שתף קטע נבחר
 

הורדת הדירוג של יוון תעכב ההנפקה של האוצר

לאחר שהאוצר דחה הנפקה בהיקף מיליארד אירו לרבעון הראשון של 2010, המהלך צפוי להידחות פעם נוספת. הרקע: אי־היציבות ביוון, וחשש מהורדת דירוג גם בספרד. הדחייה לא תשפיע על גיוסי ההון של הממשלה בארץ

הצרות ביוון מגיעות לישראל. הורדת דירוג האשראי של יוון על ידי חברות הדירוג הבינלאומיות פיץ' ו־S&P תגרום לדחייה נוספת בביצוע ההנפקה הגדולה של האוצר באירופה. 

 

משרד האוצר מתכנן כבר זמן רב לבצע הנפקה של מיליארד אירו בשוק ההון האירופי. תחילה היתה ההנפקה אמורה להתבצע ברבעון האחרון של השנה הנוכחית, כדי לנצל את הירידות המשמעותיות שנרשמו בחודשים האחרונים גם בריביות המוחלטות וגם במרווחים לעומת הריבית של ממשלת ארצות הברית. אולם בסופו של דבר החליט החשב הכללי באוצר שוקי אורן לדחות את מועד ההנפקה ולבצע אותה ברבעון הראשון של 2010, כדי לא להגדיל את היחס בין החוב לתוצר, המחושב ביום האחרון של השנה.

 

לפני כשבועים הורידה חברת הדירוג העולמית פיץ' את דירוג האשראי של יוון מ־A מינוס ל־BBB פלוס. צעד דומה נקטה חברת הדירוג סטנדרד אנד פור'ס (S&P) בשבוע שעבר. S&P גם הודיעה על הפחתת דירוג האשראי של שניים מהבנקים הגדולים במדינה, יורובנק ואלפא, מ־BBB פלוס ל־BBB. נוסף על כך מסרה החברה כי היא בוחנת מהלך דומה גם ב־National Bank of Greece, הנחשב לחברה הפרטית הגדולה במדינה, ובבנק פיראוס -החמישי בגודלו ביוון. חברת הדירוג הבינלאומית השלישית, מודי'ס, עדיין לא הודיעה על הורדת דירוג ליוון, אך היא צפויה לעשות זאת בקרוב. 

 

רוצים נוכחות ישראלית

צעדים אלו של חברות הדירוג והחשש מפני מהלך דומה גם בספרד שיבשו במידה מסוימת את תוכניות האוצר. בשבועיים האחרונים גבר האיום על שוק האשראי של מדינות (Sovereign), דבר שעלול לגרום לעלייה במרווחי הריבית. אם במהלך השבועות הקרובים יתברר שהמרווחים אכן עולים, ידחה האוצר את ההנפקה המתוכננת פעם נוספת ויבצע אותה רק לאחר שייווצרו תנאים נוחים יותר. 

 

ההנפקה המתוכננת באירופה אמורה לבוא בהמשך להנפקה הגדולה בתולדות המשק, שביצע האוצר במרס האחרון בניו יורק. אז גייסה הממשלה, בעיצומו של המשבר, סכום שיא של 1.5 מיליארד דולר בריבית נוחה יחסית של 5.19%.

 

הדחייה האפשרית של ההנפקה המתוכננת באירופה לא תשפיע על היקף גיוסי ההון של הממשלה בשוק ההון בארץ. את מיליארד האירו מתכנן האוצר לגייס לא בשל מחסור במזומנים, אלא כדי ליצור נוכחות ישראלית בשוקי ההון בחו"ל, לגוון את מקורות המימון, ולקבוע נקודת ייחוס (בנצ'מרק) לריבית שיידרשו בעתיד לשלם חברות ישראליות שירצו להנפיק איגרות חוב בחו"ל. 

 

9 מיליארד דולר ערבויות

ההכנות להנפקה הגדולה באירופה הושלמו למעשה, ובמועד המתאים יוכל האוצר לבצע אותה בהתראה קצרה. תשקיף ההנפקה הוכן ונבחרו שלושת הבנקים להשקעות שיסייעו לאוצר בביצועה: ברקליס, מורגן סטנלי וגולדמן זאקס.

 

לזכות ישראל עומדת עדיין יתרה מתוכנית הערבויות שהעניקה לה ממשלת ארה"ב ב־2003, בהיקף כולל של 9 מיליארד דולר. יתרת הערבויות הלא מנוצלת מסתכמת כיום בכ־3.8 מיליארד דולר, אולם ההערכה היא שהממשל האמריקני יקזז מסכום זה כמיליארד דולר בשל ההשקעות הממשלתיות בשטחים. 

 

איגרות החוב שמנפיקה ישראל במסגרת הערבויות נהנות מדירוג אשראי דומה לדירוג האשראי של ממשלת ארה"ב (AAA), ובשל כך הריבית עליהן נמוכה מזו שישראל נדרשת לשלם בהנפקות עצמאיות. האוצר מתייחס אל יתרת הערבויות האמריקניות כאל "כרית ביטחון", שתאפשר לו לגייס כספים בתקופת משבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים