנסת שי לקצבת פנסיה מצה"ל".