מזכ"ל OECD: "אין תנאים להצטרפות בדו"ח"
אנחל גורייה ציין כי "כדאי להתוות את המדיניות בהתאם לנקודות שהועלו". לדבריו, ישראל תצמח ב-3%-3.5% השנה וציין כי צמיחה של 0.5% ב-2009 מהווה הישג: "זה כמו להשיג תיקו במשחק עם ברצלונה"
"אין תנאים להצטרפות בדו"חות הארגון על הכלכלה הישראלית - אך מדיניות הממשלה צריכה לעמוד בקנה עם תהליך ההצטרפות". כך אמר הבוקר (ד') מזכ"ל הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD), אנחל גורייה, בסמינר פתוח שנערך במוזיאון ארצות המקרא בירושלים. הוא העריך כי המשק הישראלי צפוי לצמוח ב-3%-3.5% ב-2010 ושב-2011 הוא יצמח ב-4%.
מזכ"ל ה-OECD הציג את דו"חות הארגון על כלכלת ישראל לכמה משרי הממשלה, ארגונים חברתיים ולנגיד בנק ישראל, סטנלי פישר. גורייה חלק שבחים למשק. לדבריו "אין בועת נדל"ן, והבנקים אינם מחזיקים נכסים מסוכנים". עם זאת, טען גורייה שגופי הפיקוח על שוק ההון אינם עצמאיים מספיק ויש להגדיל את ההפרדה בינם לבין הממשלה.
לדברי גורייה, הצמיחה של 0.5% ב-2009 מהווה הישג; "זה כמו להשיג תיקו במשחק עם ברצלונה", ניסה להמחיש את הדברים. נציין, שעל אף השבחים, צמיחה של 0.5% ב-2009 פירושה צמיחה שלילית של כ-1.2% לנפש (בשל הריבוי הטבעי).
אתמול זה נשמע קצת אחרת
הכותרת העגומה של הדו"ח שהגיש גורייה לקבינט החברתי-כלכלי אתמול, קובעת כי "ישראל היא חברה מפולגת". השורה התחתונה בדו"ח קובעת כי אם ישראל תצטרף לארגון היא תהיה "המדינה האי-שוויונית והענייה ביותר" בארגון, לפי המדד החברתי. הסעיפים הבעייתיים, הטעונים שיפור מתייחסים בעיקר לתחומי התעסוקה ולפערים הגדולים ברמת ההכנסות בין מגזרי החברה השונים.
לדברי המזכ"ל "אין תנאים להצטרפות בדו"חות, אך מדיניות הממשלה צריכה לעמוד בקנה עם תהליך ההצטרפות והוא מצפה שהדו"חות יקנו לנו הבנה טובה יותר של הצרכים של ישראל". גורייה חזר על הביקורת לפיה חלק מהקידמה לא הגיע לשכבות נרחבות באוכלוסייה, לכך שיותר מ-50% מתושבי המדינה מייצרים הכנסה חודשית שאינה מגיעה ל-4,000 שקל, וכן לכך שכ-20% מהאוכלוסייה נמצאים מתחת לקו העוני של הארגון.
התנאים - טכניים
גם הנגיד, חזר ואמר ש"הדו"חות שהוצגו היום אינם כוללים תנאים כלשהם להצטרפות ישראל לארגון, שכן הם מהווים תמונת מצב בלבד". הוא הוסיף שרצוי לסגור את הפערים החברתיים שמציג הדו"ח אך זה לא תנאי. לדבריו, יש אמנם תנאים להצטרפות אך הם בעלי אופי טכני - בנוגע לקניין רוחני והצטרפות לאמנה נגד שחיתות. לדברי פישר "הדבר לא יהווה מכשול והמזכ"ל אמר שיהיו לכך פתרונות".
פישר הודה למזכ"ל על הסקירה וציטט משורר סקוטי ידוע: "היכולת לראות את עצמנו כפי שהאחרים רואים אותנו. לנו יש את הראייה שלנו - אבל חשוב להסתכל גם מבעד עיני אחרים". לכן, לדבריו, הדו"חות הם בעלי ערך רב, ועומדים בניגוד לאמרתו של גראוצ'ו מארקס - "נשמח להיות חברים בכל ארגון שיקבל אותנו".
שרי העבודה והרווחה והמיעוטים יידרשו לליקויים
השר לענייני מיעוטים, פרופסור אבישי ברוורמן אמר כי הוא התחייב בשם הממשלה לראשי הארגון לגבש תוכנית לקידום האוכלוסייה הערבית. לדבריו, התוכנית אמורה לעבור בממשלה עד סוף החודש, ו"והוא מקווה שתזכה לתמיכת כל השרים כדי שתצא לדרך כפי שהובטח לראשי ה-OECD".
שר העבודה והרווחה, יצחק הרצוג, הגיב אף הוא על דברי גורייה: "אני מאמץ את הקביעה שיוצאת מהדו"ח שמתקנת את התפיסה הרווחת שמה שקובע הוא שיעור הצמיחה בתוצר. אני מברך על הקריאה להגדיל את ההוצאה לתקציבי הרווחה והחברה גם במחיר גידול במס - שום דבר לא קדוש".
בפגישה עם יו"ר הכנסת
מאוחר יותר, בפגישתו עם יו"ר הכנסת ראובן ריבלין וראשי ועדות הכנסת התייחס גורייה לתקציב הדו שנתי בישראל. ריבלין ביקש את התייחסותו לתקציב הדו שנתי לאחר שבדו"ח הקודם של הארגון הוא הביע עמדה מסתייגת ולא חד משמעית לגבי הצלחתו.
המזכ"ל אמר: "גם לארגון שאני מנהל יש תקציב דו שנתי. זאת היא הדרך המאפשרת להיערך ולתכנן לטווח ארוך תוך שמירה על גמישות תקציבית בהתאם לנסיבות המשתנות. יש למודל הזה יותר יתרונות מאשר חסרונות. אני רואה בו, לגבי ישראל, התחלה טובה ונכונה של תכנון מדיניות ארוכת טווח.
"המסר שלי אליכם ברור: תמשיכו בדרך הזאת. נסו אותה ברצינות ואם היא לא תצליח אפשר יהיה להכניס בה שינויים. זה טוב לכלכלה ולדמוקרטיה. יש לכך כל היתרונות לממשל יציב". עמדתו של גורייה בנושא מחזקת את עמדתה של קרן המטבע הבינלאומית, שחיזקה גם היא אתמול את התקציב הדו שנתי.