שתף קטע נבחר

 

לקראת כינוס הרבנים: חשש מפילוג ב"הסדר"

ראשי ישיבות ההסדר מקיימים הבוקר כינוס חירום, בעקבות החלטת ברק להוציא את ישיבת הר ברכה מהמסלול, ובניסיון לגבש נוסחת פשרה מוסכמת על כלל הרבנים. גורמים בישיבות ההסדר חוששים בשיחה עם ynet לפיצוץ הכנס "והמשמעות: קטסטרופה ביחסי הציונות הדתית והצבא"

הנהלת איגוד ישיבות ההסדר העניקה לרב אליעזר מלמד גיבוי מלא מול שר הביטחון, אבל שבוע בלבד אחרי החלטת ברק לנתק את ישיבת הר ברכה מההסדר עם צה"ל - האחדות בישיבות נסדקת. המתיחות בין הרבנים המתונים לנוקטי הקו המיליטנטי מגיעה לשיא חדש לקראת כינוס החירום שיקיימו הבוקר (יום א') ראשי הישיבות, וגורמים בהסדר מביעים חשש לפיצוץ הישיבה ולפילוג האיגוד. "יש פה פחד מוות שהכל יתפוצץ", אמר אחד מהם ל-ynet, "והמשמעות תהיה קטסטרופה ליחסי הציונות הדתית והצבא".

  

הנהלת האיגוד, בראשות הרב חיים דרוקמן, תתכנס לדיון מיוחד לפני הכינוס, ובו תחליט ככל הנראה להביא להצבעה את נוסחת הפשרה שהתגבשה בימים האחרונים. על פי ההצעה, יחתמו עשרות הרבנים המשתתפים בו על הצהרה לפיה אין לקיים הפגנות פוליטיות כהנפת שלטי סרבנות בצה"ל. בשבוע שעבר הודיע הרב אליעזר מלמד כי אם יוחלט לאמצה יצרף גם הוא את חתימתו, אך בסוף השבוע פעלו בסביבתו לסיכול המהלך, בעיקר בניסיונות לשכנע ראשי ישיבות אחרים שלא לתמוך בו.

 

האלטרנטיבה אותה מציגים המתנגדים היא הצבת אולטימטום לשר הביטחון ברק – "הכל או לא כלום", תחת הסיסמה "כולנו הר ברכה". מעמדו של הרב מלמד בזרם המכונה חרד"לי רק התעצם בעקבות הפרשה, ואנשיו מבקשים כי כלל הרבנים באיגוד יצטרפו לקו הנוקשה והבלתי מתפשר כדי "לאלץ את ברק לרדת מהעץ".

  

מסמך הרב דרוקמן

הרב דרוקמן עצמו הודה בשיחה עם ynet כי הצעתו להחתים את ראשי הישיבות על מסמך המבהיר את עמדותיהם בגנות ההפגנות אינה מספקת את שר הביטחון, אבל הבטיח כי "האיגוד כבר ימצא את הדרך להתגבר על זה". בין היתר מקווים שם כי מהלך שכזה, הנתפס כהתקפלות של הרב מלמד, יעביר את הכדור למגרש של ברק ויפעיל עליו לחץ ציבורי. אם ראש הממשלה נתניהו לא יתערב שוקלים ראשי האיגוד לפנות לנשיא המדינה שמעון פרס, בתקווה שנטייתו לגישור תביא לסיום המשבר, ובנוסף נשקלת גם פנייה לבג"ץ.

 

בסביבת הרב אליעזר מלמד, כאמור, לא מניפים דגל לבן. מקורבו ויו"ר מזכירות היישוב הר ברכה, יוני הישראלי, הזהיר בשיחה עם ynet כי השר ברק אינו ער להשלכות החלטתו, שדוחקת חלקים גדולים בציונות הדתית לעמדות חרדיות. לדבריו, הרושם שיוצר ביטול ההסדר הוא שלא ניתן להשתלב בצבא תוך נאמנות להלכה, וצעירים רבים ייבחרו להתגייס במסגרות כחוק טל והנח"ל החרדי. הוא קרא לראשי הישיבות להתייצב מאחורי רבו במאבק זה, על דרכו של הציבור הדתי-לאומי.

 

ניצני הפילוג ממנו חוששים

באיגוד ישיבות ההסדר נראו כבר ביום חמישי, כאשר הרב אליקים לבנון, המזוהה עם הרב מלמד, הודיע כי יחרים את הכינוס משום ש"כל ההחלטות כבר הוחלטו ונתקבלו". הוא מחה על התנהלות ראשי האיגוד החותרים מזה שבוע לפיוס עם ברק והוסיף כי במקום להגיע לישיבת החירום ייסע להר ברכה ל"מפגש חיזוק" עם מלמד. האחרון, לעומתו, הבהיר כי ישתתף בדיון שיקיימו הרבנים על הפרשה שבה מעורבת ישיבתו.

 

גורם בישיבות ההסדר הזהיר כי כל החלטה שתתקבל עלולה להביא לפיצוץ ביחסי האיגוד עם הצבא ולפילוג בתוכו. "הישיבות ה'ממלכתיות' המתונות לא יוכלו לבלוע את האמירה 'הכל או כלום' שזה ממש מתן גט לצה"ל", הסביר, "זה ממש ערעור היסודות הבסיסיים של 'ראשית צמיחת גאולתנו'". מנגד, הוסיף, יש חשש שרבנים קיצוניים בצד השני יפרשו מאיגוד הישיבות אם יקבל החלטה שהיא פשרנית בעיניהם, ואז ייתכן שמשרד הביטחון יטיל עליהם סנקציות כפי שנהג ברב מלמד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב דרוקמן. יוזמת פשרה
צילום: גיל יוחנן
הרב מלמד. מעמדו התעצם
צילום: מתי אלמליח
צילום: זום 77
הרב לבנון. מחרים
צילום: זום 77
מומלצים