עסקת הגז: שליש מההכנסות יחזרו למדינה
עסקת הגז עם השותפות ב"תמר" מאפשרת לחברת החשמל להמשיך לבסס את ייצור החשמל בעיקר על גז טבעי מתוצרת ישראל, ולקבל בחזרה שליש מהכנסות בעלות השליטה, בתמלוגים ומס הכנסה. מהבחינה הזאת, העסקה באה "בדיוק בזמן", לאחר שחברת הגז EMG, המספקת גז טבעי ממצרים, כבר הייתה בדרך להשתלט על אספקת הגז של החברה
"עסקת הגז הטבעי עם חברת החשמל היא נדבך חשוב בתולדות משק האנרגיה הישראלי". כך אמר הבוקר ל-ynet גדעון תדמור, מנכ"ל חברת דלק אנרגיה שבשליטת יצחק תשובה, על רקע עסקת הענק שנחשפה הבוקר ב"כלכליסט", "אני גאה ושמח להיות שותף בספק הגז הטבעי המוביל של ישראל ולהיות שותף בעסקה המבטיחה שהמשק הישראלי ימשיך להשתמש בגז טבעי כחול-לבן".
דלק אנרגיה היא אחת השותפות בקידוח הגז "תמר" שבים התיכון, סמוך לחיפה, יחד עם חברות האנרגיה נובל אנרג'י האמריקנית וישראמקו הישראלית. שלושת השותפות חתמו בשבוע שעבר על עסקה עם חברת החשמל, לפיה היא תרכוש מהן גז טבעי בהיקף כספי מצטבר של בין 7.5 ל-11.5 מיליארד דולר, כחצי מיליארד דולר לשנה.
לדברי תדמור, "עסקת הגז תבטיח לנו יציבות וביטחון לאורך שנים. היא תחזק את העצמאות של ישראל בתחום האנרגיה ותקטין את התלות במדינות זרות. מדובר בהמשך ובחיזוק משמעותי של השותפות האסטרטגית שלנו עם חברת החשמל".
"אנחנו נמשיך לנוע מעכשיו בשני פרוייקטים משלימים: חיפוש אחר מימון פיננסי שיאפשר לנו להתחיל להפעיל את המאגר ולספק את הגז החל בשנת 2012, משא ומתן עם יצרני חשמל נוספים - יצרנים פרטיים בישראל וחברות חשמל זרות, ובמקביל, חיפושים אחר שדות נפט נוספים בכל האזורים שמסביב לשדה תמר ולשדה דלית".
גז ישראלי ל-15 שנים נוספות
עסקת הגז מאפשרת לחברת החשמל להמשיך לבסס את ייצור החשמל בעיקר על גז טבעי מתוצרת ישראל, והיא הגיעה, מהבחינה הזאת, "בדיוק בזמן", לאחר שחברת הגז EMG, המספקת גז טבעי ממצרים, כבר הייתה בדרך להשתלט על אספקת הגז של החברה. העסקה קובעת כי חברת החשמל תרכוש מתמר 2.7 מיליארד מטר מעוקב (BCM) גז טבעי בשנה. בכך יובטח שהשותפות הישראלית תמשיך להיות ספקית הגז הטבעי העיקרית של חברת החשמל, שרוכשת גם 2.1 BCM בשנה מתוצרת מצרים.
חברת החשמל רוכשת מאז שנת 2004 גז טבעי משותפות ים תטיס, שבבעלות החברות דלק, נובל אנרג'י וחברת האנרגיה הישראלית אבנר קידוחים. שותפות ים תטיס מספקת לחברת החשמל גז טבעי בהיקף של כ-2.5 BCM בשנה ממאגר ים תטיס שבים התיכון, סמוך לאשדוד, המשמש להפעלת תחנת הכוח "אשכול" באשדוד ו"רידינג" בתל-אביב. במקביל, רוכשת חברת החשמל מאז 2008 גז טבעי ממצרים משותפות EMG שבבעלות ממשלת מצרים, יוסי מימן הישראלי, סם זל היהודי-אמריקני ומספר אנשי עסקים פרטיים מהעולם הערבי.
