כדי להתקדם בארגון - צריך להתנהל נכון
יש עובדים שעושים את הכל על הצד הטוב ביותר - ואף פעם לא מקודמים. ויש כאלו שנראה שבלי השקעה יתרה - נופלים להם תפקידים לידיים. מדוע? כדי שהבוס יבחין בנו צריך לדעת כיצד ליחצ"ן את עצמך; אז השתפשפו בפוליטיקה הארגונית
הסיטואציה המתסכלת הבאה חוזרת על עצמה כמעט בכל מקום עבודה. בצד אחד של המתרס העובדים המסורים, העושים את עבודתם נאמנה כבר שנים, ביושר ובצניעות, צופים מן הצד בערגה בצד השני של המתרס. בעוד כוכב עולה ובטוח בעצמו שמגיע לחברה ועוקף אותם בסיבוב, מהלך קסם על הממונים וקוטף את התפקיד הנחשק שהם ציפו לקבל. מה הקו הדק שמפריד בינם לבינו? והאם להיות כוכב זה עניין של כישרון, אופי, מזל או התנהלות מחושבת היטב?
אם בדור של ההורים שלנו עובדים שאפו רק להתמיד במקום העבודה ולקבל קביעות וביטחון, הרי שהיום, כחלק ממגמה של שאפתנות גוברת וחינוך למצוינות, הרצון להתקדם הפך לצורך בסיסי. למרות זאת, עובדים רבים מוצאים את עצמם מתגלגלים מעבודה לעבודה, לאחר שביצעו שנים את אותו התפקיד, נשחקו ומיצו אותו לעייפה, זאת, מבלי שסוגית הקידום עלתה על הפרק. נשאלת השאלה איך זה קורה לנו והאם ניתן לשנות את התרחיש הזה?
"הבוס לא אוהב אותי"
מסתבר שהתרחיש הזה הוא לא גזרת גורל. פעמים רבות הסיבה האמיתית לכך היא התנהלות ארגונית לקויה. בניגוד לפאסיביים שבינינו, שיתלו את האשם לאי-הקידום שלהם בשלל תירוצים כגון: הבוס לא אוהב אותי, זמנים קשים בחברה, לא יצא לי להתבלט עד היום וכו'; האקטיביים יחשבו קדימה ויפעלו מיומם הראשון בחברה למען השגת מטרותיהם. הבעיה האמיתית היא שברוב בתי הספר אנחנו לא לומדים את רזי הפוליטיקה הארגונית, שאינה נופלת בחשיבותה מהפגנת כישורים מקצועיים.
"רוב העובדים נוקטים בפעולות הכרחיות, אך סטנדרטיות, בכדי להצליח במקום העבודה שלהם", אומרת ד"ר יעל יצחקי, מנכ"ל עמותת "נטע", נשים לטובת עתידן, ומרצה לניהול באוניברסיטת ת"א. "הם מתייצבים לעבודה בזמן, מבצעים את המוטל עליהם, משקיעים, נשארים שעות נוספות, עומדים ביעדים ומסיימים את החודש בתקווה שהמנהל שלהם ישים לב להישגיהם ויביע את הערכתו. התנהלות ארגונית שקטה זו מאפיינת בעיקר נשים ופוגעת בהן מבלי שהן מודעות לכך", מוסיפה ד"ר יעל יצחקי.
טלי ברק, יועצת קריירה ומנחה סדנאות בעמותת "נטע", אומרת כי "נשים מטבען נוקטות באסטרטגיית "היפהפייה הנרדמת": הן מבצעות את עבודתן בשקט מופתי ומצפות שיום אחד יתמזל מזלן והקידום יגיע מעצמו בדומה ל"אביר על הסוס הלבן". נשים מאמינות שהצדק הארגוני יקרה מעצמו ומי שראויה לקידום תזכה בו בסופו של דבר. לצערי, ברוב המקרים המציאות טופחת על פניהן ומלמדת אותן שיעור חשוב: אם לא נקטת בטקטיקות הנכונות ולא שיחקת את משחק הפוליטיקה הארגונית, את בחוץ".
בנה תדמיתך
מומחי קריירה רבים אומרים כי התנהלות פורמאלית ונטולת פוליטיקה בדרך כלל אינה מספיקה כדי להתקדם ולהתבלט במקום העבודה. למעשה, עובד שמתקבל לחברה צריך לתכנן ולחשב את צעדיו ומהלכיו כדי לבנות לעצמו את התדמית הרצויה ולאמץ לעצמו כללי התנהגות שיזניקו אותו קדימה. "בכדי לזכות בקידום, תנאים יותר טובים, העלאה בשכר ויוקרה, צריך ללמוד להשתמש גם במערכת הלא פורמאלית במקום העבודה", אומרת טלי ברק.
"הכללים המנחים העיקריים העומדים בבסיס התנהגות פוליטית ארגונית נכונה הם:
- יחצ"נות עצמית
- התמדה
יחצ"נות עצמית נחוצה משום שעובד כבר לא יכול להסתפק בעשייה בלבד. אם עבודתו והישגיו לא מגיעים לאוזניים הנכונות, אזי אין למאמציו שום ערך ברמה הפוליטית-ארגונית ואין בהם כדי לקדם אותו לשום מקום.
המושג ההתמדה אומר שלא די בנקיטת הטקטיקות הנכונות והפעלת האסטרטגיות הפוליטיות רק לפני שמשרה חשובה מתפנה או לפני שמוצע קידום בחברה. הפוליטיקה הארגונית צריכה להיות טבועה בעובדים ביומיום ולהפוך לחלק אינטגרלי מההתנהלות הארגונית שלהם", גורסת ברק.
העיסוק בפוליטיקה ארגונית אינו בזוי
אורלי צדוק, פסיכולוגית תעסוקתית ומנחת סדנאות בעמותת "נטע" מוסיפה כי "בניגוד לגברים, המורגלים ביחסים החברתיים והפוליטיים בארגון ומעורבים במארג הקשרים והיחסים עם הדמויות המשפיעות בחברה, נשים רואות את העיסוק בפוליטיקה כבזוי. נשים מגיעות כדי לבצע את עבודתן ותו לא, ורואות בפוליטיקה ארגונית חנפנות או צביעות שאינה מכבדת אותן, והן מתרחקות מהזירה הפוליטית כמו מאש. גברים מאידך, משלבים פוליטיקה ארגונית באופן טבעי יותר".
אז איך בכל זאת עושים את זה נכון? מהן הטקטיקות שיזניקו אתכם היישר לזרועות התפקיד הנכסף ויגרום לעובדים ולמנהלים בחברה שלכם להתרשם מכם ולקדם אתכם? כל הטקטיקות שיהפכו אתכם לכוכבים עולים בחברה בכתבת ההמשך בשבוע הבא.