דו"ח: מוגבלים בישראל עניים יותר, בודדים יותר
נתונים שמפרסמת נציבות שוויון זכויות לבעלי מוגבלויות חושפים פערים גדולים בינם לבין הממוצע הארצי. הכנסתם של המוגבלים ביותר נמוכה בעשרות אחוזים מהממוצע, 31% מדווחים על בדידות יומיומית ול-18% אין על מי לסמוך בשעת חירום
יותר ממיליון וחצי בעלי מוגבלויות חיים בישראל. הכנסתם של הנכים הקשים נמוכה בעשרות אחוזים מהממוצע, ושליש מהם חשים בודדים. בקרב בעלי המוגבלויות הקשות המצב קשה יותר, ורובם מתקשים לעמוד בהוצאות השוטפות. זו תמונת המצב העולה מדו"ח שמפרסמת הבוקר (יום ג') נציבות שוויון הזכויות לבעלי מוגבלויות במשרד המשפטים לשנת 2009. הדו"ח מתפרסם לקראת היום הבינלאומי לזכויות בעלי מוגבלויות שיצויין מחרתיים.
מהדו"ח עולה כי בשנים האחרונות כמעט שלא חל שינוי בפער בין הסובלים ממוגבלות ליתר האוכלוסיה, למרות החקיקה והפעילות הענפה לשיפור המצב מצד גורמים ממשלתיים וארגוני החברה האזרחית. עם זאת, יש לציין כי הפערים בכל זאת הצטמצמו במקצת.
עובדים פחות, תלויים הרבה יותר
מנתוני הדו"ח עולה כי בשנת 2007 חיו בישראל יותר ממיליון וחצי בעלי מוגבלויות, בהם 721 אלף בגילי העבודה. מהדו"ח עולה כי בבעלי המוגבלויות טמון פוטנציאל עבודה עצום, שמנתוני התעסוקה, מנוצל באופן חלקי ביותר. רמת ההשכלה של בעלי המוגבלויות נמוכה בהרבה מזו של יתר האוכלוסייה.
10% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל היא בעלת מוגבלות חמורה. שיעור האבטלה בקרבם עומד על 18% והכנסתם נמוכה בעשרות אחוזים מהממוצע. 60% מתוכם מתקשים לכסות את הוצאותיהם השוטפות.
רק 35% מבעלי המוגבלויות משתמשים במחשב, לעומת 72% ביתר האוכלוסיה. השתלבותם של בעלי המוגבלויות בחיי הכלכלה והחברה מוגבלת. לגבי תנאי המגורים של המוגבלים נכתב בדו"ח כי 15% מהם חיים בגפם, 26% מדווחים על היעדר חברים ו-31% מדווחים על תחושת בדידות יומיומית לעומת 4% בלבד מיתר האוכלוסיה.
ליותר מ-18% מבעלי המוגבלויות החמורות (כ-75 אלף איש) אין על מי לסמוך בשעת חירום. הם תלויים אך ורק בשירותים שמספקות הרשויות.
מבחן השוואתי בינלאומי מצביע על כך ששיעור המוגבלות בישראל גבוה אך אינו חורג מזה של מדינות מפותחות אחרות. שיעור המוגבלות בחברה הערבית בישראל כפול מזה שבחברה היהודית - שבה נחשב אחוז הסובלים ממוגבלות לנמוך במיוחד, הן בקרב החרדים והן בקרב החילוניים. מליאת הכנסת תציין אף היא את היום הבינלאומי לשיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות במספר דיונים.