שתף קטע נבחר

 

הכנסת: לקדם חוק משאל העם; מרידור וברק תמכו

המליאה אישרה ברוב גדול לקדם את החוק שיחייב משאל עם על החזרת שטחים בריבונות ישראלית. אחרי שאמר שהוא מתנגד - יו"ר העבודה תמך, למרות שההצבעה לא הוגדרה כאי-אמון. "יש לו אחריות כחבר ממשלה", הסבירו מקורביו

מליאת הכנסת אישרה בצהריים (יום ד') לקדם את הצעת החוק שמחייבת משאל עם על מסירת חלקים ממדינת ישראל בהסכמי שלום עתידיים ברמת הגולן ובמזרח ירושלים. 68 ח"כים תמכו בהצעה, 22 התנגדו ואחד נמנע. השר אהוד ברק, שהצהיר על התנגדותו למהלך, הצביע בעד.

 

להצבעה על החלת "דין רציפות" על החוק, שכבר אושר בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת, קדם בוקר סוער בכנסת. סיעת מרצ איימה להכריז על ההצבעה כאי-אמון, מה שהיה מחייב את העבודה להתיישר עם הקואליציה. בסופו של דבר, זה קרה גם בלי שהאיום התממש.


ברק ונתניהו, היום. "אילוצים מיותרים על ראש הממשלה" (צילום: גיל יוחנן)

 

מקורבי ברק הסבירו: "שר הביטחון הצביע בעד על פי עמדת הממשלה וראש הממשלה. לברק יש אחריות כחבר ממשלה להצביע בעד עמדות הממשלה, ועם זאת - הוא מתנגד למשאל עם".

 הם הוסיפו למען הסר ספק, כי ברק הבין שבסופו של דבר ההצבעה אינה הצבעת אי אמון.

 

בהודעה שהוציא הבוקר פירט שר הביטחון את שתי הסיבות להתנגדותו לחוק: "הראשונה - הוא מטיל אילוצים מיותרים על ראש הממשלה בבואו לנהל משא ומתן עם סוריה שהוא חשוב לישראל. חוק כזה גם יוצר רושם מוטעה בעולם כי ישראל סרבנית שלום. השנייה - משאל עם הוא עניין חוקתי סבוך העומד בסתירה מסוימת למבנה המשטר הפרלמנטרי. ולכן, ראוי היה שאם כבר מחוקקים אותו זה יהיה בחוק יסוד שתוקפו גם לתחומים נוספים". זה לא מנע ממנו, כאמור, להצביע בעד.


מליאת הכנסת, היום. בוקר סוער לפני ההצבעה (צילום: גיל יוחנן)

 

כבל: "ברק זיגזג את מפלגת העבודה לדעת"

גם חברו של ברק לסיעה, השר בנימין בן אליעזר, תמך. "תמיד הייתי בעד משאל עם. חשבנו שזה לא נכון בעיתוי הזה, אך ברגע שקבענו חופש הצבעה, הצבעתי בעד", הוא נימק אחרי כן. חבר הכנסת דניאל בן-סימון התנגד.

 

המתקפות על ברק משמאל לא איחרו לבוא. ח"כ איתן כבל מארבעת "המורדים" אמר: "אהוד ברק זיגזג את מפלגת העבודה לדעת. הוא מבזה את מה שנותר מהמפלגה הזאת".


נתניהו ומרידור. יישר קו (צילום: גיל יוחנן)

 

יו"ר מרצ, ח"כ חיים אורון, כינה את תוצאות ההצבעה "שיעור מסוכן בפחדנות ציבורית וגילוי של אנטי מנהיגות". לדבריו, "זו ממשלה שעוד טרם החלה בתהליך המדיני היא כבר מחפשת כלים מפוקפקים לטרפדו. במשטר פרלמנטרי כשלנו לממשלה סוברניוּת מלאה להכריע, והליכה לעם שלא במסגרת בחירות הינה עדות למשבר מנהיגות עמוק". אורון אמר עוד ששרי העבודה "הוכיחו סופית את פשיטת הרגל הערכית ואת ניצחון תאוות השלטון בה הם לוקים".

 

קדימה מפוצלת

גם השר דן מרידור - שלאחרונה עוד ניסה לעכב את הטיפול בחוק, והגיש ערר על אישורו בוועדת השרים לענייני חקיקה - הצביע בעד. אתמול נדחה הערעור בוועדה, וכעת צפוי החוק לעבור לקריאה שנייה ושלישית.

 

יו"ר הוועדה שאמורה להכין את המשך הליכי החקיקה, ח"כ יריב לוין מהליכוד, אמר כי בכוונתו לפעול "על מנת לאשר נוסח מאוזן שיזכה לתמיכה רחבה בכנסת ובציבור כולו.

 אני משוכנע שרצון העם לשמור על הגולן יבוא לידי ביטוי הולם במשאל עם, אם וכאשר יושג הסדר כלשהו עם סוריה".

 

מעט לפני ההצבעה ביקש ח"כ אחמד טיבי שתיערך הצבעה שמית, ואמר כי הוא מייצג בבקשתו זו 20 חברי כנסת. באופוזיציה ביקשו ככל הנראה להביך את אנשי מפלגת העבודה. במרצ נשמעו קודם לכן גם קולות שביקשו להביך את קדימה, שחלק מחבריה תמכו בחוק. אחרי ההצבעה אמר טיבי: "זו ממשלה סרבנית הסוגרת מרצון כל פתח לשלום. נתניהו וברק מסנדלים את עצמם לדעת".

 

יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני, הצביעה נגד. היא אמרה מוקדם יותר כי "ממשלה נבחרת על מנת לקבל החלטות - ולא כדי להשיב אותן לעם". בקדימה גם לגלגו על ברק ואמרו: "אהוד ברח מעקרונותיו". אך ברשימת התומכים נמנו לא מעטים מאנשי קדימה - בהם עתניאל שנלר, יואל חסון, ישראל חסון, אלי אפללו, זאב בילסקי וזאב בוים.

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו וברק. נגד, אבל בעד
צילום: AP
מומלצים