שתף קטע נבחר
 

פישר לא "מרים ידיים" מול הספקולנטים

השקל נסחר היום ביציבות סביב רמה של 3.685 שקלים מול הדולר. נגיד בנק ישראל התייחס בראיון בסוף השבוע לרכישות הדולרים: "שער חליפין הוא מאוד חשוב למשק פתוח וקטן כמו המשק הישראלי, אז בנק ישראל לא יכול להיות אדיש"

השקל נסחר היום ביציבות סביב רמה של 3.685 שקלים מול הדולר. שוק הסחורות ממשיך במגמת עליות כאשר מחיר הנחושת שוב חוצה את רף 7,500 דולר לטון. מחיר הנפט ממשיך להיסחר בצמוד לרמת 80 דולר לחבית ונע ברצועה של 77.5-82 דולר. הזהב רושם עלייה של כ-0.5% ונסחר סביב רמה של 1,135 דולר לאונקיה. שוק המט"ח נסחר רוב שעות היום ביציבות יחסית.

 

 

דולר/שקל – הצמד נסחר ביציבות ברוב שעות היום סביב רמה של 3.685 שקלים לדולר. בית ההשקעות מורגן סטנלי, מעלה את תחזית הצמיחה של בנק ישראל ל-3.7%, ומוסיף אש למדורה באומרו כי "בנק ישראל לא יצליח למנוע את תיסוף השקל". המאבק הפסיכולוגי על שער השקל ממשיך, במיוחד מצד בנק ישראל - ועל כך נרחיב בהמשך. בסה"כ רצועת המסחר בדולר שקל נעה בטווח של צר יחסית של 3.6725-3.692 שקלים.

 

אירו/דולר – הצמד נסחר ביציבות וברמה של 1.438 דולרים לאירו. הצמד אירו/דולר עדיין מחפש כיוון ונסחר ברצועה ברורה של 1.43-1.45 דולרים לאירו. דאגות מצד כלכלת גוש האירו להתפתחות נוספת והעמקת האי וודאות לגבי חובה של יוון, ממשיכות ללחוץ על מטבע האירו במסחר מול רוב המטבעות.

 

פחתו הסיכויים להעלאת הריבית במשק הישראלי לחודש פברואר: מדד המחירים לחודש דצמבר 2009, נותר ללא שינוי. בסיכום שנתי עלה המדד ב – 3.9%, סטייה של 0.9% מהגבול העליון של יעד האינפלציה שהציבה הממשלה. מדד זה הפתיע את השווקים, אשר ציפו לעלייה בטווח של 0.3-0.4%. אי שינויו של המדד הפחית באופן ניכר את ההסתברות להעלאת ריבית ע"י בנק ישראל, לחודש פברואר, שכנראה לא תעלה. מצב זה עשוי לתמוך בדולר מול השקל.

 

יחד עם זאת, המתקפה הספקולטיבית האגרסיבית למדי שחווה הדולר ביחס לשקל, עדיין לא שככה וקשה להעריך את סיומה. עידוד ניכר מגיע מכיוונו של נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, ביחס להתערבותו בשוק המט"ח. בסוף השבוע אמר פישר בראיון כי "לא אתאר את האסטרטגיה שלנו אבל אגיד שני דברים: שער חליפין הוא מאוד חשוב למשק פתוח וקטן כמו המשק הישראלי, אז בנק ישראל לא יכול להיות אדיש לרמת שער החליפין. בנוסף, ישראל היא משק מאוד חזק אבל במשק חזק מאוד בתקופה כזו יש כוחות שיגרמו לייסוף... אז יש לחצים, אבל אני לא מצפה שהם יימשכו לנצח. המצב ישתנה - ובינתיים לא נהיה אדישים לשער החליפין".

 

דבריו של נגיד בנק ישראל עולים בקנה אחד עם האימרה הוותיקה שלנו לגבי הצמד דולר/שקל והיא: "בנק ישראל, למעשה, סימן תחתית מסוימת לשער הצמד ובאופן תיאורטי הדבר משול לאופציית Put ללא עלות". קרי, בנק ישראל סימן תחתית ברורה וניכר שרמה זו מצויה בשער 3.7 שקלים לדולר. ההתקפה הספקולטיבית שחווינו בשבוע שעבר הייתה למעשה שבירה של רמה זו. אם כך מה הסיבה לאי שמירת רמת ה – 3.7 שקלים לדולר? כפי שציינתי בסקירתי הקודמת, הנגיד אינו מגיב בעוצמה לפחות בינתיים, עקב טקטיקה של מסחר כלומר, בבנק ישראל בודקים תחילה את עוצמת המתקפה וזאת על מנת לרכוש את הדולר במחיר זול יותר.

 

המדד בארה"ב מעט מתחת לציפיות, אך עדיין בעלייה: האינפלציה בארה"ב ב-2009 הסתכמה ב-2.7%. עליית המחירים בארה"ב הינה מעט מתחת לציפיות (2.8%), כך עולה מקריאת המדד האחרונה מיום שישי. נתון זה בהחלט מראה על כיוון של התאוששות, אך עדיין אינו מספק. עוד מיום שישי, התפוקה התעשייתית בארה"ב עלתה בדצמבר ב -0.6%, בהתאם לתחזיות.

 

מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן עלה בינואר ל-72.8 נקודות, עלייה מינורית מחודש דצמבר 2009, בו עמד ברמה של 72.5 נקודות. ארה"ב נמצאת במסלול של צמיחה איטית, אך בכל זאת צמיחה. מנגד, באירופה קצת יותר קשה לראות את האור בקצה המנהרה.

 

עוזי לוי הוא מנהל חדר מצב ואנליסט בשקל אג'יו מקבוצת שקל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטנלי פישר
צילום: דודי ועקנין
מומלצים