שתף קטע נבחר

מעיקרי דו"ח קרן המטבע: להפריד הפיקוח מהאוצר

בדו"ח שפורסם על ידי הקרן על כלכלת ישראל: שבחים למדיניות הכלכלית בצד המלצה להגביר את אמינות תקרת הגירעון ולהפריד את הגופים המפקחים על שוק ההון מהאוצר

עכשיו הדו"ח הרשמי. משרד האוצר ובנק ישראל פרסמו היום (ב') את עיקרי הדו"ח שפורסם אתמול על ידי קרן המטבע העולמית (IMF) - על כלכלת ישראל לשנת 2009. עיקרי הדו"ח הוצגו לבכירי הקרן בדיון שהתקיים ביום שישי,האחרון במועצת המנהלים של הקרן. הדירקטורים חלקו שבחים למדיניות הכלכלית אך ציינו שיש להגביר את אמינות תקרת הגירעון והגברת כוחם ועצמאותם של הגופים המפקחים על שוק ההון - ולהפרידם מהאוצר.

 

 

הדירקטורים ציינו כי העמידות של הכלכלה הישראלית במהלך המשבר העולמי שיקפה את תגובת המדיניות החזקה למשבר ואת התנאים הכלכליים היציבים, הפיקוח ההדוק על הבנקים, הפחתת החוב הציבורי והרפורמות המבניות בשנים שקדמו למשבר. הדירקטורים הזהירו,

 עם זאת, מחוסר ודאות בהתפתחויות הגלובאליות, וציינו שצמיחה איטית יותר בכלכלה העולמית בטווח הבינוני תשליך על פוטנציאל הצמיחה של ישראל.

 

בשל האמור לעיל , הדירקטורים הסכימו כי יש לחזק את העוגנים של הטווח הארוך במסגרת המדיניות כדי לאפשר גמישות בתגובת המדיניות להתפתחויות בטווח הקצר, ולעודד היצע של הטווח הארוך. הדירקטורים  ציינו לטובה את הצעדים שננקטו בכיוון  - בהם אימוץ הכלל של הפחתת החוב הציבורי, הידוק המדיניות המוניטארית בתקופה האחרונה, ההתקדמות לקראת אימוץ חוק בנק ישראל חדש ופעולות שונות להידוק הפיקוח על הסקטור הפיננסי.

 

על אף השבחים ציינו הדירקטורים שישנם אתגרים שעל ישראל להתמודד עמם. כך, לדוגמה, האמינות של תקרת הגירעון שנקבעה עדיין לא מבוססת היטב. כמו כן, גם החוב הציבורי גבוה וצפוי לגדול בטווח הקצר לפני שיחזור למסלול הירידה. הדירקטורים ציינו שלמרות שהפעילות הכלכלית התאוששה מוקדם יחסית, לחצים לעלייה בערך השקל עלולים להציב סיכונים חדשים.  לפיכך, לדעתם, נחוצים מאמצים נוספים כדי לטפל בסיכונים, בעיקר מיתון הסדרי השכר הקרבים בסקטור הציבורי, גם כאיתות להסדרי השכר בסקטור הפרטי.

 

הדירקטורים ציינו את חשיבות המסגרת הפיסקאלית (ההוצאה הציבורית). לדבריהם, יש לקדם צעדים שיביאו להתאמה בין תקרת סכום ההוצאה הציבורית לסכום ההוצאה על תוכניות ספציפיות. לטענתם, אימוץ מסגרת הכוללת יעדי חוב ספציפיים לטווח הבינוני - תסייע לבסס את סדר העדיפות של הפחתת חוב ותאפשר גמישות פיסקאלית בטווח הקצר. חיזוק תכנון התקציב לטווח הבינוני יגביר את האמינות וישפר את יעילות ההוצאה.

 

הדירקטורים ברכו על הצעדים שננקטו להתחלת הנסיגה מהצעדים הלא קונבנציונאליים של המדיניות המוניטארית - לרבות ההתערבות המתוכננת מראש בשוק המט"ח והעלאת שער הריבית. הם ציינו את המחויבות של הרשויות להימנע מקביעת יעד ספציפי לשער החליפין. לדבריהם, יש להפסיק את ההתערבות על פי שיקול דעת בשוק המט"ח באופן פורמאלי, ולהשאירה למצבים קיצוניים בלבד. זאת, לאחר שריבית הבנק המרכזי תתבסס מעל לרצפתה האפקטיבית.

 

עוד הביעו הדירקטורים תמיכה בזירוז את ההליכים הנדרשים לאימוץ חוק בנק ישראל. הדירקטורים ברכו על העדיפות הגבוהה שמייחסות הרשויות לפיקוח אפקטיבי של הסקטור הפיננסי החוץ בנקאי, וציינו את הצורך בהגדלת התקציב, כוח האדם והעצמאות של הגופים המפקחים על סקטור זה. בהקשר זה, הפרדת הפיקוח על הפנסיה והביטוח ממשרד האוצר תשקף את הנהוג בעולם.

 

לדו"ח המלא של קרן המטבע על כלכלת ישראל באתר קרן המטבע הבינלאומית - לחץ כאן .

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נציגי הקרן נפגשו עם שר האוצר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים