אובמה בקופנהגן: לא באתי לדבר, אלא לעשות
בנאום שהעולם מאזין לו בקשב רב, בפני מנהיגים מכל רחבי תבל, אמר נשיא ארצות הברית ברק אובמה כי ארצו לוקחת על עצמה את האחריות בנושא שינוי האקלים, ותעבוד עם המעצמות כדי לבצע את הצעדים הדרושים. "אחרי שבועיים של דיבורים, אני חושב שהגיע הזמן לסכם"
נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, נאם בצהריים (יום ו') בוועידת האקלים בקופנהגן ואמר, כי "אנחנו יכולים לפעול יחד נגד איום האקלים. כל המעצמות יהיו חזקות ובטוחות יותר אם תהיה הסכמה", לגבי נוסח ההחלטה שתצא מהוועידה.
בתחילת נאומו אמר אובמה: "באנו לכאן כולנו משום ששינוי האקלים מהווה סכנה חמורה ומתגברת לעמינו. לא הייתם פה אם לא הייתם משוכנעים - כמוני - שהסכנה אמיתית. זו אינה בדיה; זה מדע. אם לא נבלום אותו, שינוי האקלים יציב לפתחנו סיכונים ביטחוניים, כלכליים. את כל זאת אנו יודעים"
לכן השאלה אינה עוד אופיו של האיום, אלא היכולת שלנו להתמודד עימו. כי בעוד שהמציאות של שינוי האקלים אינה מוטלת בספק, היכולת שלנו לנקוט בפעולות משותפות ניצבת על כף המאזניים".
ניקח אחריות
בהמשך ציין שארצו היא הכלכלה הגדולה בעולם, והמדינה השניה בהיקף הפליטות שלה, והוא מכיר באחריות על כך. "ארצות הברית לוקחת על עצמה את האחריות בנושא שינויי האקלים", אמר אובמה והסביר, כי זאת הסיבה שבגינה "נעבוד עם מעצמות אחרות ונעשה את הצעדים הנחוצים". "ארה"ב התחייבה ותעשה את מה שהיא הבטיחה. זה הזמן שגם שאר המדינות יעשו ויניעו את המהלכים. עדיף בשבילנו לעשות מאשר לדבר ובאמונה ובנחישות".
בניגוד לציפיות לא נקב אובמה בנאומו ביעד הפחתה שאפתני יותר מזה שעליו הצהירה ארצות הברית לפני כחודש - 17 אחוז הפחתה מרמת הפליטות ב-2005.
העדכונים האחרונים מהוועידה:
- נאום אובמה המלא - באתר הבית הלבן (אנגלית)
- רגע לפני הסוף - ההסכם נראה בהישג יד
- מסמך שהודלף: מאמצי המדינות לא יעזרו
- פריצת דרך? ארה"ב תתרום כסף למדינות העניות
בשעות האחרונות לפני בואו לקופנהגן שררה אווירה אופטימית בקרב המנהיגים והמשלחות, לאחר שמספר סוגיות מפתח, כמו הפיקוח על הפחתת הפליטות וסוגיות מימון, החלו להפתר. עם זאת, המחלוקת המרכזית, סביב היקף הפחתת הפליטות מצד המדינות השונות, נותרה בלתי פתורה. הטיוטה שהופצה הבוקר מעידה על כך: היא מדברת על הצורך להפחית בפליטות באופן משמעותי, אך לא נוקבת במספרים מפורשים משום שאין עדיין הסכמה בעניין.
"האם נלך קדימה או נחזור אחורה"
אובמה, שהגיע לוועידה רק היום, התייחס לכך בנאומו ואמר: "אחרי שבועיים של דיבורים, אני חושב שפרטי ההסכם ברורים.... כל המעצמות חייבות לשים לפניהן את המטרה לפעול כדי להפחית בהפחתת גזי החממה. אני לא יודע איך אין הסכמה עדיין בין כל המנהיגים. זה לא הגיוני... אנחנו במירוץ נגד הזמן, והשאלה היא האם נלך קדימה או נחזור אחורה".
אובמה קרא למדינות העולם להתפשר ולחתום על הסכם ברור, מובנה ואמין שיוביל לעשייה של ממש לעצירת ההתחממות הגלובלית. "זאת הישורת האחרונה. חייבים לקחת אחריות", אמר.
