שתף קטע נבחר

 

רוצים לשפר את מצבכם הכלכלי? תכינו תשובות

מה הם היעדים החשובים ביותר שהצבתם לעצמכם לשנת 2010? לפחות לפי הצהרת האמריקנים, שם עומדים בראש - שיפור המצב הכלכלי והורדה במשקל. למה שגם אנחנו לא נכין את עצמנו לקראת שיפור מצבנו הפיננסי ונוריד קצת את משקלם של סעיפי ההוצאות? צריך רק שנשאל את עצמנו את השאלות הנכונות

האמריקנים קוראים לתהליך של סיכום של השנה החולפת וקביעת היעדים והמטרות האישיות שלהם לשנה הבאה בשם New Year's Resolutions.

 

 

מדובר במסורת המושרשת בתרבות האמריקנית שאנחנו לפעמים אוהבים לא לאהוב אבל מאמצים בשמחה גדולה רבים מתחלואיה. ימיה כימי ההתיישבות הלבנה, זו אשר קידשה את העבודה, את התועלתנות הכלכלית ואת ההזדמנות של היחיד לעלות ולפרוח כפונקציה של מאמציו.

 

גם העובדה הבירוקרטית לפיה כל מי שיש לו הכנסה בארה"ב חייב להגיש דו"חות שנתיים לשלטונות המס, תומכת במסורת זו של סיכום ותכנון לבאות.

 

לא נכנסים לדין בלי הכשרה

מסורת זו אינה קיימת במקומותינו, אולי משום שבתהליך החילון שעברנו - בעטנו ברגל גסה במנהגי חשבון הנפש היהודיים של עשרת ימי תשובה ולא השכלנו ליצור תהליכים חילוניים של סיום והתחלה.

 

הרב ישראל מאיר לאו, בספרו "הנחת יסוד", המבאר מושגי יסוד ביהדות, כותב: "לקראת ימי הדין, המתחילים בראש השנה ומסתיימים ביום הכיפורים יש להתכוננן מראש. איננו נכנסים לדין בלי הכנה מוקדמת, בלי להתעורר קודם לכן, בלי הכשרה".

 

ואכן, העיקרון של התכוננות לשנה החדשה נותר בעינו גם אם אנו חילונים גמורים. מסתיימת שנה, גם אם זו שנה לועזית, וכמי שמבקשים להחזיר שליטה לחיים - עלינו להתעורר, לבחון את הישגינו בשנה החולפת ולתכנן את צעדינו לשנה הבאה עלינו לטובה, בכל תחומי החיים ובתחום הפיננסי בפרט.

 

דיויד אלן, מחבר "Getting Things Done" והגורו הגדול לניהול זמן ומשימות, שאל את קוראיו במייל ששלח לרגל סוף השנה: "מה עשיתם לאחרונה? אני מתכוון, מה באמת סיימתם, הבאתם לידי גמר, השגתם? אם לא ערכתם רשימת יעדים בשנה שחלפה, אני ממליץ בפניכם שתקחו כמה דקות ותסכמו את השנה שחלפה".

 

תכנון פיננסי והורדה במשקל

משלושה מחקרים שנערכו לקראת סוף השנה בארה"ב ושבדקו מהם ההחלטות שקיבלו האמריקנים לכבוד השנה החדשה עלה בבירור, כי התחום הפיננסי נותר התחום החשוב לגבי הנסקרים, על רקע מצבם הכלכלי ומצבה הכלכלי של ארה"ב, עם סיומה של שנת 2009.

 

שלושת היעדים הראשונים שצויינו על ידי הנסקרים לשנת 2010 הם:

  • שיפור מצבם הכלכלי
  • הורדה במשקל
  • אימוץ הרגל בריא כמו ספורט, אכילה בריאה וכדומה.

 

אחד הסקרים הראה בבירור כי הנטייה לקבל החלטות לקראת השנה החדשה גבוהה במיוחד בקרב הצעירים המתבגרים בגילאי 29-18, ש-61% מהם נוטים לערוך את התהליך הזה, בין אם בכתב ובין אם לאו.

 

44% מהנסקרים דרגו "חסכון לעתיד" כהחלטה החשובה ביותר שלהם בתחום הפיננסי. 40% מהנסקרים דרגו "הקטנת חוב", 38% מהנסקרים ציינו "חיפוש אחר מקורות הכנסה נוספים" ו-

56.5% ציינו כי הם כוללים תכנון פיננסי ביעדי 2010, או שכבר יש להם תכנון רב שנתי כזה.

