איוניר: "יכול לאמן את הנבחרת. ראוי? לא בטוח"
רגע לפני שאבי לוזון בוחר במאמן לאומי חדש, ynet מגיש בפרוייקט מיוחד את המועמדים המובילים לתפקיד. מאמן הנבחרת הצעירה, שפותח את המצעד, חושב שהוא מתאים ("יש לי את כל התכונות הדרושות"), אבל לא בטוח שהוא ראוי ("לא לקחתי אליפויות"). ראיון עם מאמן אמיץ שלא מפחד אפילו מאיטליה ולא ממצמץ כשצריך להעלות את "רביעיית הגלאקטיקוס" ב-11
ביום שני הקרוב, בישיבה חגיגית של המזכירות, ייבחר אבי לוזון לקדנציה נוספת כיו"ר ההתאחדות לכדורגל. עם כל הכבוד לאירוע עצמו, בחירת היו"ר המאושר תסמל בעיקר את תחילת היישורת האחרונה לקראת הדבר האמיתי והחשוב באמת - בחירת המאמן הלאומי הבא.
בסמוך מאוד לבחירתו, לוזון יביא לאישור המזכירות החדשה את שמו, בשעה טובה, של המחליף של דרור קשטן על הקווים של נבחרת ישראל. רגע לפני קבלת ההחלטה הגורלית, ynet פותח בפרוייקט המציג לכם את המועמדים המובילים לתפקיד. חלקם הסכימו להתראיין, חלקם לא, אבל כולם מכובדים וראויים. לוזון, הנה הם לפניך. אתם הגולשים, במקביל, מוזמנים להביע דעתכם בטוקבקים ולהצביע בסקר מימין.
מועמד מספר 1: מוטי איוניר
את הפרוייקט בחרנו לפתוח עם מי שלא בהכרח רואה עצמו כמועמד למשרה הרמה, אבל אדם שלא מעט מחברי מערכת ynet חושבים כי הוא בהחלט ראוי לתפקיד המאמן הלאומי - מוט איוניר. יהיו לא מעט שירימו גבה ולא יסכימו, אבל אם כבר אחרי קמפיינים כושלים נהוג לדבר על חילופי דורות, כאשר הכוונה בדרך כלל היא בסגל השחקנים, אז הפעם אפשר אולי לחשוב על אופציה כזו בעמדת המאמן.
מינוי של איוניר, כך חושבים אלה מאיתנו התומכים בו, יסמל רעננות ונתינת צ'אנס למאמן שקרוב לשחקנים בגיל ובמנטליות. הוא לא שייך ל'עבר', הדור של פעם, עם השיטה ההגנתית (יש יגידו הפחדנית) של גרנט וקשטן.
דרור קשטן OUT, איזה מאמן IN? (צילום: AP)
בספורט הישראלי למעשה אין תופעה של מאמן 'סטייל איוניר', שמדבר על כל החבילה - גם תוצאה וגם כדורגל יפה.
"אני מועמד לאימון הנבחרת הבוגרת? הגזמתם", הצטנע השבוע איוניר בפתיחת הראיון המיוחד שהעניק ל-ynet, אך בהמשך הסביר למה הוא כן מרגיש שהוא בהחלט יכול לקבל את תפוח האדמה הלוהט הנקרא נבחרת ישראל.
איוניר בביתו. "יש לי מספיק נסיון" (צילום: עוז מועלם)
"יכול אני בטוח שאני יכול לקבל את הנבחרת, אחרי כל מה שעברתי בקריירה. ככל שאתה מאמן יותר והשנים עוברות, אתה לומד ומתקדם יותר", מסביר איוניר, "יש לי מספיק נסיון בשביל לאמן. בכל מה שקשור בלאמן קבוצת כדורגל, יש לי את כל התכונות לאימון הנבחרת".
- אז למה פתחת ואמרת שהגזמנו? למה שלא תהיה ראוי לאימון הנבחרת?
"אני עושה הפרדה בין יכול לראוי. יכול, כמו שאמרתי, אני מרגיש שכן, אבל מבחינת ראוי, מי שמקבל נבחרת צריך שיהיה מאחוריו רקורד של הישגים, מעמד מסוים במדינה שהוא חי בה ולצערי הרב, לא משנה מה הסיבות, אין לי הישגים. לא לקחתי אליפויות ואני לא במעמד של מאמן בכיר בליגה שלנו. בקטגוריית היכול אני נותן לעצמי וי, בקטגוריית הראוי אני שם סימן שאלה".
איוניר מצטנע ולא רוצה לדבר על הישגיו בקריירה, אבל אנחנו רק נזכיר שבעבר הוליך את נצרת עילית כל הדרך מהלאומית לליגת העל, שם הפכה להפתעה החמה של הליגה עם מקום רביעי היסטורי. גם אם הפעם לא יזכה במשרת המאמן הלאומי, המאמן הצעיר (במרץ יחגוג 46) מוזכר כמועמד מוביל לשמש כעוזר מאמן, לצידו של המאמן הזר או הישראלי שייבחר למשרה.
איוניר בימיו בנצרת עילית. מקום רביעי בליגת העל (צילום: ראובן שוורץ)
"אין לי שום בעיה להיות בנבחרת הבוגרת כעוזר, אם יחליטו שזה מה שיקרה", מבהיר איוניר, "אני חושב שאני יכול לעזור לכל מאמן. אין הרבה מאמנים בכדורגל הישראלי שמכירים את השחקנים הישראלים הבוגרים והצעירים כמוני. אני עובד בהתאחדות כבר שלוש שנים והרבה שנתונים עברו תחתיי. את הידע באימון, האבחנה מי מתאים וראוי יש לי".
איוניר מציג - מאמן שלא מפחד לדבר ניצחון גם מול איטליה
הנבחרת הצעירה שאיוניר בנה בשנים האחרונות נחשבת לאחת האטרקטיביות שהיו לכדורגל הישראלי בעשורים האחרונים. השינוי, אבל, נראה לא רק על המגרש, אלא גם ואולי בעיקר, מחוצה לו. בדרך כלל אנו רגילים לשמוע מהמאמנים הלאומיים שלנו משפטים יבשים ופחד טבעי לצאת בהצהרות שייתפסו כבומבסטיות.
איוניר באימון צעירה. "אנחנו לא ברזיל או ספרד" (צילום: אלי אלגרט)
איוניר הציג בשנים האחרונות גרסה חדשה, של מאמן ישראלי אמיץ, שלא מפחד להצהיר גם ערב משחק מול הנבחרת המקבילה של איטליה, שישראל עולה לנצח (ולא רק להצהיר, אלא גם לשחק כך על הדשא וליהנות בסיום מתשואות מהקהל, למרות ההפסד). לאחרונה ראינו את הדרישות הגבוהות שלו, כאשר ערב מפגש מול קזחסטן הצהיר שלא מספיק רק לנצח (מה שצפוי מול היריבה החלשה), גם צריך לשחק טוב ויפה.
- אין הרבה מאמנים שהולכים על החבילה הזו של תוצאה וכדורגל יפה יחד.
"אנחנו לא ברזיל או ספרד שיכולות לשחק בחוץ נגד איטליה כמו שישראל משחקת בבית מול מלטה. בתפיסה שלי - אנחנו לא צריכים לפחד מאף אחד ולא להרגיש נחותים מאף אחד. השחקן הישראלי מוכשר ואם מכוונים אותו נכון, הוא יודע לשחק גם נגד שחקנים גדולים. אם נשתפר ברמת הכח, במהירות ובפיזיות, יהיה לנו מה למכור מול החזקות ביבשת".
- אין הרבה שיפתחו, כמוך מול מונטנגרו, עם "רביעיית הגלאקטיקוס" בהתקפה: סהר, אסולין, תמוז וגאדיר.
"צריך שיהיה לך את השחקנים האלה כדי לפתוח כך, הכל תלוי בכלים. אם לא היו לי שחקנים כאלה, הייתי צריך לשחק אחרת. אבל אם יש לנו יכולת התקפית טובה, צריך להשתמש בכולם. בצעירה, ברוך השם, יש עודף. לא מספיק, אלא עודף.
