שטייניץ: נפעל לעידוד חרדים וערבים לצאת לעבוד
שר האוצר, יובל שטייניץ, העריך בכנס ירושלים השביעי, כי ניתן "לעורר מעגל צמיחה מחודש ולחזור לשיעורי צמיחה של 5% ומעלה, כמו שידענו בין 2004 ל-2008" . עם זאת ציין, כי יש לדאוג שהצמיחה תצמצם פערים, ולשם כך תגבש הממשלה מדיניות לעידוד ערבים וחרדים להצטרף לכוח העבודה
שר האוצר, יובל שטייניץ, פתח הבוקר (ג') את כנס ירושלים השביעי, העוסק בין היתר בעמידת מדינת ישראל בהצלחה בפני המשבר הכלכלי. שטייניץ אמר בנאומו: "אנחנו מאמינים שאנחנו יכולים לעורר מעגל צמיחה מחודש ולחזור לשיעורי צמיחה של 5% ומעלה, כמו שידענו בין 2004 ל-2008, אם ננהג נכון ונפתח את היתרונות שלנו בהיי-טק ובביוטכנולוגיה, אם נפשט תהליכים בירוקטריים, ואם נתקבל ל-OECD".
- שטייניץ צפוי להגדיל הסיוע לרשויות המקומיות
- שטייניץ יפעל להפיכת ישראל למרכז פיננסי אזורי
- שטייניץ: עד יוני ישראל תתקבל ל-OECD
עם זאת ציין השר, כי "המשימה השנייה שאינה פחות חשובה היא לדאוג שמעגל הצמיחה הבא יהיה צמיחה של צמצום פערים בחברה הישראלית ולא של הגדלת פערים. כדי שהצמיחה תהיה של כולם אנחנו חייבים לטפל בשוק העבודה". לדבריו, לשם כך יש לטפל בצמצום מספר העובדים הזרים ובשיתופה בכוח העבודה של האוכלוסיה החרדית והערבית.
"אנחנו חייבים להדאוג שסיבוב הצמיחה הבא לא יהיה מלווה בתוספת מסיבית של עובדים זרים, אמר שטייניץ, "כי העובדים הזרים הם תחרות לחלשים בחברה ולא לחזקים. לכן הנהגנו מדיניות הגירה שונה שתצמצם את מספר העובדים הזרים - כדי שכל הציבור הישראלי יוכל להשתתף במעגל הצמיחה הבא.
"הטיפול השני הוא טיפול ממוקד בשתי אוכלוסיות ששיעור השתתפותן בכוח העבודה נמוך במיוחד - האוכלוסיה הערבית והחרדית - אנחנו רוצים לעזור להם לעזור לעצמם ולכלכלת ישראל. בנושא צמצום ההגירה כבר גיבשנו מדינית שונה, אולם בנושא עידוד הערבים והיהודים החרדים להגדיל את השתתפותם בכוח העבודה - אנחנו עדיין יושבים על המדוכה ובוחנים צעדים רחבי היקף. אני מניח שייקח כמה חודשים עד שננהיג מדיניות ברורה בסוגייה הזו".
בנוגע למדיניות המסים, אמר שטייניץ כי ממשלת ישראל נהגה במהלך המשבר בשונה מרוב מדינות העולם. "הלכנו בכיוון הפוך", אמר שר האוצר, "ברוב העולם הורידו מסים במהלך המשבר ובישראל - בשיא המשבר - ברבעון השני של 2009, העלנו מסים. העלתי בעיקר את המיסים העקיפים - את המע"מ - באופן זמני רק ל-2009 ול-2010, קצת פחות משנתיים, ואת המסים על הסיגריות והדלק.
"העלנו מסים כשכולם הורידו, אבל בו זמנית באנו עם תוכנית לשבע שנים להורדת מסים. יצרנו תנועה הפוכה - כשבכל העולם הורידו מסים, ועכשיו כבר מתחילים להעלות אותם, אנחנו העלנו מסים כדי להוריד אותם".
"במדיניות המסים מה שחשוב זה לא מה שאתה עושה בשיא המשבר, אלא מהן התוכניות לעתיד. מה יהיה המיסוי בישראל בעוד כמה שנים כשתהיה התאוששות. הרעיון הוא שלא רק ההווה משפיע על העתיד, אלא גם העתיד משפיע על ההווה. קוראים לזה כלכלה של ציפיות - אם אתה משדר עתיד אופטימי, סביר, יציב, ואם אתה מצליח לחסוך עכשיו כדי שיהיו לך תוכניות שיש להם קרדיביליות ואמינות - אז התוכניות לעתיד משפיעות על ההווה. נתנו עדיפות לפרמטרים ארוכי טווח כדי שישפיעו על ההווה - זו היתה תוכנית האצה יעילה יותר".
Read this article in English