דו"ח: חיסכון בחשמל משתלם יותר מ"חשמל ירוק"
מחקר של פורום האנרגיה הישראלי: ישראל תשקיע בתחנות כוח סולאריות כמיליארד ש"ח ב-20 השנים הקרובות, ותקבל תוספת קטנה של חשמל "ירוק". השקעה של מיליארד ש"ח ל-12 שנה תניב חיסכון משתלם יותר של 20 אחוז בצריכת החשמל. מאיפה יבוא הכסף? היטל התייעלות על כל צרכן
מומחי אנרגיה ישראלים טוענים כי ניתן היה לחסוך הרבה יותר חשמל בישראל - וגם לא מעט כסף - אם ישראל תקדם התייעלות של מערכות החשמל שלה במקום קידום אנרגיות סולאריות למשל. עוד טוענים המומחים כי תעריפי החשמל בישראל נמוכים ולא מעודדים חיסכון, ושבאמצעות היטל של אחוז מחשבון החשמל ניתן להוריד את גובה החשבונות בטווח הארוך.
המסקנות עולות מדו"ח שכתבו בפורום במשך יותר משנה, בהסתמך על נתונים ומפגעים עם גורמים רבים במשק. דו"ח מנתח את החסמים הקיימים כיום בשוק בכל הנוגע לדרכי מימוש של התייעלות אנרגטית בישראל, ומציע פתרונות להסרתם.
ד"ר שחר דולב, נעם סגל ויעל כהן-פארן ממליצים, בין השאר, להשקיע כאחוז מחשבון החשמל הלאומי לטובת "ניהול ביקושים" - שיפור החיסכון בחשמל במקום הגדלת כושר הייצור כדי לעמוד בדרישות ההולכות וגוברות. ההשקעה תתבצע מתוך קרן ייעודית, שהכנסותיה יבואו מתקציב המדינה, מהיטל שיוטל על צרכני החשמל, או מפיצוי חברת החשמל בגין התייעלות של לקוחותיה.
עוד בנושא התייעלות אנרגטית:
- הכנסת אישרה: לא לשווק מוצרים "זוללי" חשמל
- בשנה הבאה: איסור שימוש בנורות ליבון בישראל
- בחברת חשמל יעודדו את הצרכנים לחסוך?
- חברת החשמל: בלי התחנה הפחמית יהיה פה חושך
"מהשוואה למדינות אחרות עולה, כי תעריף החשמל בישראל נמוך באופן יחסי ובכך אינו מעודד התייעלות בשימוש בחשמל במשק. תעריף חשמל נמוך מוריד את הכדאיות של פרויקטים להתייעלות אנרגטית. מאידך, מאפשר התעריף הנמוך הוספת היטל לטובת הציבור, שיאפשר את מימונם של תהליכי התייעלות אנרגטית. זאת, בדומה לאגרת הביוב אותה משיתות רשויות מקומיות על תושביהן, על מנת לממן את עלות ההשקעה בפיתוח תשתית הביוב המקומית ותחזוקתה...
חיסכון עדיף גם על חשמל "ירוק"
על אף העלייה הראשונית בתעריפים, בטווח הארוך נצפית ירידה בתשלומי חשבון החשמל. נמצא כי פרויקטים להתייעלות חוסכים עד פי 11 מההשקעה הכספית בהם, כך שבטווח הארוך הם מורידים את צריכת החשמל מעבר לעלייה הראשונית בתעריף, ותשלומי החשמל יורדים.
כותבי הדו"ח מציינים כי סבסוד של המדינה להקמתם של מתקנים סולאריים פוטו-וולטאים בהיקף של עד 350 מגה-וואט, מגיעה לכמיליארד ש"ח בשנה למשך 20 שנה. כמות האנרגיה שתופק ממתקנים אלה תגיע לכאחוז אחד מהחשמל המיוצר בישראל היום (ולפי תחזיות העליה בביקושים, לחצי אחוז מייצור האנרגיה ב-2025).
לעומת זאת לפי הערכות הפורום הישראלי לאנרגיה, בהשקעת סכום קטן יותר - מיליארד שקל בשנה למשך 12 שנה - באמצעים להתייעלות אנרגטית, ניתן להביא להפחתה של 20 אחוז מצריכת החשמל בשנת 2020, שתפחית 10 מיליארד דולר בהוצאות משק החשמל. הפחתת צריכת החשמל ב-20 אחוז היא היעד שקבעה הממשלה בסוגיית ההתייעלות האנרגטית.
| ||||||
|