טרנד קבוצות הרכישה - למי זה מתאים? מדריך
מחירי הנדל"ן העכשוויים אינם מאפשרים לזוגות צעירים לרכוש דירה ראויה באיזורים קרובים למקומות עבודתם. אך האם טרנד קבוצות הרכישה מספק להם מענה? התשובות להלן
זו הפעם השלישית ב- 5 השנים האחרונות שאלונה ואלי מוצאים עצמם מחפשים דירה. בפעם הראשונה בעלת הבית העלתה את דמי השכירות באחוזים ניכרים והם נאלצו לעזוב, בפעם השנייה הם נפלו על בניין שבדיוק נחתם בו פינוי-בינוי, כך שזמנם בדירה נקצב, והפעם, להפתעתם הרבה, הבן-האובד-שמעולם-לא-שמעו-עליו של בעל הבית שלהם, חזר מחו"ל, והוא מבקש להשתכן בדירתם.
אלונה המורה, שבדיוק מתכננת הריון, מאמינה שהגיע הזמן לדירה משלהם, כך שהילדה לעתיד שלהם תגדל עם חברים מהשכונה (כאלו שהכירה בטיפת חלב בין חיסון לחיסון). מאחר וגם אלי אינו מכניס משכורת גבוהה בשלב זה, בני הזוג החליטו לנסות לקבל משכנתא בגובה של כ-600 אלף שקל שגם אותה קרוב לוודאי שלא יצליחו להחזיר לפני שייכנסו לדיור מוגן.
לאחר קצת גירודים מההורים וקרן השתלמות שנפתחה הצליחו להגיע כמעט ל- 800 אלף שקל, ולעיניהם הלא-נובורישיות-בעליל, היה נראה כי מדובר בסכום מכובד בהחלט.
חודש שלם אלונה פקדה סוכנויות תיווך, תלשה מודעות מעצים וחרשה את כל מודעות המכירה שעלו ברשת, ושוב ושוב התעלמה מטיזרים שונים כגון: "מתגבשת קבוצת רכישה אטרקטיבית" או "לחץ כאן ותרוויח חצי מיליון שקל!".אחרי שראתה מספר מציאות, שהתאימו לכיסה אך לא לצרכיה, שקלה להתייאש באופן סופי, אך דקה לפני שהעבירה למועדפים את עמוד "ההשכרה", החליטה להקליק על המודעה המרצדת שהבטיחה "דירות יוקרה ב-800 אלף שקל בלבד". היא מילאה את הפרטים ולחצה SEND.
היה זה אלי דווקא שענה לטלפון של מתי, המארגן, שבמתק שפתיים הודה לו על פנייתו ותיאר באוזניו את נפלאות הפרוייקט המוקם: 12 קומות, דירות מרווחות להפליא בנות 60 מ"ר האחת, ובהן 4 חדרים גדולים, מרפסת שמש ענקית ו- 2 חניות, וכל הפרוייקט צפוי להכפיל את ערכו בתוך 4 שנים בדיוק מהיום. אלי הסקפטי ביקש להגיע למשרד המכירות, וכבר למחרת בבוקר צפו בני הזוג בסרט הדגמה תלת מימד, ונתבקשו לחתום על הטפסים.
.
אלונה, שאינה מאמינה במתנות חינם, ושידיעותיה בחשבון אפשרו לה להגיע למסקנה ש- 60 מ"ר לחלק ל- 4 חדרים זה לא "גדול" או "מרווח" בשום קנה מידה – מתנגדת לעסקה. היא שמעה שיש כל מיני קטצ'ים בקבוצות רכישה, וחוששת לשים את מעט הכסף שיש להם על קרן הצבי. כשחיפשה מידע ברשת על מתי או על הפרוייקט עצמו, העלתה חרס בידה, ועתה היא מנסה לשכנע את אלי שזו תהיה טעות חייהם. אלי מצידו מזכיר לה שהאופציה היחידה שלהם היא להמשיך לשרוף כספים על שכירות, כי דירה רגילה מקבלן הם בחיים לא יצליחו להעמיד... מתי מצידו מתריע שההרשמה עומדת להסתיים, ואלונה מסתגרת בעמדתה.מה עושים?
