68 אחוז מהישראלים משתמשים בנורות חסכוניות
במשרד התשתיות הבטיחו שבשנה הבאה יציעו לאסור שימוש בנורות ליבון ולחייב מעבר לנורות חסכוניות - כמו במדינות רבות בעולם. סקר מגלה: הציבור לא מחכה
משרד התשתיות הודיע לאחרונה שיעלה בשנה הבאה הצעה להחלטת ממשלה, שתאסור שימוש ויבוא של נורות ליבון בישראל, ותחייב את הציבור להשתמש רק בנורות חסכוניות - בדומה למהלכים שכבר החלו בחו"ל. סקר שבוצע לאחרונה מגלה כי רוב הציבור כבר החל במהלך ביוזמתו.
על פי הסקר, 68 אחוז מהישראלים עברו באופן חלקי או מלא לשימוש בתאורה חסכונית. מדובר בעלייה של כ-13 אחוז לעומת השיעור אשתקד. הסקר נערך על ידי מכון גיאוקרטוגרפיה בקרב 1,000 גברים ונשים, המהווים מדגם ארצי ומייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישובים היהודיים במדינת ישראל.
הסקר נערך כחלק מפרויקט "80% פחות", של יבואנית הנורות החסכוניות "סמיקום לקסיס", שמטרתו עידוד השימוש בנורות חסכוניות במקום נורות ליבון. למהלך שותפים גם חברת החשמל, עיריית תל-אביב יפו, המועצה לישראל יפה ו-ynet.
על פי ההערכות, מספר הנורות המוערך בכלל משקי הבית היהודיים בישראל הוא 30,178,160. עוד מגלה הסקר כי מספר הנורות הממוצע בבית בישראל הוא 16 וכי ל-5 אחוזים מהציבור יש מעל ל-45 נורות בבית. בכל בית המשתמש בתאורה חסכונית מצויות בממוצע 7.4 נורות חסכוניות.
נתון נוסף מגלה כי דווקא ביישובי הדרום ובצפון הארץ השימוש בנורות חסכוניות גבוה יותר מאשר בת"א והסביבה. בצפון הארץ 72 אחוז מהתושבים מחזיקים נורות חסכוניות בביתם; ביישובי הדרום 73 אחוז; בת"א והסביבה רק 63 אחוז מהתושבים משתמשים בביתם בנורות חסכוניות.
משה גוב, מנכ"ל סמיקום לקסיס, אמר כי המעבר לתאורה חסכונית מביא לחיסכון של כ-80 אחוז בצריכת החשמל של כל נורה. בחישוב שנתי, כל משפחה יכולה לחסוך בין 400 ל-600 שקלים על סעיף התאורה בחשבון החשמל שלה.
גוב אמר עוד כי נורות חסכוניות לא רק צורכות פחות חשמל אלא גם פועלות במשך כ-8,000 שעות לעומת אלף שעות בלבד של נורות הליבון. לפיכך, החיסכון בחשמל וזמן הפעולה הארוך יוצרים חיסכון כספי משמעותי שמפצה על המחיר היקר יותר של נורות חסכוניות לעומת נורות ליבון.
| ||||||
|
לאחרונה הזהיר משרד הבריאות, בעקבות מחקרים שבוצעו בחו"ל, כי יש להרחיק מגופנו למרחק של לפחות 30 ס"מ נורה חסכונית שהחשיפה לאורה עולה על שעה רצופה ביום. הסיבה היא קרינת UV שנפלטת מהנורה, ובחשיפה ארוכה וקרובה של העור עלולה לגרום לבעיות בריאות. עם זאת הדגישו במשרד כי שימוש בנורה כאשר היא רחוקה מהגוף אינו מסוכן, והקרינה נחסמת אם הנורה מכוסה בכיסוי זכוכית כלשהו, כפי שמצוי בהרבה מקומות.