נשיא קוסטה ריקה ל-ynet: פלסטין לא צריכה צבא
אוסקר אריאס הגיע לביקור בישראל וברשות הפלסטינית כשבאמתחתו ניסיון עשיר בתיווך הסכמי שלום. בראיון ל-ynet הציג את חזונו לפתרון הסכסוך: מו"מ מיידי על סוגיות הליבה והקמת מדינה פלסטנית מפורזת, כמו קוסטה ריקה. לאיראן, הוא אומר, צריך להתייחס ברצינות: "היא מאיימת על העולם"
נשיא קוסטה ריקה, אוסקר אריאס, יודע היטב כיצד לתווך בין צדדים המנהלים מלחמה עקובה מדם. בראיון מיוחד ל-ynet, במסגרת ביקורו בישראל, הציג אריאס את חזונו לשלום בין ישראל לפלסטינים: משא ומתן, כנות, דיון מיידי על הנושאים החשובים וגם הקמת מדינה פלסטינית מפורזת.
אריאס הגיע לישראל ולרשות הפלסטינית כשבאמתחתו ניסיון עשיר בתיווך הסכמי שלום. בכהונתו הראשונה כנשיא בשנות ה-80 הוא פעל בהצלחה לתווך בעימותים מזוינים במדינות כמו גואטמלה ואל-סלבדור. מאמצים אלה הם שהקנו לו פרס נובל לשלום ב-1987. אחרי תקופה ארוכה מחוץ לפוליטיקה הנשיאותית, הוא נבחר לכהונה נוספת ב-2006. באחרונה הוא שב לתפקידו כמתווך חשוב בעקבות ההפיכה שאירעה בהונדורס.
פרס נובל לשלום. אריאס (צילום: גיל יוחנן)
בראיון ל-ynet, אחרי פגישה שקיים עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בירושלים, הסביר אריאס כי ניסיונו לקדם את השלום בין ישראל לפלסטינים שאוב מההיסטוריה הייחודית של קוסטה ריקה. בשנה שבה הוקמה ישראל אישרה קוסטה ריקה את החוקה החדשה, שמבטלת את הצבא. השלטונות בחרו במקום זה להשקיע את המשאבים בחינוך וברווחה.
"בפגישתי עם ראש הממשלה נתניהו ניסיתי לדבר בכנות", הסביר הנשיא. "אני חושב שכל העולם מצפה משני הצדדים לחזור לשולחן המשא ומתן. חלקתי עמו את הניסיון האישי שלי כמתווך בכהונתי הראשונה,
אריאס ציין כי מניסיונו כמתווך למד ששיחות שלום צריכות להעלות את כל הנושאים החשובים באותה נשימה, ולא לדחות את הדיון בסוגיות הליבה לסוף. "כדי לזכות באמון, צריך להסכים לוויתורים, שכן במשא ומתן משיגים את מה שאפשר ולא את מה שרוצים. בגלל זה חשוב לטפל בכל הנושאים החשובים בו-זמנית, ולא לשמור אותם לסוף. כשפועלים כך, אף פעם לא מוצאים זמן לנושאים החשובים - ירושלים, בעיית הפליטים, הגבולות וכו'. אם זה לא נעשה בתחילת הדרך, זה רק נהיה יותר קשה. שלום דורש עבודה קשה, סבלנות והתמדה".
"הכרזת עצמאות פלסטינית תאושר באו"ם"
הוא הביע ביטחון שהחלטת הממשלה להקפיא את הבנייה בהתנחלויות לעשרה חודשים יכולה לשמש נקודת פתיחה טובה לחידוש המגעים עם הפלסטינים. "זה הזמן הנכון לחזור לשולחן המשא ומתן, ללא תנאים מוקדמים".