מה זה בכלל קבוצת רכישה?
אלונה ואלי לא לבד. נדמה כי מחירי הנדל"ן העכשוויים אינם באמת מאפשרים לבני זוג צעירים לרכוש דירה נוחה ומרווחת משלהם, באיזורים קרובים למקומות עבודתם, וההשתעבדות למשכנתא הפכה להיות מילה נרדפת ל"משפחה צעירה".והנה, כמו פטריות אחרי הגשם, צצות להן קבוצות הרכישה בזו אחר זו, מאיימות להכות את השיטה ולכווץ את המחירים, ונראה כאילו צירוף המילים "הטרנד החם בעולם הנדל"ן" נוצר במיוחד עבורן. מה זה בדיוק, למי זה מתאים, למה יוצאים נגדן, ומי...? כל התשובות להלן.
הרעיון הבסיסי
נתחיל מהרעיון הבסיסי, שהוא גאוני בפשטותו: במקום לקנות דירה מוכנה שמישהו אחר "הכין" עבורנו: רכש קרקע, בדק ותכנן, שיווק ופרסם, רץ הלך וחזר, החזיק עובדים ומערכות שלמות, וכמובן דרש עבורה מחיר גבוה, שמגלם את כל אותן עלויות שהיו לו, בואו פשוט נתאגד ביחד – מספר אנשים פרטיים – ונעשה את זה לבד, בלעדיו: נרכוש בעצמנו את המגרש, נקבל בעצמנו הצעות מאדריכל וקבלן, נבקש מהם לתכנן ולבנות בניין בדיוק כמו שבא לנו, כולל עיצוב הפנים, תהיה לנו שליטה מלאה על העלויות, לא נצטרך לשלם בדרך לאף אחד שכר ייזום, שיווק או פרסום, ונקבל בסוף את הזכות לבחור לנו את הדירה המושלמת, במיקום המושלם ובמחיר המושלם (ועוד ב-15%, 20% ויש המבטיחים גם 30% חסכון בעלות הסופית).
לכאורה, גאונות במיטבה. פראייר מי שממשיך לרכוש דירות ישירות מקבלן או יזם, בשיטה הישנה שעבר זמנה. ואולם, אם נגרד במקצת את שכבות הטרנד, נגלה כי לכל החבילה המבטיחה הזו יש גם צדדים פחות מרטיטים. אלונה ואלי – גזרו ושמרו:
אז מהם בדיוק היתרונות של קבוצת רכישה על פני רכישה מקבלן?
1. חסכון בעלויות וברווח יזמי
כאמור, היתרון הגדול והניכר של רכישה בקבוצה הוא העובדה שהדירה אמורה בסופו של יום להיות הרבה יותר זולה מאחותה שמוצעת על ידי הקבלן, בשל מרכיב עלויות היזם-קבלן והרווח שלו. בשיטת "ההרכבה העצמית" לא תידרשו לשלם לקבלן/יזם המסורתי שכר על כל העבודה שלקחתם על עצמכם, שבמידה והייתם רוכשים את הדירה ממנו, הייתם צריכים לשלם עליה.
מדובר בעלויותיו במימון רכישת הקרקע (כולל מיסוי), תכנון, השגת היתרי בנייה, פרסום ושיווק, מימון בניה ותשלומי אגרות, כח אדם וכמובן הרווח שהיזם היה גורף לעצמו כדי שישתלם לו לרוץ עבורכם. מחיר זה גם מגלם את כל הסיכונים שהוא לקח, כגון מצב שלא יצליח למכור, הוצאות מימון שגדלות, אחזקת מלאי, ייעוץ משפטי שוטף ועוד. בשוק מדברים על חסכון של 10% - 15% רק בפן הזה.
המארגן
ואולם, כאשר בודקים את החסכון בעלויות יזמיות, יש לקחת בחשבון גם את מתי שלנו, אותו "מארגן" אסרטיבי שלוחץ על אלי לחתום, ועכשיו.מאחר ונכון להיום אין הסדרה חוקית של הנושא וכל אחד יכול להיות מארגן, "מתי" למיניהם יכולים להופיע בכל מיני צורות ושמות: הוא יכול להיות אדם מתוך הקבוצה אשר הסכים לנהל עבור חברי הקבוצה את העניינים, מארגן חיצוני שאיתר קרקע טובה, או פשוט יזם מהדור הישן (זה שגבה מאיתנו הרבה כסף ולכן ברחנו לקבוצת רכישה?), שחזר מהדלת האחורית, וקורא לעצמו עכשיו "מארגן".
