עובדי שירות התעסוקה משביתים את הלשכות
ועדת העבודה והרווחה החליטה להאריך את הפיילוט של תוכנית אורות לתעסוקה (ויסקונסין) כדי לאפשר את הרחבתו לפריסה ארצית, והעובדים בשירות התעסוקה חוששים שהדבר יביא לפיטורים המוניים. יו"ר הוועד: "אף אחד לא מדבר אתנו"
עובדי שירות התעסוקה משביתים היום (ג') את הלשכות החל מהשעה 12:30 ומפסיקים את קבלת הקהל. העובדים התכנסו בצהריים לאסיפות הסברה, כדי להחליט אם מדובר בשביתת אזהרה חד-פעמית, או שהשירות יושבת מהיום ועד להודעה חדשה.
הסיבה לשביתה היא החלטת ועדת העבודה והרווחה של הכנסת היום להאריך את תוקף הפיילוט של תוכנית "אורות לתעסוקה" (ויסקונסין) בארבעה חודשים. ההחלטה, שהתקבלה ביוזמת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר התמ"ת, בנימין בן אליעזר, נועדה למנוע את הפסקת התוכנית ולאפשר לכנסת לבדוק אם לפרוש אותה לפריסה ארצית, ועובדי השירות חוששים שכך יקרה.
העובדים חוששים שהרחבת התוכנית תייתר אותם ותביא לפיטורים של חלק גדול מהם. בנוסף, מודאגים העובדים מהעובדה שהממשלה טרם חתמה עמם על הסכם קיבוצי חדש להסדרת שכרם, ותוקף ההסכם הישן כבר פג.
"לפני שמרחיבים את התוכנית לפריסה ארצית צריך לסכם אתנו את הפרטים, ועדיין לא עשו את זה", אמר ל-ynet יו"ר ועד עובדי השירות, אהרון חטובלי, "כרגע אין משא ומתן ואף אחד לא מעדכן אותנו או מדבר אתנו. אנשים כאן חוששים למקומות עבודתם. אנחנו חוששים שהפריסה הארצית תביא לפיטורים המוניים. אנחנו מיובשים תקציבית ונמצאים במצוקת כוח אדם, כי כל הכסף הלך לתוכנית ויסקונסין".
שר התמ"ת, בנימין (פואד) בן אליעזר, הביע צער על השביתה וקרא לכל הגורמים המעורבים להגיע לפתרון מהיר ומקובל. "בכל מחלוקת ניתן למצוא פיתרון, אך אסור שהדבר יבוא על חשבון אזרחי מדינת ישראל, במיוחד אלה הזקוקים לסיוע לאחר שפוטרו. אני מכיר ומוקיר את עובדי שירות התעסוקה ואני סבור שכל הצדדים ישכילו למצוא פתרון מוסכם בהקדם" אמר השר.
הוועדה הצילה את ארבעת המרכזים
ועדת העבודה אישרה כאמור לקריאה שנייה ושלישית את הכוונה לפצל את הסעיף הנוגע לויסקונסין מחוק ההסדרים - ולהאריך את הפיילוט עד ל-29 באפריל. זאת, לאחר שנתניהו החליט לפעול לאישור הכנסת לפריסה ארצית של התכנית. אם לא היה מוארך התוקף, החל מה-1 בינואר היו פועלות ארבע החברות המפעילות את התוכנית ללא בסיס חוקי.
כיום ישנם ארבעה אזורים שבהם פועלת התוכנית כפרויקט ניסיוני מאז 2005 - אשקלון, ירושלים, נצרת ונתניה. מטרת התוכנית, שנקראה בתחילת דרכה מהל"ב (מהבטחת הכנסה להכנסה בטוחה), היא להעביר מקבלי הבטחת הכנסה להשתכרות מעבודה. אולם ביקורת גדלה והולכת על אופן התמרוץ של החברות הפרטיות המפעילות אותה גרם לשינוי במודל הכלכלי לפני כשנתיים. כך, החברות כבר לא מקבלות מהמדינה תשלום עבור שלילת גמלת הבטחת הכנסה, אלא עבור השמה בעבודה.
במכרזים שיפורסמו עם אישור הפריסה הארצית, יוכנסו שינויים נוספים שעליהם הוסכם בין שר התמ"ת וסיעות ש"ס וישראל ביתנו. בין השאר, הוחלט כי בשלושת החודשים הראשונים לקבלת הבטחת הכנסה המובטל יישאר באחריות שירות התעסוקה. רק לאחר מכן הוא יעבור לאחת החברות שיפעילו את הפרויקט, כאשר אקדמאי, מובטל מעל גיל 55 או מובטל שעלה לארץ כשהיה מעל גיל 45, יישארו בשירות התעסוקה.
כיום מטופלים במרכזים כ-6,000 מקבלי הבטחת הכנסה. בפריסה ארצית אמורים להיכנס לתוכנית כ-90 אלף מקבלי הבטחת הכנסה.