"השורה התחתונה היא זו: אנו יכולים לאמץ את ההסכם, לנקוט בצעדים משמעותיים קדימה ולהמשיך ולשפר אותו ולהציב אותו על בסיס מוצק יותר. אנו יכולים לעשות את זה, וכל מי שנמצא כאן בחדר יהיה חלק ממאמץ היסטורי, כזה שישפר את חייהם של הילדים והנכדים שלנו.
"או שאנו יכולים לבחור בעיכוב, ולחזור למחלוקות המוכרות שעמדו בדרך להסכם במשך שנים. ואז נחזור לאותם טיעונים עבשים חודש אחרי חודש, שנה אחרי שנה, עד שהאיום של שינוי האקלים יהיה בלתי הפיך".
אחת מהמחלוקות הייתה סביב הפיקוח הבינלאומי על עמידה ביעדי ההפחתה של המדינות. סין התנגדה לפיקוח חיצוני על מפעליה ותחנות הכוח שלה. אובמה מתח ביקורת מרומזת על סין בנושא זה. הוא דיבר על הצורך בשקיפות אך הדגיש כי מנגנון הפיקוח לא צריך להיות פולשני או להפר את ריבונותן של מדינות. "אבל אמצעי הפיקוח צריכים להבטיח שההסכם אמין ושאנו עומדים בהתחייבויות שלנו. כי ללא מחוייבות, כל הסכם הוא סתם מלים על דף".
הוא הדגיש בתום דבריו, כי "אנחנו יודעים מה הן המגרעות של הדיונים כי אנחנו אסירים שלהם. הדיונים האלו נמשכים יותר משני עשורים ולא השגנו כלום עד עתה".
בקרב המדינות המתפתחות, המעצמות העולות ואפילו מדינות אירופה ישנה אי נחת מכך שההתחייבות עליה מדבר אובמה אינה משמעותית מספיק. הוא תיכנן לבוא לקופנהגן עם התחייבות לקיצוץ ניכר בגזי החממה אך הסנאט בלם את החקיקה בנושא, והוא נאלץ להכריז על יעד הפחתה צנוע של 17 אחוז מרמת הפליטות ב-2005. מדובר למעשה ביעד של 3.5 אחוז מהשנה הקובעת אליה מתייחסות מדינות אירופה - 1990.
אפילו קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, אמרה אמש כי על ארה"ב לקחת על עצמה מחוייבות משמעותית יותר. מנגד, בכיר במשלחת האמריקנית אמר שארצות הברית לא תוכל להתחייב למשהו שאין לו תמיכה פוליטית פנימית.
לפני אובמה נאם בוועידה ראש ממשלת סין, וון ג'יאבאו, וגם הוא לא נשא בשורות חדשות. סין התחייבה לפני כחודש כי לא תפחית את פליטות גזי החממה שלה, אלא רק תבלום את קצב הגידול שלהן. היא תעשה זאת על ידי הפחתה של 45 אחוז מהפליטות עבור כל אחוז בתל"ג שלה, כך שהיא תמשיך לצמוח, וגם לפלוט גזי חממה, אך בקצב מתון יותר.
הטיוטה: בלי כמות פליטות מפורשת
מוקדם יותר הופצה בוועידה טיוטת ההסכם עליו ידונו המנהיגים בפגישה מכרעת בהמשך היום. הטיוטה קובעת כי יש לפעול כדי שהטמפרטורה העולמית לא תעבור רף של 2 מעלות צלזיוס מעבר לרמה ששררה בעידן הטרום-תעשייתי.
| ||||||
|
האמצעי לעשות זאת יהיה הפחתת פליטות גזי חממה, שהטיוטה אומרת שצריכות להיות "עמוקות ומשמעותיות". עם זאת, הטיוטה לא מציינת את היקף הפליטות במספרים מפורשים - לא לגבי הטווח הקצר של 2020 ולא לגבי הטווח הארוך של 2050. זאת, בשל המחלוקת שנותרה בנושא זה. סוגיה זו היא הנושא המרכזי עליו ידונו כעת המנהיגים.
הטיוטה מדברת באופן לא מחייב על מנגנון שיפקח על הפחתת הפליטות - עליו דיבר אובמה בנאומו. בסוגיית קרן הסיוע למדינות המתפתחות, הטיוטה מדברת על 100 מיליארד דולר בשנה מהמדינות העשירות עד 2020. בנוסף, בשנתיים הקרובות, יקבלו מדינות עניות מאוד 30 מיליארד דולר. הטיוטה קובעת עוד כי הנושא שטרם יושבו יידונו במהלך 2010.