באותם מקרים בהם שילמתם למארגן סכומים נכבדים, הרווח הנקי שיוותר לכם (בהשוואה לעסקת קבלן), יקטן כמובן, אך למרות הפיחות בחסכון שלכם, אם קיבלתם מארגן טוב – לפניכם מצרך חשוב לאין שיעור:
הוא מהווה יד מכוונת, מקשר בין השותפים לקבוצה, ולוקח אחריות על הביוקרטיה מתחילתה ועד סופה. קיימים כיום מספר מארגנים מוכרים וטובים בשוק, אשר ניהלו ומנהלים עדיין קבוצות שהצליחו או שאמורות להצליח, ושטוענים שלמרות שהם גובים שכר גבוה, הם בכל זאת מצליחים לחסוך לרוכשים שלהם אחוזים מאוד נכבדים במחיר הדירה הסופי.
אם לעומת זאת, לא זכית ב"אבא ואמא" שילוו אותך בהליך, אלא נפלת, כמו אלונה ואלי, על "מארגן דמיקולו", ללא כל ניסיון קודם או יכולות בפועל – אתה עלול להיות בבעיה. מסתבר כי מתי לא באמת מסוגל לקדם עבורם את התב"ע באיזור, ולכן שום בניין בן 12 קומות, לא יוכל להיבנות שם. גם ההדמיה המאלפת אינה מתחילה להזכיר את התכנון האפשרי של הבניין בפועל, והחניות? על המדרכה בקושי. מתי גם זומם להעביר את ניהול הקבוצה לחברה כושלת, ובכספים שגבה מאלונה ואלי - לנפוש בקאריביים. בכל התרחישים הללו אלונה ואלי ייצאו מופסדים ונפגעים, ולכן זהות המארגן היא אקוטית.
2. חסכון בתשלום מס
וכאן אנו נוגעים בנושא נוסף, מהותי מאד, שנדון ונדוש עד אין קץ, ושנחשב לכאורה ליתרון השני הגדול עבור הצדדים: המיסוי הנמוך של קבוצות הרכישה.תיאורטית, הרכישה בקבוצה מורכבת מ- 2 שלבים: האחד - רכישת הקרקע, והשני – בנפרד - רכישת שירותי בניה מקבלן. לכן, הרוכש מבקש שרשויות המס יכירו בו כרוכש קרקע ולא דירה גמורה מקבלן, ולשלם מיסוי מופחת בהתאם. גם העובדה שאתם רכשתם את הקרקע ולא הקבלן, יכולה תיאורטית לחסוך לכם כספים.
אבל בפועל, ולא בתיאוריה, אותו "חיסכון" שהרוכשים מצפים לו, הוא ממש אינו וודאי!
גורמים ומשתנים רבים, שחלקם כלל אינם בידיעתכם, משחקים פה תפקיד, ויכול להיות בסופו של יום ה"חסכון" יהיה מינורי לחלוטין, אם בכלל.
חשוב לדעת כי רשויות המס, ובית המשפט המגבה אותן, מחפשות תמיד את מהות העסקה האמיתית, וממסות את העסקה בהתאם. לכן חובה תמיד לפנות ליועץ מס מקצועי, על מנת שיבדוק את כל ההשלכות של ההתנהלות הספציפית של קבוצת הרכישה שאתם נמנים על חבריה, ויספק לכם תשובות ברורות. רשויות המס הוציאו הוראת ביצוע אשר מבהירה מתי יכירו בקבוצת רכישה ומתי לא, ובין היתר יילקחו בחשבון הפרסומים של הפרוייקט, הקשר בין המארגן לקבלן המבצע, אפשרות הרוכש לתכנן את הבניין ועוד.