אריאס קיבל את עמדתו של נתניהו, שנשמעה בנאומו באוניברסיטת בר-אילן, הקוראת לייסד מדינה פלסטינית מפורזת. "בשיחותיי עם הפלסטינים אני מנסה להציע רעיון משוגע - להיפטר מהצבא. למעשה, זה לא רעיון באמת משוגע, כי אנחנו עשינו זאת לפני 61 שנים, ומכך רק הרווחנו. לדעתי, מדינה קטנה, מדינה ענייה, כמו פלסטין, לא צריכה צבא. ברור לי שלא כולם יסכימו איתי, אבל צריך קצת אומץ כדי לקבל החלטה כזו, ואני מקווה שלרשות הפלסטינית יהיה את האומץ לנקוט צעד כזה".
עמדתו של נשיא קוסטה ריקה עשויה לשמח את ממשלת נתניהו, אולם לא בכל הנושאים. תחת שלטונו של אריאס, קוסטה ריקה ייסדה קשרים דיפלומטיים עם הרשות הפלסטינית ואף הכירה במדינה פלסטינית. אולם הנשיא אריאס אינו מבין מדוע מדובר בהחלטה שנויה במחלוקת. "יותר ממאה מדינות הכירו במדינה הפלסטינית. זה היה החזון של האו"ם מהסכם החלוקה ב-1947, שקרא לייסד שתי מדינות. מעט מאוד אנשים חולקים על רעיון שתי המדינות".
כשנשאל מה דעתו על הקולות הנשמעים בקרב הפלסטינים הקוראים להכרזת עצמאות חד-צדדית, השיב: "בוא נהיה מציאותיים: אם הנושא יתגלגלו לפתחה של העצרת הכללית של האו"ם, החלטה כזו תעבור. אבל אני מדגיש שבאתי לכאן כדי לומר לראש הממשלה נתניהו וגם לפלסטינים שצריך לחדש את המשא ומתן".
לא מוותרים על ישראל
מאז הקמתן באותה השנה, היחסים בין ישראל לקוסטה ריקה תמיד היו חמים, והמדינה הלטינית אף היתה מהיחידות שהקימו שגרירות בירושלים - צעד שהוביל לקרע עמוק עם העולם הערבי. אולם ממשלת אריאס שינתה כיוון: השגרירות הועברה בשנה שעברה לתל אביב וקוסטה ריקה ייסדה קשרים דיפלומטיים עם לא מעט מדינות ערביות, בהן לבנון. עם זאת, הנשיא אינו חושב שההתחממות ביחסי ארצו עם מדינות ערב באה על חשבון הקשרים עם ישראל.
"כן, יש התחממות בינינו לבין עולם הערבי", הוא מודה. "לא היו לנו קשרים דיפלומטיים עם העולם הערבי, מכיוון שהיינו אחת משתי מדינות שהחזיקו שגרירויות בירושלים. החלטנו להעביר את השגרירות לתל אביב, ומאז יש לנו יחסים דיפלומטיים עם המדינות הערביות המתונות".
עם זאת, דוחה אריאס כל טענה על התקררות מול ישראל. "היחסים שלנו עם ישראל קיימים זה זמן רב והם מאוד חמים, מאוד נעימים ומאוד ידידותיים. אנחנו ידידים קרובים מאז הקמת המדינה. מייסד מפלגתי אף היה ידיד קרוב של דוד בן גוריון. לדעתי, יחסינו עם ישראל יכולים רק להתחמם" .
אחמדינג'אד הוא האיום
חרף השינוי במדינות החוץ של קוסטה ריקה כלפי העולם הערבי, אריאס מבהיר כי גם לממשלתו יש קו אדום וכי אין בכוונתה לקיים קשרים עם משטרים קיצוניים. "אנחנו מאמינים שמחמוד אחמדינג'אד הוא איום על השלום העולמי", אמר בהתייחס לנשיא איראן. "אני חושב שהוא באמת מאמין שמדינת ישראל לא צריכה להתקיים. כשהוא מכחיש את השואה, הוא באמת מתכוון לזה. לכן צריך להתייחס אליו ברצינות".
