משבר הגז לבישול במצרים - ישראל אשמה?
מחירי הגז לבישול במצרים מרקיעים לשחקים והתושבים, שנאלצים להתמודד עם המחסור, עומדים בתורים אינסופיים. אתמול אף הגיעו הדברים לכדי תגרה המונית שהסתיימה בהרוג ובשמונה פצועים. אנשי הדת מאשימים את הייצוא לישראל
שוק הגז לבישול במצרים סובל ממשבר חמור בשבועות האחרונים. המחירים הרקיעו לשחקים והתורים הארוכים להשגת מיכל הגז הנכסף הפכו לבלתי אפשריים. אתמול (ד') דווח על תגרה באזור גיזה שהחלה בתור לרכישת מיכל גז. המהומה הסתיימה בהרוג ובשמונה פצועים. ברחבי מצרים גם דווח על שדידת משאיות מיכלי גז באיומי נשק קר וחם.
- הערבים חולמים על אירו משלהם
- השנה של חברת העופות בבורסה הפלסטינית
אוסמה בן לאדן טוב לעסקים (המשפחתיים)
השלטונות מודעים היטב למצב אך בשלב זה - אין פתרון בנמצא. אתמול ניסה השר להזדהות חברתית ד"ר עלי מסילחי, להרגיע את הרחוב והצהיר כי המשבר יסתיים בתוך כעשרה ימים.
בראיון לתכנית בטלוויזיה המצרית הנקראת "ביתי ביתך", הפציר השר באזרחים לא לשלם את המחירים המופקעים הנגבים כיום בשוק. השר אף פרסם מספר טלמסר שבו יכולים האזרחים להשאיר הודעה לגבי מפיצי גז וסוחרים שדורשים מחירים מופקעים. מסילחי הסביר כי במצרים אין מחסור בגז, אולם הדגיש כי מה שגורם למשבר בימים אלה הוא מזג האוויר הקר והשימוש בגז להסקה, כולל של לולים, רפתות וכיוצא באלה.
בניגוד לשר, גורמים בשוק מסרו לעיתון העצמאי "שורוק" כי המשבר נובע מעליית מחירי הגז לבישול בעולם. עוד הם מסרו כי מתבצעת פעילות הברחה ענפה בדרום מצרים לשוק בסודאן ובסיני לשוק העזתי שם נמכר המיכל תמורת 7-6 דולרים.
למרות ניסיונות ההרגעה של השלטונות, המצרי הפשוט נאלץ להתמודד עם המחסור. מחיר מיכל גז עלה בימים האחרונים ל-70-60 לירות לירות מצריות (כ-12 דולרים) - פי עשרה ויותר ממחירו בימים כתיקונם.
וכרגיל במצרים, יש מי שמנצל את המשבר בשוק כדי לנגח את נושא ייצוא הגז לישראל, גם כאשר אין לו שום קשר למחסור הנוכחי.
מטיף הדת המצרי חאלד גונדי, הצהיר בכנס של אגודת העיתונאים שנערך שלשום (ג') בקהיר, כי ייצוא הגז הטבעי לישראל הוא בגדר איסור שרעי (הלכתי). גונדי, שהוא מתנגד קולני להסכם השלום עם ישראל, הצהיר כי "לא ייתכן שייצוא הגז לישראל יימשך כשכאן התושבים צריכים לשלם 70 לירות על מיכל גז".
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)