בנוסף קחו בחשבון, שאם חלילה תיאלצו להתעמת עם רשויות המס (שיטענו כי בניגוד למה שהצהרתם, רכשתם בפועל דירה גמורה) – במקרה כזה ההליך כולו עלול להתעכב: ויכוחים משפטיים (אם תבחרו להתווכח), יעלו לכם הרבה כסף וזמן, ובינתיים הקרקע לא תירשם על שמכם עד שההליך יסתיים.
לסיכום, אסור להתבסס על החיסכון בפן הזה כמניע להתקשרות, ו"יתרון" זה ימוקם, ברשותכם, בסוף טבלת השיקולים שבעד רכישה בקבוצה.
3. הנאים השכנים בעיניך?
אלונה ואלי היו שמחים להזמין לתה שכנים שהם "כוס התה שלהם". ואכן, מתי מארגן מעגל חברים מורחב, כך שאלונה תוכל לנסוע עם השכנה מלמעלה לעבודה, ואלי יוכל לנסוע לאימון הכדורגל עם השכן שממול. כמובן שלא לכל אחד מתאים או חשוב לגור בבניין ובו אנשים מ"סוג האוכלוסיה" שלו בלבד, וקיימים עדיין אנשים מהאסכולה הישנה, המאמינים באינטגרציה ובגורם ההפתעה, ועבורם זהו אינו יתרון דווקא.ובכל זאת, גם שכן אשר מידת נעליו מתאימה לכם במדויק, יכול להתחרט, להתגרש או לשקוע בחובות, ולכן, כדאי מאוד שהסכם השיתוף שאלי ואלונה חותמים עליו, המגדיר את מערכת היחסים בין חברי הקבוצה, ייערך על ידי עו"ד מקצועי הבקי בתחום, ושידאג להסדיר חוזית מקרה בו אחד מהקבוצה "תוקע" את הבנייה המשותפת (לא מעמיד תשלום מסויים למשל), וכיצד תימשך ההצגה בלעדיו.
4. מעורבות הקונה בתכנון
בקבוצת רכישה קלאסית הקונה מעורב בתכנון המבנה ואפילו בתכנון הפנים של דירתו, זאת בניגוד לקנייה "AS IS" מהקבלן, ולכן זהו יתרון עבור אלונה שרוצה שהאמבטיה תשקיף דווקא לגינה, ואלי, שמעוניין בחדר עבודה ענק.ואולם, יש לזכור שהבטחתו של מתי אינה מספקת, ועל אלונה ואלי להסדיר בכתב בהסכם השיתוף את מנגנון חלוקת הדירות בין השותפים בקבוצה. קיימות שיטות שונות לחלוקה כגון הגרלה (בכל קטגוריה – גן, פנטהאוז, דירת 4 חדרים), או שיטת "כל הקודם זוכה" (שיטה שעלולה להקטין את אטרקטיביות הפרוייקט עבור אלו שהגיעו בסוף, וקיבלו אפשרות בחירה בין דירות אחרונות ללא גג/גינה/מרפסת/חלון).
5. יחסי רוכש - קבלן – יתרונות
בקבוצת רכישה הקבלן החליף תפקיד, הוא כבר לא מי שמכר לכם דירה, אלא כעת הוא נבחר לעבוד עבורכם, ואתם "הבוסים" שלו. ביכולתכם לשלוט על העלויות שלו, להפעיל כנגדו סנקציות במידה ואינו עומד בלו"ז שנקבע, ואפילו להחליפו. כמובן שככל שכוח הקנייה שלכם עולה (קבוצה גדולה ומסודרת), כך תוכלו להשיג ממנו מפרט טכני עשיר יותר, ברמת גימור גבוהה יותר, וכולי, וזהו יתרון גדול.
גם תלותכם במצבו הפיננסי פחותה כאשר אתם רוכשים בקבוצה, מאחר ופשיטת רגל שלו לא תפגע בכם באותו אופן, וגם כאן תוכלו לחייבו להוציא לכם פוליסת ביטוח וערבויות שונות שיבטיחו אתכם בזמנים קשים.