ההסכם המקורי בין ישראל למצרים, שנחתם בקהיר ביולי 2005, מחייב את חברת החשמל לרכוש ממצרים 1.7 BCM למשך 15 שנה, אך מאז הוא הוארך בחמש שנים נוספות - עד 2028 - והוגדל להיקף של 2.1 BCM.
הגז הטבעי שבמאגר ים תטיס מידלדל, ולמעשה, הוא אמור להספיק, לפי ההסכם הקיים בין השותפות לחברת החשמל, לכחמש שנים נוספות. על רקע זה, חתמה חברת החשמל עם ים תטיס לאחרונה על הסכם נוסף, המחייב את השותפות תעמיד לרשות החברה את כל הגז שנותר בקידוח כמאגר לשעת חירום. ההערכה היא שעם התחלת אספקת הגז הטבעי משדה "תמר" תיפסק האספקה השוטפת מים תטיס, והאספקה מ"תמר" תחליף את אספקת הגז הטבעי מים תטיס.
ל"מאזן הגז" הזה מצטרפים גם גורמים רבים שעדיין אינם קיימים. EMG חתמה על חוזים לאספקת גז טבעי גם עם מספר תחנות כוח פרטיות, שאמורות לקום בישראל בשנים הקרובות. החוזים קובעים ש-EMG תספק גז בהיקף של כ-BCM אחד בשנה לתחנת הכוח דוראד שאמורה לקום במתחם קצא"א באשקלון, בבעלות של קצא"א (השייכת לממשלות ישראל ואיראן), הקבלן אורי דורי וחברת האנרגיה הטורקית זורלו. בנוסף, אמורה EMG לספק גז טבעי בהיקף של כ-BCM אחד בשנה למספר מפעלי תעשייה, שרוצים לייצר את החשמל שלהם בעצמם, ביניהם חיפה כימיקלים, מפעל המלט נשר, קבוצת הכימיה מכתשים-אגן, ועוד.
בסך הכל, אמורה EMG, איפוא, לספק ליצרנים פרטיים כ-2 BCM בשנה, ולהפוך לספק הגז העיקרי של המשק הישראלי בכללותו. במקביל, אמורה גם שותפות תמר לספק כ-0.3 BCM לתחנת הכוח הפרטית דליה אנרגיה. כל זה מבוסס על ההנחה שהתחנות הפרטיות אכן יתחילו לפעול. התחנות כבר קיבלו אישורים רשמיים להפעלתן, אך בשל בעיות מימון וביורוקרטיה, הן קיימות כיום על הנייר בלבד.
בנוסף, יכולה התמונה להשתנות גם אם חברת החשמל תגדיל את רכישת הגז מתמר - או ממצרים. כמות הגז בתמר גדולה פי ארבע מהכמות שנמכרה במסגרת העסקה האחרונה, וחברת החשמל צפויה להגדיל את ייצור החשמל וגם את שיעור השימוש בגז טבעי, שכיום משמש רק לכמחצית מייצור החשמל בישראל. יתרה מכך: ייתכן שיצחק תשובה ושותפיו ימצאו גז טבעי נוסף. בעלי השליטה בתמר מחזיקים גם מאגר קטן יותר, דלית, מול חדרה, שעדיין לא ברור כמה גז יש בו ולמי הוא יימכר, וכאמור, ממשיכים לחפש גז בכל רחבי המים הטריטוריאליים של ישראל, ושואפים לחפש גז גם בקפריסין.
המדינה תרוויח שליש מהכסף
לשאלה מי יספק את הגז יש משמעות לאומית מעבר לרגשות הפטריוטיים ולחשש לקשיים באספקה ממצרים - שעד כה סיפקה לישראל גז ונפט בלא כל עיכובים ובעיות. בעלי השליטה בים תטיס, תמר ודלית משלמים למדינה תמלוגים של 12.5% מהכנסותיהם ממכירת הגז. זאת, בנוסף למס חברות שהשותפות הישראליות בקידוחים משלמות למדינה ולמס הכנסה שמשלמים העובדים והמנהלים בקידוחים.
בסך הכל, תרוויח ממשלת ישראל כשליש מההכנסות מהגז שבמאגרים הישראלים - לעומת הגז המצרי, שאינו מניב לממשלה דבר, פרט למס הכנסה על רווחיו הפרטיים של יוסי מימן ולהשקעותיו בערוץ 10.