שתף קטע נבחר

 

חשש ברצועה: "מצור משולש" ימוטט את חמאס

מצרים ממשיכה לבנות את המחסום התת-קרקעי בגבול, במטרה לשים קץ להברחות במנהרות. בעזה מודאגים מהאפשרות שעורק החיים היחידי ישותק, לצד חידוש שיחות השלום בין ישראל לרשות והסכמה בינלאומית להפלת חמאס. "אנחנו כמו לפני מלחמה", אומרים ברצועה

קיר הברזל מדאיג יותר מכיפת הברזל: מערכת "כיפת ברזל" הישראלית ליירוט רקטות לא ממש מדאיגה כרגע את אנשי חמאס, לפחות כפי שהם מציגים זאת, אבל גם בארגון הטרור הפלסטיני מודים שדבר אחד כן מדיר שינה מעיניהם: הגדר התת-קרקעית שמקימה מצרים לאורך הגבול בינה לבין רצועת עזה. הגדר מאיימת לחסום את עורק החיים היחיד של הרצועה - המנהרות. גורמים בעזה סיפרו ל-ynet על חשש שבצעד זה חוברת מצרים לישראל ולרשות, כדי ליצור מעין מצור משולש על הרצועה שיפגע קשות בחמאס.

 

 

על פי דיווחים, הגדר צפויה להגיע עד לעומק של 18 מטר מתחת לפני האדמה, ולהתפרס לאורך 10 קילומטרים. אם התוכנית המצרית, שכבר קורמת עור וגידים, אכן תושלם, לארגונים הפלסטיניים יהיה קשה בהרבה להבריח אל הרצועה

נשק, במיוחד כשלחופיה מפעיל חיל הים הישראלי פיקוח קפדני במיוחד. מה שמדאיג את הפלסטינים לא פחות, הוא הקושי שעלול להיווצר עבורם בכל הקשור להברחת מוצרי מחיה בסיסיים לרצועה. בהתחשב במצור הישראלי על עזה מאז שהשתלט עליה חמאס ביוני 2007, המנהרות בגבול המצרי הן נתיב כמעט בודד לסחר במוצרים שכאלה.

 

"יש לנו כלים להתמודד עם הניסיון המצרי, אבל אין ספק שהגדר הזו אינה פשוטה, והיא מאוד מדאיגה מבחינתנו", אמרו ל-ynet גורמים בעזה. הכלים שאליהם מתכוונים אותם גורמים הם לחץ ציבורי ערבי וניסיונות תיווך ערביים, אך לפי שעה לא נראה כי אלה משפיעים ממש על המשטר המצרי. גם התביעות שהגישו מספר גורמים מצרים לבתי המשפט המקומיים בניסיון להביא להוצאת צווי מניעה נגד הגדר, לא מאטים את בנייתה.


בונים את הגדר בין מצרים לעזה. הצבא המצרי בנוכחות מוגברת (צילום: AP)

 

גורמים ברצועה אמרו ל-ynet כי בחמאס מודאגים מכך שהגדר ההולכת ונבנית היא רק חלק מפאזל שמתחבר בהדרגה באזור,

 פאזל שכולל גם תהליך מדיני ש"מאיים" להתרומם מחדש ואיומים ישראליים לפעולה צבאית ברצועת עזה. בחמאס מבינים גם כי אחת המטרות שמאחורי הקמת הגדר היא להקשות על פריצת מעבר הגבול, כפי שקרה כמה פעמים בשנים האחרונות.

 

במקביל עוקבים בארגון אחרי ההתבטאויות שמשמיעים בכירים בצבא על ההתחמשות ההולכת וגוברת של הארגונים הפלסטיניים. בחמאס מעריכים כי צה"ל מכשיר בכך את הקרקע לפעולה צבאית, קרקע שהפכה להרבה יותר פורייה בעקבות הכישלון המסתמן בעסקת שליט.

 

"אנחנו אוגרים כמו לפני מלחמה"

המשקיפים על המתרחש הן בצד הפלסטיני והן בצד המצרי סבורים, שכדי להפיל את חמאס נדרשת פעילות פלסטינית-ישראלית-מצרית משותפת, ולראשונה נראה שפעילות כזו אכן מתגבשת: ישראל ומצרים לוחצות באמצעות הגברת המצור, והרשות עשויה להיות חלק מתהליך מדיני, שבמסגרתו הקהילה הבינלאומית עשויה להעלים עין ממיגור ישראלי של חמאס בכוח, כדי להשיב את שלטון הרשות לרצועה.


מבריחים מכל הבא ביד. מנהרה בגבול עזה-מצרים (צילום: AP)

 

ל-ynet נודע גם, כי במקביל ממשיכה מצרים להגביר את פעילותה ברפיח המצרית במטרה להצר את צעדי המבריחים עוד לפני שהם מגיעים לגבול הרצועה עצמו. הצבא המצרי נוכח באזור ביתר שאת, כדי להרחיק ממנו גורמים שעלולים לפגוע במאמץ לטפל בהברחות. ברצועה תוהים היום כמה כסף קיבלה מצרים כדי לפגוע בכלכלתה שלה, שמגלגלת מאות מיליוני

דולרים בשנה אם לא יותר, מהסחורות המוברחות לרצועה.

 

לפי שעה, המחירים בעזה עולים כמעט מדי יום בעקבות הצרת צעדיהם של המבריחים ובעלי המנהרות, ואיומי צה"ל לפגוע במנהרות. "אנחנו בתקופה של כמו לפני מלחמה, אוגרים ואוגרים, ובמחירים הרבה יותר גבוהים", אמרו ל-ynet פלסטינים רבים ברצועה.

 

בעזה היו גם מי שציינו כי התגובה הבינלאומית הרפה לרצח הנוצרים הקופטים במצרים בשבוע שעבר, מעידה על כוונה לחבק את המשטר המצרי, ולעודד אותו כדי שיפעל נגד חמאס. "בימים אחרים", ציינו ברצועה, "מצרים הייתה נתונה להתקפה בינלאומית קשה על הפגיעה בקופטים". לטענתם, השקט היחסי שבו נקברה הפרשה מעיד כי בינתיים סדר העדיפויות של השחקנים הבינלאומיים הראשיים מכוון לחיזוק המשטר המצרי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כיפת ברזל. ישנן צרות גדולות יותר
באדיבות משרד הביטחון
שליט. כישלון העסקה ייתן האות למתקפה?
צילום: רויטרס
אבו מאזן. אולי צלע השלישית במצור
צילום: רויטרס
מומלצים