אליה וקוץ בה: אילו חסרונות של קבוצת הרכישה יש לקחת בחשבון
1. יחסי רוכש - קבלן - חסרונות:
ואולם, בכל הנוגע לקבלן, לשיטה יש גם חסרונות. חוק המכר שחל על קבלן, ומחייב אותו לנהוג באופן מסויים כלפי הרוכשים – אינו חל בקבוצת רכישה. הסיבה היא שקבוצת הרכישה נכנסה לעסקה בשלב מוקדם יותר מאשר בעסקה "רגילה" (כבר בשלב רכישת הקרקע), ולכן ההתייחסות המשפטית אליה היא כאילו הייתה הקבלן בעצמה.
לכן, חובת הקבלן ה"מסורתית", לתת לכם מפרט מפורט, תקופת אחריות בה יתוקנו ליקויים שצצו בדירה (תיקוני רטיבות, למשל, 3 שנים קדימה) או ערבות חוק מכר (אשר אמורה להבטיח את כספו של הרוכש במידה ויהיה כשל בעסקה), אינן חלק אוטומטי מהחבילה. כמובן שאת כל אלו ניתן להשיג מהקבלן באמצעות כח המיקוח החוזי שלכם כקבוצה, אך כשאין לכם כח מיקוח, ההגנה החוקית עליכם חלשה יותר מזו שמוקנה לרוכשי קבלן.
מצד שני, אלונה ואלי מקבלים בטחון שלא יקבלו ברכישה מקבלן, וזהו חלקם בקרקע שנרכשה. זה הרבה יותר ממה שיש לרוכשי קבלן שנפל, שנשארו בלי כלום. אבל במקרה בו מתי יברח, השותפים לא יסתדרו, אישורי הבנייה לא יתקבלו, וכל שיוותר לבני הזוג הוא חלקת אדמה – לא בטוח שהם יהיו יותר מדי מעודדים מהסיטואציה.
2. אי ודאות
וכאן אנו מגיעים לחסרון הגדול ביותר של הקבוצות – והוא אותו ערפל האופף את המוצר הסופי. לעיתים תיתקלו בביטויים כמו: "אולי", "צפוי להיות" ו- "בתקווה", וזה אחד ההבדלים הגדולים מעסקת קבלן, בה המחיר הוא סופי, מועד הכניסה נקוב פלוס סנקציות על איחור, והמפרט חתום וברור.
זו הסיבה שבעלי לב חלש או תקציב מוגבל (ראו ערך אלונה ואלי) – צריכים לחשוב פעמיים. בוודאי אם הנכם מתקשרים עם "מתי" למיניהם, פיראטים ללא כל המלצות או רקע, שמספרים לכם סיפורי אלף לילה ולילה שלא יתגשמו. עליכם לדעת מראש חד משמעית שכל הגורמים בשטח מסוגלים לתת לכם בסופו של יום את המוצר (הדירה שלכם), וזאת, בגדול, במחיר שהוגדר מראש ובטווח שנים מסויים שתוכלו לעמוד בו.
"פריצת" תקציב היא מצב בו אתם מתבקשים לשלם סכומי כסף נוספים במהלך התהליך עצמו, מבלי שהייתם ערוכים לכך. הפריצה היא הגיונית ואפילו מתבקשת, מאחר והשירותים השונים, כמו בנייה למשל, מוענקים במשך שנים ואין ערובה כי מחירם לא יעלה, קבלני משנה לא יפרו חוזים, ועוד.
בעניין זה, דו"ח "0" משמאי איכותי ומקצועי, שישכיל לקרב אתכם ככל הניתן לעלות הריאלית של הדירה הסופית, כולל ניתוח סיכונים, הינו בגדר חובה, ואל תחתמו על שום מסמך, גם לא זיכרון דברים וכדומה – לפני שהתייעצתם עם עו"ד הבקי ומומחה בתחום.
3. היתרים ואישורים
כאשר רכשתם קרקע ללא היתר בנייה, והמארגן אינו מקצועי מספיק על מנת לקדם את התב"ע הנדרשת, אי הוודאות גדלה, וזאת מאחר וקשה מאד לדעת לבטח מתי קרקע חקלאית תופשר לבנייה למשל, או מתי יתקבל ההיתר הנכסף מהוועדה. תיאורטית, תוכלו להיות בסוף בעלים גאים של חלק יחסי מבור ענק באדמה, ותו לא, ללא שום צפי ריאלי לתחילת בניה. לעומת זאת, אם מדובר בקרקע מוכנה לבנייה, עם היתרים מתאימים, אתם יכולים להיות הרבה יותר רגועים.