 

מאמן כושר או יועץ פיננסי?

בתשובה לשאלה "באיזה שירות מקצועי הם היו הכי רוצים להשתמש", 40.7% מהנשאלים השיבו כי היו בוחרים ביועץ פיננסי, לעומת 27.3% שהשיבו שהיו מעונינים במאמן כושר אישי.

 

הדרכה פיננסית חשובה במיוחד לצעירים ביותר כמו גם למבוגרים ביותר - 43.4% מקרב הנסקרים בגילאי 24-18 בחרו ביועץ פיננסי ו-42.4% מקרב הניסקרים בגילאי 65+. בניגוד לכך , כשנשאלו "מהי ההחלטה שהסבירות שתעמדו בה היא הגבוהה ביותר" 40.2% השיבו שהורדה במשקל, לעומת 38.7% שענו כי ינהלו את כספם טוב יותר.

 

אנו נוטים לומר כי ההורות היא מקצוע חשוב שאף אחד לא מלמד אותנו איך לעסוק בו. בוודאי שניהול הפיננסים האישי שלנו הוא תחום נוסף שחסרים לנו בו הידע והכלים הבסיסיים. אנו נוטים לקרוא מאמר פה מאמר שם, להחליף דעות עם חברים מבינים יותר ופחות, ובעיקר להתגלגל, אף שבכל רגע אנחנו יכולים להחזיר לעצמנו את השליטה על החיים הפיננסיים שלנו, אם מתוך החלטה להעמיק בנושא וללמוד אותו ואם תוך סיוע בגורמים מקצועיים.

 

לשאול את השאלות הנכונות

בעבודה עם משפחות רבות, אני שב ורואה את ההארה, שמתרחשת לאחר ניתוח מעמיק של המצב הפיננסי בנקודת זמן. לא כל המשפחות שאני עובד עימן הן מבוססות כלכלית ובעשירון העליון, החתך גורף את כל השכבות. עם זאת, אצל כולן, שיקוף המצב מאפשר בחינת אופציות חליפיות להתמודדות וכרוך בתכנון ועמידה ביעדים שהגדרנו יחד.

 

התהליך עצמו מזכך. גם כשנראה שכל הדרכים חסומות, תמיד יש דרך נוספת שבה ניתן ללכת ולשפר את המצב הכלכלי של היחיד או המשפחה. לעיתים יש לקבל החלטות קשות, אולם כל עוד אין אנו נוהגים בבחינת טומנים ראשינו בחול - גדלה הסבירות שנעלה ונצמח.

 

לא מאוחר מדי. בעיצומו של חודש הצום הפיננסי, לאלה מכם שבחרו בו, אפשר לעשות את התהליך של סיכום השנה שחלפה, לצד תכנון שנת 2010 ואלה הבאות אחריה. הנה כמה שאלות שיעזרו לכם בתהליך:

 

סוגרים את 2009:

  • מהי ההחמצה הגדולה שלכם בשנת 2009?
  • למה הייתם מייחסים את ההישג החשוב ביותר שלכם ב-2009?
  • מה נמצא בסדר החשיבות הגבוה ביותר (מבחינת הוצאה כלכלית) בשנת 2009?
  • האם ההוצאה הגבוהה ביותר היתה באמת על הדבר החשוב לכם ביותר?
  • היכן מצוי הכשל הכלכי המהותי בהתנהלותכם ב-2009?

 

יוצרים את 2010:

  • מה יהיה המהלך החשוב ביותר שלכם בשנת 2010?
  • מה השינוי לו אתם מייחלים ברמה המשפחתית בשנת 2010?
  • מה המאמץ העיקרי שברצונכם לעשות כך שהשפעתו על התוצאות הכספיות שלכם תהיה מכרעת בשנת 2010?
  • אם בחרתם מאמץ עיקרי בתחום ההכנסות, בחרו גם מאמץ עיקרי בתחום ההוצאות, ולהיפך.
  • מה ברור לך שעליך ללמוד לעשות טוב יותר ב-2010?

 

מענה על השאלות הללו יהיה בבחינת אבן הפינה לדרך שבה כל אחד ואחת מאיתנו ישלוט בהווה ובעתיד הפיננסי שלו. הקדישו לשאלות אלה את זמן הדרוש ובנו את התוכנית שלכם לשנה הבאה. אני מתחייב שהחזר ההשקעה על זמנכם יהיה מיטבי.

 

הכותב הוא מנכ"ל חברת My Control העוסקת בהדרכה ובמתן ייעוץ אישי וכלכלי לפרט ולמשפחה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים