שתף קטע נבחר

יו"ר רשות המים: משבר המים יסתיים תוך שלוש שנים

בדיון בכנסת בעניין משק המים של ישראל ציין ראש הרשות אורי שני כי התפלת המים עומדת לתפוס תאוצה, וכי עד סוף 2013 יסתיים משבר המים בארץ. ומי יממן את ההתפלה? הציבור, דרך חשבון המים. שר התשתיות לנדאו: "הרשות לא קובעת תעריפים"

תוך שלוש שנים צפוי המשבר במשק המים להיות מאחורינו. כך אמר היום (ג') ראש רשות המים, אורי שני, בדיון שהתקיים בכנסת. בדיון, שעסק במסקנות הביניים של ועדת החקירה הממלכתית למשק המים ובביקורת החריפה שנמתחה על רשות המים, הבהיר שני כי הסיבה לסיומו הקרב של המשבר היא פעילותה של הרשות בתחום ההתפלה.

 

כיום פועלים בישראל שני מתקני התפלה באשקלון ופלמחים ומתקן נוסף בחדרה - הגדול מסוגו בעולם - צפוי להצטרף אליהם במהלך השבועות הקרובים. עם הצטרפותו של מתקן ההתפלה בחדרה יעמוד היקף ההתפלה בישראל על כ-300 מיליון מ"ק מים בשנה.

 

בסוף 2013, אז מעריך שני כי יסתיים המשבר, יצטרפו למפעל ההתפלה גם שני מתקנים נוספים - בשורק ובאשדוד - והיקף ההתפלה יעמוד כבר על כ-550 מיליון מ"ק מים בשנה. במהלך הדיון סקר שני את פעילות רשות המים וציין כי מאז

 כניסתו לתפקיד פעל במרץ לקידום ההתפלה בישראל. למרות הביקורת של חברי ועדת החקירה על כך שרשות המים "בלבלה את הציבור", פעלה בחוסר עקביות ואף החריפה את המשבר, הפנה שני אצבע מאשימה כלפי משרד האוצר, אשר עיכב לדבריו במשך שנים את קידום מהלך ההתפלה.

 

שני ציין עוד כי עם כניסתו לתפקיד בתחילת 2007, ביצעה הרשות בדיקה מעמיקה של ההיצע והביקוש למים בישראל. בדיקה זו העלתה לדבריו, כי ההשפעה הגלובלית של שינויי האקלים גורמת להקטנה של למעלה מ-20 אחוזים במים הטבעיים העומדים לרשות מדינת ישראל. "מגמה זו לא אובחנה קודם ולכן נוצר גרעון עמוק במים הזמינים", אמר.

 

וכמה תעלה לנו היציאה מהמשבר?

שני ניצל את הדיון כדי להעלות את נושא העלאת תעריפי המים, מהלך אותו מבקשת רשות המים לקדם על מנת לגלם את עלויות הפיתוח והתפעול בעלות המים שמשלמים הצרכנים. "דחיית הקמת מתקני ההתפלה לאורך השנים והזנחה של מערכות מים וביוב עירוניות גררו אחריהן גירעון ענק של כ-25 מיליארד שקל, אותו יש לגלם בתעריפי המים", אמר.

 

שני הציג בדיון חישוב לפיו רפורמת התעריפים של רשות המים תביא לתוספת ממוצעת של כ-45 שקלים בחודש לחשבון המים המשפחתי, החל מינואר 2010. לדבריו,  גם לאחר העלאתם, תעריפי המים והביוב בישראל יהיו נמוכים מאלו שבמדינות כמו דנמרק, גרמניה, צרפת ובריטניה.

 

לטענת יו"ר רשות המים, הרפורמה בתעריפים נחוצה גם על מנת לממן פעולות עתידיות במשק המים. "ללא עלייה זו לא יהיה ניתן לממן את ההקמה של מתקני ההתפלה, לחבר מתקנים אלו למערכת חלוקת המים בישראל או למנוע את האיבוד של מים אלו במערכות הולכה דולפות. דחייה של מהלכים אלו תביא למחסור אקוטי במים לכל הצרכנים כבר בשנים הקרובות", אמר.

 

עם זאת, למרות התחזית האופטימית, הבהיר שני כי לפי שעה שורר משבר מים חמור בישראל וכי בתקופה הקרובה ימשיכו מאגרי המים הטבעיים במדינה - אקוויפר ההר, אקוויפר החוף והכינרת - להיות הרבה מתחת ל"קווים האדומים".  

 

"הרשות לא תחליט על העלאת מחיר המים"

במהלך הדיון מתח שר התשתיות עוזי לנדאו ביקורת על התנהלותה של רשות המים מול הממשלה ואמר: "נעדרה יד מכוונת במדיניות משק המים לטווח ארוך. רשות המים היא גוף מקצועי אך מעורבות הממשלה חיונית ואין לה תחליף. אני לא חושב שרשות המים יכולה לקבל החלטות כמו העלאת תעריפים ב-40 אחוזים או לקבוע את מערכת היחסים במשק המים מול הרשות הפלסטינית. חייבים להגדיר מחדש את האחריות, הסמכות והפיקוח בתחום המים".

 

חברי ועדת החקירה, השופט בדימוס פרופ' דן ביין, פרופ' יואב כסלו ופרופ' יורם אבנימלך, הציגו את ממצאיהם עד כה בפני הנוכחים ובכללם את הביקורת שגיבשו בסוגיית ניהול משק המים. ביקורת זו הופנתה בראש ובראשונה כנגד רשות המים.

 

את הדיון ניהל יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, חבר הכנסת יואל חסון, ונכחו בו שר התשתיות לנדאו ומבקר המדינה השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס. במהלך הדיון העריכו חברי ועדת החקירה כי הדו"ח הסופי יוגש בעוד כחודשיים.   

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש רשות המים, אורי שני
צילום: מיכה בריקמן, כתום צלמים
בתכנית - 550 מיליון מ"ק מים מותפלים. המתקן באשקלון.
צילום: AFP
מומלצים