שתף קטע נבחר
 

ועדת הכספים: התנגדות רחבה לרפורמת האלכוהול

הרפורמה תפחית באופן ניכר את מחירי המשקאות היקרים ותעלה בשיעור זניח את מחירי הזולים, החביבים על בני נוער. הצו נכנס לתוקפו ב-1 בינואר השנה, למשך 60 יום, והוא טעון את אישור ועדת הכספים ומליאת הכנסת. רשות המסים הסכימה להציג חלופות למתווה המיסוי

בוועדת הכספים היתה היום (ג') התנגדות גורפת וחסרת תקדים לרפורמה במיסוי המשקאות האלכוהוליים. סמנכ"ל רשות המסים, בועז סופר, הודיע בתשובה על נכונותו להביא לוועדה בעוד עשרה ימים שלוש חלופות לתעריפי המיסוי שהופיעו בצו המכס. יו"ר הוועדה, משה גפני, נענה לפשרה כדי למנוע את דחיית הצו פה אחד, כפי שהסתמן בעמדות חברי הוועדה, מהקואליציה והאופוזיציה כאחד.

 

 

הצו נכנס לתוקפו ב-1 בינואר השנה, למשך 60 יום, כדי לתת לכנסת אפשרות לומר את דברה, והוא טעון את אישור ועדת הכספים ומליאת הכנסת. אם הכנסת תתנגד לרפורמה, היא יכולה למנוע את הארכת התוקף שלה.

 

לפי הרפורמה יוטל מס קצוב על כל מוצרי האלכוהול בגובה של 37 שקל לליטר החל מה-1 בינואר 2014. בתקופת הביניים, שתימשך 4 שנים, יוטל מס קנייה בשיעור של 50% מערך המשקה בתוספת 15 שקלים לליטר. תוספת זו תעודכן כל שנה בהתאם למדד המחירים לצרכן.

 

התנגדות חברי הוועדה התמקדה בכיוון הכללי של הרפורמה שתביא להפחתה ניכרת במחירי המשקאות היקרים ותעלה בשיעור זניח את מחירי המשקאות הזולים בעיקר הוודקה, החביבים על בני נוער במיוחד.

 

כל חברי הוועדה דרשו להקפיא את צו הרפורמה ולהביא אותה לדיון רחב בהשתתפות אנשי חינוך ומומחים לענייני חברה וקרימינולוגיה כדי לבחון את השפעות הרוחב החברתיות של מחירי האלכוהול על התופעה הגוברת של השימוש באלכוהול.

 

סופר מסר כי הרפורמה התגבשה במשך שלוש וחצי שנים בהתייעצויות בין רשות המסים ליצרנים ויבואני האלכוהול ושיטת המיסוי החדשה נועדה לישר קו עם הסטנדרטים עליהם מבוססים הסכמי הסחר הבינלאומיים שישראל חתומה עליהם. הוא ציין כי ישראל עמדה תחת לחצים כבדים של קהילת הסחר הבינלאומית ליישר את הקו והשארת המצב שהיה קיים לפני כן הייתה גורמת לפגיעה כואבת בכל התעשייה הישראלית מוטת הייצוא.

 

סופר ציין כי עיקר הצריכה מתמקדת היום בשתיית הוודקה במחיר הזול של 20 שקל לבקבוק המהווה יותר ממחצית הצריכה הכללית. זאת לעומת צריכת הוויסקי שהיא מזערית ועומדת על 5% כאשר רוב המשקאות מיובאים לארץ ללא מיסים באמצעות חנויות הדיוטי-פרי.

 

"הרס חברתי, תרבותי וכלכלי"

חבר הכנסת משה מטלון (ישראל ביתנו) הדגים את תוצאות הרפורמה בהצגת בקבוקי משקאות שרכש השבוע תוך הצגת החשבוניות כדי להראות שמחירו בשוק של וויסקי משובח מייבוא ירד מ-325 שקל לבקבוק ל-219 שקלים בעוד שמחירו של בקבוק וודקה זול עלה בשקלים בודדים.

 

שר האוצר לשעבר, ח"כ רוני בר און (קדימה), גילה כי הרפורמה התגבשה בתקופת כהונתו והונחה על שולחנו אולם הוא דחה אותה בטענה שתגרום נזק חברתי אדיר. לדבריו הוא דרש מאנשי רשות המסים להקים וועדת מומחים כדי לבחון את השפעות הרוחב של המיסוי המשתנה "לפני שמייצרים פצצת אטום חברתית".

 

בר און הוסיף, כי קיימת חובה לקבוע שיעור מס גבוה במיוחד על משקאות, שייעלה את מחירים באופן מיידי לאור הניסיון לפיו רק באמצעות עליית המחיר ניתן לגרום לירידה בצריכה. לדבריו, "הממשלה הנוכחית מדברת בנושא זה בשני קולות שמצד אחד ראש הממשלה מכריז מלחמה על מכת האלכוהוליזם מצד שני שר האוצר מעודד אותה ברפורמה המוצעת.

 

סופר אמר בתגובה כי איננו זוכר שהרפורמה עלתה על שולחנו של השר הקודם מאחר שהיא התגבשה בין רשות המיסים לתעשייה המקומית וליבואנים רק בסוף אוקטובר השנה תחת הממשלה הנוכחית.

 

סופר חזר ואמר כי שינוי שיטת המיסוי המבוססת על מס קצוב חשוב ביותר, ומצידו אין בעיה להעלות את המס בתקופת הביניים בתנאי ששיטת המס הקצוב לא תבוטל.

 

נציגי התעשיינים והיבואנים תמכו ברפורמה המוצעת שבעיניהם היא הייתה "הפחות גרועה" מכל החלופות האחרות. עמדה זאת הדגיש גם סופר שאמר כי במהלך הדיונים הסגורים הוא בחן עשרות חלופות, כל אחת מהן בעלת מחיר מסוים, ובשורה האחרונה נפל הפור על הרע במיעוטו.

 

נציג איגוד לשכות המסחר טען כי בכל מהלך הדיונים אף אחד לא הציג נתוני מחקר בדוקים על תוצאות הרוחב שיכולות להיות משתיית האלכוהול בניגוד "לכל הצעקות שמדברות על מהפך אנטי חברתי שתגרום הרפורמה".

 

בדיון השתתפו בעיקר נציגי הקואליציה שהיו גם המתנגדים החריפים ביותר לרפורמה כגון, מרכז הקואליציה חבר הכנסת ציון פיניאן מהליכוד שאמר כי "הצו הוא חלמאי" וח"כ מירי רגב (ליכוד) שהגדירה את הצו כ"חוסר אחריות של נערי האוצר שתוביל להרס חברתי, תרבותי וכלכלי". רגב קראה להעלות את המס הקצוב בשיעורים הגבוהים ביותר המקובלים במדינות המערב.

 

יו"ר הוועדה גפני אמר בסיכום, לפני שנתן לרשות המיסים את ההוראה להביא חלופות נוספות, כי לדעתו יש לקיים דיון ציבורי נוסף ורחב יותר בהשתתפות בעלי מקצוע מתחומים אחרים. "הגעתם בזמן רע", אמר לסופר, "כי אם הייתי מעמיד את הצו להצבעה כולם היו נגד ואני אפילו יכולתי להפיל את הרפורמה בכוונה בגלל שלא הקדמתם להתייעץ גם איתנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה
צילום: צביקה טישלר
מומלצים