שתף קטע נבחר

הפנדה: קרוב לכלב וקרוב להיכחדות

מדענים בסין החלו לנתח את רצף הבסיסים שמרכיב את הגנום של הפנדה - שמופה לפני כמה חודשים. מסתבר שהפנדה אכן שייך למשפחת הדוביים, אך הגנום שלו גם דומה לזה של הכלב. כעת מחפשים פתרון ליכולת ההתרבות הלקויה שלו

מיפוי גנטי מפורט שנערך לפנדה על ידי מדענים בסין מראה שהחיה הידועה בביישנותה היא קרובת משפחה גנטית של ידידנו הטוב ביותר. מדענים מהמכון למחקר גנטי בבייג'ין סיימו את קביעת רצף הבסיסים בגנום של הפנדה הגדולה באוקטובר שעבר אבל רק לאחרונה השלימו את המפה הגנטית המפורטת.

 

בדיווח של סוכנות הידיעות הסינית מסופר כי המדענים נדהמו לגלות שההבדלים הגנטיים בין הפנדה לכלב הם מעטים ביותר. המדענים הדגישו כי תגלית זו לא מבטלת את שיוכו הטקסונומי של הפנדה, המאופיין כתת מין במשפחת הדוביים.

 

הגנום של הפנדה, לפי המחקר הנידון, מורכב מ-21 זוגות כרומוזומים ויותר מ-20 אלף גנים. החוקרים לקחו על עצמם את מיפוי הגנום של יצור זה מתוך כוונה להיעזר במידע שיצברו כדי לתמוך בשימור הפנדה, הנחשב למין נכחד. "אנו מקווים להבין, בין היתר, למה החיות הללו מתרבות בשיעור נמוך כל כך ולעזור להן להתרבות יותר", אמר המדען וונג יון, שהשתתף בפרויקט.

 

על פי הערכות, חיים בסין כולה כ-1,800 פנדות, 200 מתוכן בשבי וכ-1,600 בשמורות טבע. בעבר נעשו ניסיונות להגביר את קצב הרבייה שלהן – אך ללא הואיל. בין היתר, ניסו מדענים להציג לפנדות "פורנו" (צילומים של פנדות אחרות בשעת משגל) ואפילו נעשו ניסיונות לחזק את שריר הירכיים של הזכרים על מנת לשפר את ביצועיהם המיניים.

 

כעת, מקווים המדענים למצוא הסבר לחידת היצר המיני המוחלש של הפנדות, כמו גם לחיבתם הידועה לבמבוק, המצמצמת את אזורי המחייה שבהם יכולה האוכלוסייה להתפשט ופוגמת בכושר השרידות שלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פנדות בשבי
צילום: עופר בודינגר
מומלצים