שתף קטע נבחר
 

מועצת מינהל מקרקעי ישראל אישרה את הרפורמה

עוד נדבך בדרך לאישור הרפורמה שיזם נתניהו: שלושה חודשים אחרי האישור בכנסת, אישרה גם מועצת המינהל את הרפורמה, שתביא לרישום מחדש של מאות אלפי בתים בטאבו על שם בעליהם ואמורה לחסוך להם הליכים בירוקרטיים. המכשול הבא בדרך: הסכמת העובדים לפרישה של 300 מהם

עוד צעד בדרך לצמצום הבירוקרטיה? מועצת מנהל מקרקעי ישראל אישרה את הרפורמה במנהל מקרקעי ישראל, שיזם ראש הממשלה, אושרה לפני כארבעה חודשים בכנסת. הרפורמה תאפשר העברת בעלות על קרקעות מהמינהל לתושבים המתגוררים בהן. אישור הרפורמה במועצה, בהמשך לאישור בכנסת, הוא תנאי ליישומה.

 

הרפורמה, שטרם גובשה באופן מלא, תכלול העברה של מאות אלפי בתים מבעלות ופיקוח של המינהל לידי התושבים שמתגוררים בהם כיום. למרות שמדובר בתושבים שרכשו את הבתים בכסף מלא והם הבעלים שלהם בפועל, הם רשומים כיום בטאבו באופן רשמי כ"חוכרים" וכפופים לאישורי המינהל בכל תוספת בנייה, הרחבה ומכירה לבעלים חדשים. עם יישום הרפורמה, יירשמו בעלי הבתים בפועל גם בטאבו, וישתחררו מהצורך לקבל את אישורי המינהל לכל פעילות. זאת, במטרה להקל על הביורוקרטיה בענף הנדל"ן. הרפורמה הופכת את מינהל מקרקעי ישראל מגוף שמחזיק נדל"ן ומפקח על בעלי בתים לרשות ממשלתית שעוסקת בשמירה על קרקעות ובשיווקן בלבד. עם יישום הרפורמה, אמור המינהל לפטר - או להוציא לפנסיה מוקדמת בהסכמה - כ-300 מ-700 העובדים המועסקים בו, שהרפורמה הפכה את עבודתם למיותרת.

 

אישור הרפורמה בכנסת היה כרוך במאבק אידיאולוגי ויצרי בין ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שיזם אותה ורואה בה דרך לפתרון בעיות הנדל"ן בישראל, ובין מתנגדים משמאל - כיוון שהרפורמה היא סוג של הפרטה, מימין - כיוון שהרפורמה מוציאה את הקרקע מידי הלאום לידיים פרטיות שאינן בהכרח של יהודים - ובעיקר מהארגונים הירוקים, החוששים שהיא תאפשר בנייה פרועה וחסרת מעצורים תכנוניים. במועצה, לעומת זאת, האישור עבר "חלק" וכמעט ללא מתנגדים, כיוון שמרבית חברי המועצה הם פקידים בכירים בשירות הממשלתי. במועצה חברים מנכ"לי משרד הפנים, המשפטים ואיכות הסביבה. לארגונים הירוקים יש במועצה משקיפים בלבד. שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, ציין בדיון: "אני רואה חשיבות רבה בשמירה על השטחים הפתוחים בישראל ביישום הרפורמה". 

 

אטיאס התייחס בדבריו גם לויכוח, שעיכב את אישור הרפורמה בכנסת, על האפשרות שגם חקלאים יוכלו לרשום את בתיהם על שמם. הנושא נמצא בדיון ארוך בבג"צ, על רקע התנגדות ארגונים חברתיים להעברת בתים לבעלות פרטית של חקלאים. מפלגת העבודה התנתה את תמיכתה ברפורמה בכך שהיא תכלול את החקלאים. בסופו של דבר, הוחלט שהרפורמה תכלול את החקלאים באופן עקרוני אך ההסכם יטופל רק אחרי שבג"צ ישיב לתביעה - אם הוא אכן יענה להמלצת הממשלה לאשר מכירת קרקע לחקלאים.

 

הרפורמה עדיין אינה כוללת עשרות אלפי בתים שנמצאים בבעלות קק"ל. תוכנית הרפורמה קבעה כי הבתים הללו יעברו לבעלות המינהל ויופרטו יחד עם כל הבתים של המינהל, בתמורה לשטחים ריקים שקק"ל תקבל בנגב ובגליל. אלא שהתוכנית לא אושרה במועצת קק"ל, ואישורה תקוע עקב ויכוח משפטי על אופן ההצבעה במועצת הקרן.

 

אטיאס: "לא יפוטרו עובדים במינהל"

המשוכה הבאה שתצטרך הרפורמה לעבור היא חתימת הסכם עם ועד העובדים של המינהל. במינהל ובאוצר דיברו בהתחלה על פיטורים המוניים של עובדים כחלק מהרפורמה - צעד שהוועד מתנגד לו מכל וכל. עם זאת, קיימת גם אפשרות שעובדים יפרשו לפנסיה מוקדמת מרצונם, ואטיאס הצהיר היום כי "לא יהיו שום פיטורים, הכל יהיה בהסכמה". כך או כך, נכון לעכשיו עדיין לא נחתם הסכם עם הוועד שיאפשר את יישום הרפורמה. מוועד העובדים נמסר בתגובה: "ועד העובדים מתנגד באופן נחרץ לפיטורים, בשעה שבמינהל קיים, למעשה, מחסור בכוח אדם".

 

הרפורמה במינהל היא חלק מתוכנית כוללת של נתניהו להקלה בחסמים הבירוקרטיים המעכבים בנייה בישראל, במטרה להוזיל את הנדל"ן ולהקל על אנשים שרוצים לשפץ ולהרחיב את בתיהם. הרפורמה במינהל אמורה לחסל אנומליה, הקיימת כמעט רק בישראל, שבה מרבית הקרקעות נמצאות בבעלות המדינה למרות שהן נמצאות בפועל בשימוש של אנשים פרטיים. אבל החלק החשוב ביותר של תוכנית נתניהו היא הרפורמה שהוא יזם בהליכי התכנון בבנייה, שכוללת הקלות משמעותיות בהליכי התכנון. הרפורמה הזאת עדיין לא אושרה בכנסת, בשל התנגדות עזה של ארגונים ירוקים, הטוענים כי היא תאפשר בנייה פרועה שתחסל את מה שנשאר מהשטחים הפתוחים במרכז הארץ.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה, בנימין נתניהו: ה"בייבי" שלו אושר גם במועצה
צילום: פלאש 90
מומלצים