מו"מ עם מעסיק - על מה כדאי להתעקש ואיך
מגיע לכם יותר, אבל אתם מקבלים פחות? זה הזמן למשא ומתן. כיצד קובעים פגישה לשיחת שכר, מה כדאי לבקש, ואיך? מה לדרוש בחוזה בעבודה חדשה וממה להיזהר? תשובות בפנים
מגיע לכם יותר. אתם יודעים שמגיע לכם יותר. אתם חושבים שגם המעסיק יודע שמגיע לכם יותר. כ-ו-ל-ם יודעים שמגיע לכם יותר. אבל אתם מקבלים פחות. פחות ממה שאתם רוצים, פחות ממה שאתם צריכים ופחות ממה שאתם יודעים שהמעסיק יכול להרשות לעצמו. זה הזמן למשא ומתן.
נתחיל מההתחלה: במקום לחכות שהפנייה תבוא מצד המעסיק - קחו יוזמה וקיבעו פגישה. אם אתם מרגישים בנוח להתמקח עם ספקים ולקוחות כדי לחסוך כסף למקום העבודה - אין שום סיבה הגיונית שלא תרגישו בנוח כדי לאפשר לעצמכם רווחה כלכלית, קידום, או תנאים משודרגים.
לא תבקשו - לא תקבלו
כועסים על הבוס שלא יזם זאת בעצמו? אל תכעסו. בארה"ב, בחברות שמכבדות את עצמן ושרואות עובד מוערך המקבל פחות ממקביליו בתפקיד - יוזמים המנהלים שיחה להעלאת שכר. זאת על מנת להימנע ממצב בו נוצר ניכור מצד העובד, שלא תמיד מרגיש שהוא מוגל ליזום שיחת "יחסינו לאן" עם המעסיק, וכן לסייע לתדמית החברה כדואגת לעובדיה ולשמר את המוניטין שלה. בישראל זה לא כך.
התפיסה ברוב מקומות העבודה היא שלמעסיק אין שום סיבה ליזום העלאת שכר או שיפור תנאים כל עוד אתם לא מבקשים. זה עולה לו כסף והוא, בינינו, עם כל ההערכה כלפיכם, היה בכלל שמח אם הייתם מתנדבים אצלו. מצד שני, כשאתם כבר מבקשים פגישה עם הבוס, הוא צריך לאפשר אותה, ולא להתחמק ולא לדחות. ובנוגע לקבלה לעבודה - אם לא תבקשו - לא תקבלו.
"עובד המבקש העלאה בשכר צריך לקבוע פגישה מול המעסיק ולהבהיר במה מדובר. זו שיחה שגם המעסיק צריך להתכונן אליה, לדעת מה הוא יכול להציע ולשקלל את הערכתו כלפיך. אסור שזו תהיה שיחת מסדרון משום שאלו נושאות אופי אגבי, לא רציני ובלתי מחייב", אומרת מאמנת אישית ומנחת סדנאות לניהול קריירה ב-AllJobs דרושים, יעל פרימק.
המעסיק רוצה קודם כל להרוויח
היו מוכנים להתמקחות. המטרה של המעסיק היא קודם כל להרוויח יותר בעצמו. כדי שהוא ישפר לכם את התנאים צריך להבהיר לו בדיוק עד כמה הוא מרוויח מההעסקה שלכם. בראש שלו זה ייתרגם ל"כמה אני אפסיד אם לא אסכים לדרישת העובד?". זה גם אומר שעליכם לדרוש דרישות ריאליות, להתחשב במצב בשוק העבודה, בתחום ובמקצוע הספציפי ובתרומה האמיתית שלכם למקום העבודה.
פרימק מבהירה שלבקש פגישה זו רק מחצית הדרך - יש להתכונן אליה. "הסתכלו בטבלאות השכר ודעו מה אתם הולכים לבקש, שכר, תנאים, או שניהם. אני גם ממליצה להתעניין בסביבה הקרובה לכם בדיסקרטיות בנוגע לראליות של דרישותיכם ובנוגע למהימנות תפיסתכם את עבודתכם כראויה לתגמול נוסף".