גיא אסולין מול איטליה. אחד ה'גלאקטיקוס' של איוניר (צילום: אלי אלגרט)
"אני מסתכל עכשיו על השחקנים במאגר ואני רואה איך אני שובר את הראש איך להשתמש בכולם במשחק הבא. גם אי אפשר לשחק עם שבעה חלוצים, צריך איזון, אבל אלה צרות טובות".
- הצעירה עוד שומרת על מעמדה, אבל הנבחרות הקטנות יותר, הנוער והנערים, נכשלו בתקופה האחרונה.
"היתה תקופת מעבר אחרי העזיבה של זאב זלצר, מאמן העל שעבד הרבה שנים בנבחרות ובהתאחדות. כשמגיעים מאמנים חדשים, השנה הראשונה לא קלה לשחקנים ולמאמן, זה טבעי".
- אתה בעד החזרת תפקיד מאמן העל, כמו בימי זלצר?
"בהתאחדות מדברים על החזרת התפקיד הזה, אבל אסור להפיל את התוצאות רק על העניין הזה. המאמנים שעובדים קיבלו את כל התנאים, אם זה מחנות אימונים או טורנירים באירופה. מה שכן, צריך לשפר את עבודת הצוות בין המאמנים בכל הגילאים, כמו שעובדים בנבחרות הגדולות ביבשת".
- בניגוד לעבר, בתקופה שלך לא היו תאקלים עם מאמן הבוגרת בנוגע לשימוש בשחקנים.
"אין סיבה שיהיו, זה ברור ומובן מאליו שהצעירה אמורה לספק שחקנים לבוגרת והבוגרת מעל כולם. המטרה שלנו היא אחת ועיקרית - לפתח שחקנים שיוכלו לשחק בבוגרת. על הדרך, אם נוכל, נשמח להביא הישגים ותוצאות, אבל אסור לשכוח מה המטרה העליונה".
"צריך שיתוף פעולה בין המאמנים ושיטה אחידה לנבחרות"
איוניר, שחזר לאחרונה מהשתלמות למאמני כדורגל בספרד, מציע בעיקר להגביר את שיתוף הפעולה בין מאמני הנבחרות בכל הגילאים, כפי שנהוג במעצמות הגדולות ביבשת. "אני בעד שתהיה שיטה אחידה לכל הנבחרות בגילאים הצעירים, עד הבוגרת. ככה המעבר בין השנתונים הוא הרבה יותר חלק מבחינת השחקנים וגם המאמנים.
"בעד שיתוף פעולה בין כל הנבחרות הצעירות". איוניר (צילום: עדי סרדס)
"בספרד קיבלו החלטה שכל הנבחרות ישחקו 3-3-4, למרות שבבוגרת זה קצת שונה, כי שם הם שיחקו ביורו האחרון 2-4-4, עם וייה וטורס בחוד. אני לא מחליט בלעדי, אבל אני בדעה שצריך כמה שיותר שיתוף פעולה בין הנבחרות".
- איך למשל אפשר ליישם את זה אצלנו?
"בעיקר דרך עבודת צוות שהיא עבודה מבורכת, לא משהו שצריך להיבהל ממנו. יש הרגשה לפעמים שמאמנים קצת חושבים שאם ההוא יגיד לי מה לעשות או אתייעץ איתו, יגידו שאני לא יודע או לא מספיק טוב. זה לא נכון, כל מאמן יכול להעשיר את החבר שלו, ללמוד ממנו, לעזור לו. הספרדים מגיעים לכל טורניר עם שלושה-ארבעה מאמנים. המאמן של אותה נבחרת ונוספים מנבחרות אחרות. באים וחושבים ביחד. זאת צריכה להיות דרך הפעולה שלנו לעתיד".
- אז אם היית לוזון, במי היית בוחר?
"אני סומך על הבחירה שלו".
- אם ירצו שתישאר כמאמן הצעירה, תסכים?
"בוודאי. זה אחד התפקידים הנחשבים והטובים שיש, גם באירופה. הדור של בני ה-18 עד 21 שגדל כאן הוא דור שלא היה כמותו. היו שלושה-ארבעה שחקנים שהתחילו את העונה כשחקני נבחרת צעירה ויסיימו אותה כשחקני נבחרת בוגרת. זה הכי כיף בתפקיד".
בהכנת הכתבה השתתפו מיקי שגיא ואיזי עין דור