קוסטה ריקה כיום היא אחת מ-15 החברות במועצת הביטחון עד לסוף השנה הנוכחית. פירושו של דבר שאם הצעה לסבב נוסף של סנקציות תעלה להצבעה עד סוף השנה, אריאס יצטרך לנקוט צד ברור. עם
"חמש החברות הקבועות של מועצת הביטחון וגרמניה הן אלו שצריכות להתמודד עם הנושא הזה ברצינות ולמנוע את העשרת האורניום", אמר. "אני מאמין שמועצת הביטחון יכולה לפתור את המשבר האיראני, אבל אני יותר סומך על השיחות בפורום של שש המעצמות".
הבעיה האיראנית כבר מזמן חרגה מעבר לגבולות המזרח התיכון ואף התקרבה לגבולות קוסטה ריקה. הנשיא אחמדינג'אד ערך באחרונה מסע דילוגים באמריקה הלטינית בניסיון להדק את קשריו עם משטרים המתנגדים לארצות הברית, כמו ונצואלה ובוליביה. קוסטה ריקה, לעומת זאת, ידועה כבעלת ברית חשובה של ארה"ב. "זה ידוע שיש יחסים טובים בין איראן לממשלת ונצואלה, מכיוון שהממשלה הזו היא מאוד אנטי-אמריקנית ומאוד ביקורתית לכפי ארצות הברית. לכן הם רוצים להתקרב לכל מי שיש לו עמדה דומה. לנו, אין לנו כל כוונה למסד קשרים עם איראן".
"אובמה צריך להפוך את רעיונותיו למעשים"
רגע לפני הבחירות השנויות במחלוקת שיתקיימו מחר בהונדורס, הביע אריאס תקווה שהעולם יכיר בתוצאות, על אף ההפיכה שהתרחשה במדינה ביוני. הנשיא שימש כמתווך בין הנשיא המודח לממשלה הזמנית, אך ההסכם שגיבש התפרק בטרם הבחירות. מדינות רבות כבר הכריזו שלא יכירו בתוצאות ההצבעה.
"מה שקרה בהונדורס רק אישש את מה שידענו, שהדמוקרטיה באמריקה הלטינית היא דבר שברירי. לכן אני מקווה שהבחירות בהונדורס יתנהלו בשלום ושהעולם יכיר בתוצאות הבחירות שיתקיימו שם. כשהתבקשתי לתווך ניסיתי לבטל את ההפיכה, וזה לא היה קל. ארגון מדינות אמריקה (OAS) תמך בהסכם שגיבשתי בזמנו, שקרא להשיב את הנשיא סלאיה לשלטון, אבל זה לא קרה. אולם לדעתי, למרות שזה לא קרה, זו תהיה טעות לא להכיר בממשלה החדשה שתקום בהונדורס, במיוחד אם הבחירות יהיו חופשיות ושקופות. אחרת, אתה פוגע בעם בהונדורס, שכבר סבל מספיק".
ניסיונו רב-השנים כמתווך העניק לאריאס פרס נובל לשלום, וכעת הוא תולה את ביטחונו בעמיתו האמריקני, ברק אובמה, שזכה אף הוא בפרס. מסיבה זו הוא סבור כי על אף הביקורת, נשיא ארה"ב הוא זוכה ראוי. "כשקיבלתי את הפרס ב-87', לא היה עדיין שלום במרכז אמריקה. ועדת נובל נתנה לי את הפרס כדי לומר לעולם: 'מה שהנשיא אריאס עושה הוא הדבר הנכון וצריך לתמוך בו'. מה שוועדת נובל עשתה עכשיו, כשהעניקה לו את הכבוד הזה, היא למעשה אמרה לעולם: 'הוא עושה את הדבר הנכון' - חזרה להידברות, שיתוף פעולה עם האו"ם, נטישת מדיניות החוץ החד-צדדית של הנשיא ג'ורג' בוש וניסיון ליצור קשר עם העולם המוסלמי, כפי שהוא עשה בנאומו בקהיר.
"יש כיום יותר ענווה בוושינגטון", מוסיף אריאס. "יש רצון להקשיב, במקום לומר לאנשים מה הם צריכים לעשות, ואני חושב שזה חיובי. אין לו הישגים ממשיים, אבל הוא חייב להפוך את האידיאלים והרעיונות שלו למעשים. לשם כך, הוא זקוק לתמיכתנו".