עוד היא מוסיפה ש"גם עובד חדש וגם קיים צריכים לשרטט לעצמם קווים אדומים, עליהם לא יתפשרו, וכן, לחשוב על חלופות במידה שתוצע העלאת שכר נמוכה משרצו. לדוגמה, לימודים על חשבון החברה, ימי חופשה נוספים, רכב חברה וכך הלאה". כיצד להתכונן? "עשו סימולציות של השיחה ותרשים זרימה. כך שבסיומה תדעו שכללתם את כל החלופות האפשריות והתכוננתם אליהן", היא אומרת.
אם יש לכם הצעת עבודה נוספת שאתם שוקלים ברצינות, כדאי להבהיר שקיבלתם כמה פניות ממקומות עבודה אחרים עם תנאים טובים יותר. עליכם להשתמש בזה בעדינות, תוך כדי ברירת מילים, ורק אם אכן יש לכם את רשת הביטחון של מקום עבודה חלופי.
על מה אתם מנהלים מו"מ?
עליכם להחליט מראש מה הכי חשוב לכם ולסדר את הדברים החשובים בסדר עדיפויות - כך תדעו לקבוע היכן עוברים הקווים האדומים שלכם. בין אם מדובר בקידום במקום העבודה או בדיון על תנאים לקראת כניסה לעבודה חדשה - לא תמיד השכר הוא הדבר החשוב יותר. יש עוד גורמים, למשל:
- בונוסים
- תנאים סוציאליים וקרן השתלמות
- ימי חופש
- תנאים נלווים (כגון טלפון סלולארי, רכב חברה, דלקן, חנייה מתחת למשרד וכו')
מה שמים על השולחן?
בידקו כמה אתם שווים בשוק החופשי - השתמשו בטבלאות שכר. השוו מול כמה אתם מרוויחים כעת או מול ההצעה של המעסיק החדש. אם ההצעה או השכר שאתם משתכרים כרגע נמוך באופן משמעותי מהשכר הממוצע למקצוע ולענף - נסו להבין מדוע. עליכם להיות מודעים ליתרונות שלכם, להבליט אותם בעת במשא ומתן ולהיות מוכנים להסביר מדוע חסרונותכם אינם משמעותיים, או צריכים לפגוע ברמת השכר "המגיעה לכם".
כפי שאמרנו מקודם, ובייחוד בכל הנוגע למו"מ על משרה חדשה, כשהמעסיק חסר את הסנטימנטים אליכם: תרגמו את שוויכם לכסף בכיס המעסיק (מוניטין, לקוחות שתביאו, ידע מקצועי ייחודי, יכולות ייחודיות, כיצד תוכלו לייעל את המערכת וכו'). זכרו - לא תקבלו את כל מה שתבקשו - המשכורת העתידית ותנאי העבודה ייקבעו בטווח של בין מה שדרשתם לבין מה שהחברה הייתה מוכנה להציע בתחילה. כך גם אצל מעסיק קיים - רוב הסיכויים שיילכו לקראתכם - אבל לא את כל הדרך.
היזהרו ממוקשים
עימדו על שכר בסיס גבוה: הימנעו מלהסכים ל"משכורת גלובלית" המורכבת משכר בסיס נמוך ותוספות פיקטיביות. בעבודה קיימת - נסו לשנות את רוע הגזירה או להגדיל את גובה שכר הבסיס.
המשמעות של שכר בסיס נמוך היא הפרשות נמוכות יותר. זאת משום שדמי הפיצויים, ההפרשות לפנסיה, הפרשות לקרן השתלמות והפרשות לקופת גמל נקבעות לפיו. אמנם בעשותו כן עובר המעסיק על החוק, אך בירור הדבר כרוך בניהול הליכים משפטיים ארוכים ומיותרים - עד שתקבלו את המגיע לכם.
