ארה"ב בדרך לרפורמת ענק במערכת הפיננסית
בית הנבחרים אישר את הרפורמה הגדולה ביותר במערכת הפיננסית האמריקנית מאז שנות ה-30, למרות התנגדות הרפובליקנים. הרפורמה תחייב את הבנקים לממן קרן של 150 מיליארד דולר למניעת קריסות בשווקים ותכלול הגבלות על מוצרים פיננסיים מסוכנים, ועל מינוף בזבוז והרפתקנות בחברות
בית הנבחרים האמריקני אישר הערב (ו') רפורמה מרחיקת לכת שיזם הממשל במערכת הפיננסית - במטרה למנוע את המשבר הכלכלי הבא. הרפורמה מגבירה את הפיקוח על הבנקים ובתי ההשקעות, מגבילה אותם ומרסנת גם את כוחו של הבנק המרכזי של ארה"ב, פדרל רזרב. מדובר ברפורמה הגדולה ביותר במערכת הפיננסית האמריקנית הבנקים מאז השפל הגדול של שנות ה-30'.
חבילת החוקים עברה ברוב של 223 תומכים, כולם מהמפלגה הדמוקרטית, מול 202 מתנגדים, מקצתם דמוקרטים ורובם רפובליקנים. אף ציר רפובליקני לא תמך ברפורמה. הרפורמה תוגש בתחילת שנת 2010 לאישור הסנאט.
הבנקים יצטרכו לפרוש רשת ביטחון לעצמם
במסגרת הרפורמה, יקים הממשל גופים שיפקחו על "המוצרים הנגזרים" - אותן המצאות פיננסיות יצירתיות, שהתפשטו בשוק האמריקני ותפחו להיקף של טריליוני דולרים, עד שגרמו למשבר הכלכלי הגלובלי. הרפורמה גם תחדד את החקיקה נגד טעויות של חברות דירוג האשראי, ותיתן שיניים לתביעות עתידיות של מי שיתבע את חברות דירוג האשראי על מתן דירוגים מחמיאים מדי לחברות כושלות, לצד תקנות נגד רמות הלימות הון גבוהה מדי של הבנקים.
עוד תכלול הרפורמה הקמה של קרן ביטוח בהיקף של של 150 מיליארד דולר, שתמנע קריסה עתידית של מוסדות פיננסים שיוגדרו "גדולים מכדי להיכשל". הקמת הקרן תמומן על ידי הבנקים, בתי ההשקעות והחברות עצמם, כדי למנוע את המצב שנוצר במשבר הנוכחי, שבו הממשלה מממנת את הצלתן של חברות ענק.
נגמרה חגיגת המינוף
במקביל להגבלות הקשות על בעלי ההון, כוללת הרפורמה הלוואות בהיקף של שלושה מיליארד דולר בריבית קבועה ונמוכה למובטלים שביתם עומד בפני עיקול, אך הגבילה אותן לגובה של 50 אלף דולר, כדי למנוע את ההפקרות במתן הלוואות לנזקקים שהייתה אחד הגורמים למשבר. הרפורמה אינה כוללת את הסעיף שהוצע בהתחלה, לפיו שופטים יוכלו לשנות את תנאי המשכנתא בדיעבד כדי להציל בעלי בתים מעיקול, בשל התנגדות של הבנקים ששכנעו גם חלק מהמחוקקים הדמוקרטים.
עוד כוללת החקיקה עמלות חדשות שהבנקים יחוייבו להטיל על לקוחותיהם והגבלות על היקף המינוף של עסקים. בנוסף, תגדיל הרפורמה את כוחם של משקיעים להגביל את שכרם של מנהלים בחברות, ותשפה את המשקיע הקטן מכישלונות פיננסיים של חברות.
הרפורמה תגביל גם את כוחו העצום של הפדרל רזרב. הרפורמה קובעת כי הממשלה תתחיל לפקח על מאזני הפד תוך שנתיים.
בנוסף, כוללת הרפורמה הקמה של רשות חדשה וחזקה להגנה על צרכנים פיננסיים, שתפקח על כרטיסי אשראי ומשכנתאות.
"החקיקה מבטיחה שלא נחווה שוב בעיות דומות לאלו שראינו בשנה שעברה", אמר ראש ועדת השירותים הפיננסים של בית הנבחרים, ברני פרנק ממסצ'וסטס, שהוא אחד ממנסחי החוק.
מנהיג הרוב הדמוקרטי, סטני הוייר, הוסיף כי "הרפורמה תמנע את הכישלון המרכזי של הממשל הקודם - הזנחה רגולטורית".