ומה אם ההליך נמצא "בשלבים מתקדמים", אך היתר בפועל – אין?
אדריכל, מהנדס, שמאי, עו"ד – כולם אנשי מקצוע שתפקידם לבדוק את המצב לאשורו ולאמוד את הסיכון עבורכם.
כדאי גם להכיר את המושג התנגדות, שזו הדרך הפורמאלית שבה יוכל כל שכן, גוף מתחרה או עמותה ירוקה להביע את דעתו האישית על המגדל בו אתם מצפים לגור. גם כאן מומלץ לחשוב פעמיים לפני שרוכשים פנטהאוז בקומה 45, כשההיתר הנוכחי מאפשר לבנות 14 קומות בלבד.
כבר כעת ניתן למצוא סנוניות ראשונות של מקרים בהם התנגדות התושבים באזור מעכבת את התקדמות הבנייה. כדאי לדעת כי אכזבות יכולות להירשם לא רק בתחום החניות או הקומות; גם אם אלונה ואלי יגלו ש- 4 החדרים הם חדרי ארונות, או שלמרפסת השמש אסור להרכיב פרגולה, זו בעיה לא פשוטה, וחשיבות הייעוץ המקצועי המקדים גדולה.
4. תשלום מיידי בגין רכיב הקרקע
ברכישה "רגילה", ההון העצמי הנדרש בהתחלה הוא נמוך יחסית, ויתרת התשלום נפרסת בהתאם להתקדמות עבודות הבנייה או הסכמות אחרות עם הקבלן. קבוצת רכישה לעומת זאת, כבר בהתחלה יש להזרים את מלוא הסכום עבור הקרקע (40% או יותר מערך הדירה), בעוד שהדירה עצמה צפויה להיות מוכנה למגורים רק אחרי שנתיים-שלוש.
נוצר מצב שזוג צעיר כמו אלי ואלונה, שאין להם 350 אלף שקל זמינים, יצטרכו לקחת הלוואה מיידית, ולהחזיר אותה במקביל לתשלום שוטף של דמי שכירות, זאת במשך כ-3 שנים. כמובן שניתן לבדוק פתרונות שונים שמערכת הבנקאות מציעה, כמו סוגי הלוואות שלא מחייבים תשלום מההתחלה ("בלון" למשל), אך עדיין, בהכללה גסה, ניתן להניח כי מי שיש לו סכום ראשוני לרכישת הקרקע בצד, ושרוכש את הדירה כדירה נוספת או לצרכי השקעה, יעבור את המשוכות הללו ביתר קלות מאשר אלונה ואלי שלנו.
5. כאב ראש
שוב, מארגן מצויין וקרקע מעולה יכולים להקל עליכם, בעוד שחאפריות תוביל לשימוש מוגבר במשככי כאבים: בכל מקרה, יידרשו מכם אורך רוח (מחכים למפתח), גמישות (שינויים והפתעות), אסרטיביות (התנהלות מול בעלי מקצוע ורשויות), וכן יכולת להיטמע בקבוצה ולוותר על רצונותיך למען הכלל (הרוב קובע).
לסיכום
ההחלטה היא אישית לחלוטין ותלויה בזהות מארגן, ברווח האמיתי הצפוי לכם, וביכולת הכלכלית שלכם. לאלונה ואלי, שמעותיהם וצעדיהם מדודים, נמליץ להימנע מההרפתקה הנוכחית שמתי אירגן, ושמריחה לא משהו, ולחפש אחת שמתאימה יותר לצרכיהם, ובה יצטרכו ליישם את כל מה שלמדו היום.
דריה כנף היא עורכת דין בתחום המסחרי והחוזים. יובהר כי האמור במדור אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני ומקצועי, לא נועד להחליפו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, באשר כל מקרה ונסיבותיו. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.
למאגר פסקי-הדין המלא: www.lawdata.co.il