ימי חופשה שנתית רבים מהנהוג - בקשו בחוזה העבודה חופשה שנתית הגבוהה מהחופשה על פי חוק. דרשו שתוכלו לצבור את הימים כך שכולם ייפדו בסיום יחסי העבודה. בעבודה קיימת - ימי חופשה שנתיים נוספים יכולים להינתן על ידי המעסיק כפיצוי לסירוב בנושא אחר.
חופשת מחלה – דאגו לכלול הוראה על תשלום שכר מלא בתקופת המחלה, החל מהיום הראשון. בקשו מספר ימי מחלה רבים יותר משקבוע חופשת מחלה הגבוהה מחופשת המחלה הקבועה בחוק וללא הגבלת צבירה.
תנאים נלווים - רכב חברה, טלפון נייד ומחשב נייד הן תוספות מקובלות בדרגים שונים. גם אם המעסיק אינו נותן אותם במועד כניסתך לתפקיד כדאי לנסות לקבוע מתי כן ולהוסיף זאת לחוזה. קודמת בתפקיד? בקש עוד תנאים נלווים.
לבקש קרן השתלמות - מדובר בהפרשה של 2.5% בלבד משכרכם, אליהם מתווספים או 2.5%, או 5%, או 7.5% מהמעסיק - עליהם אינכם משלמים מסים, גם לא בזמן הפידיון (מינימום של 6 שנים). תקרת ההכנסה החודשית להפרשה עומדת כיום על 15,712 שקל.
גילום המס - לא על חשבונכם: על כל ההטבות אתם עלולים לשלם גילום מס. עימדו על כך שגילום המס יהיה על המעביד. מדובר בחסכון שיכול להגיע לאלפי שקלים בחודש.
בקשו אופציות - נהוג שבכירים בחברות גדולות הנסחרות בבורסה יקבלו אופציות כהטבה. בטווח הארוך ובהתאם לשינויים בשווי החברה, הדבר עשוי להשתלם לכם מאוד.
אם זה לא בחוזה - זה לא קיים
נאלצתם להתפשר? המעסיק אומר שקשה יהיה לו להתחייב לשכר גבוה מבלי שהוא בוחן את התאמתכם במשך תקופה? המעסיק מספר על קשיים ומבטיח ש"ברגע שישתפר יעלה שכרכם"? זכרו - אם זה לא כתוב בחוזה - זה לא קיים.
לפיכך, קבעו מועד וסכום מינימום לעדכון שכר (או מתן תנאים נלווים) ושריינו זאת מראש בחוזה העבודה. טוב מכך, שריינו מועד שנתי קבוע להעלאה בשיעור קבוע. בעשותכם כן, לא תאלצו להתמודד מדי שנה עם אי ודאות ועם "רצונו הטוב" של המעביד.
פשוט? בהחלט לא
פרימק מזהירה מפני תקיפות יתר, בניגוד לאסרטיביות: "צריך למצוא איזון בין להיות נחוש, ברור, ולהעביר למעסיק מדוע אתה שווה את מה שאתה דורש. אך יש לעשות זאת בנעימות. תקיפות יתר עלולה לייצר אנטגוניזם אצל המעסיק ולגרום לו לוותר על שירותך. המצב אליו עליכם להגיע הוא WIN-WIN, כך שגם המעסיק קיבל את העובד האופטימלי בתנאים הנתונים, וגם העובד קיבל את התנאים האופטימלים, בהתחשב באילוצים".
זיכרו, דברים שתקבעו עם כניסתכם לעבודה יאפשרו פחות מלחמות עתידיות על השכר והתנאים. מתוך המערכת תמיד קשה יותר לקבל תנאים טובים יותר או שדרוגים משמעותיים יותר.
כך או כך כדאי לזכור, שבין אם אתם מנהלים מו"מ על שכרכם בעבודה חדשה או על קידום בעבודה נוכחית - לא תקבלו את כל מה שתבקשו. הכתוב לעיל נותן לכם סקירה של כל מה שווה וכדאי לבקש, אך גם אם תצאו עם חצי תאוותכם בידכם - לפחות תדעו שניסיתם.