שתף קטע נבחר
 

"העולם מחכה להחלטת ישראל"

פעילים מארגוני בע"ח מובילים בקנדה ובבריטניה, הגיעו לישראל כדי לעקוב מקרוב בהכרעה על הצעת החוק שתאסור סחר ושיווק פרוות. "זהו יום היסטורי ולמדינה שלכם יש הזדמנות נדירה להיות הראשונה בעולם, שתעשה צעד ממשי כדי להפסיק את המשך קיומה של התעשייה האכזרית", הם אומרים בראיון ל-ynet

האם מדינת ישראל עומדת בפני החלטה תקדימית עולמית בכל הנוגע לצמצום הסבל של חיות שנידונו לשמש כפריט לבוש אופנתי? הצעת חוק שמטרתה לאסור ייבוא, סחר וייצור של מוצרי פרווה העשויים מפרוות חיות, תובא הבוקר (ד') להצבעה בוועדת החינוך והתרבות בכנסת לקריאה שנייה ושלישית, לאחר חודשים רבים של דיונים ומאבקים סוערים.

 
לקראת הדיון המכריע בו עשויה ישראל להיות המדינה הראשונה בעולם שתאסור סחר כולל במוצרי הפרווה,  יצרו קשר עמותות "תנו לחיות" ו"הקואליציה הבינ"ל נגד תעשיית הפרוות" עם נציגי ארגונים מובילים בעולם למען זכויות בעלי חיים. ביומיים האחרונים הגיעו שלושה נציגים בכירים מבריטניה וקנדה כדי לעקוב מקרוב אחרי החלטת הכנסת בנושא ולנסות להשפיע על המחוקקים בחשיבות ההחלטה.
 

"זהו יום היסטורי לקמפיין נגד הסחר בפרווה ולמדינה שלכם יש הזדמנות נדירה להיות הראשונה בעולם, שתעשה צעד ממשי כדי להפסיק את המשך קיומה של התעשייה האכזרית והמיותרת, שגובה את חייהם של מיליוני בעלי חיים ברחבי העולם", אומר בראיון ל-ynet מארק גלובר, ממייסדי הארגון הבריטי "Respect For Animals", שנחת לביקור בן 48 שעות בארץ יחד עם שותפתו לארגון, ניקי ברוקס.

 


גם השנה יהווה מטרה לציידים בקנדה. כלב ים (צילום: HSUS)

 

"העולם צופה ומחכה להחלטת ישראל"

השניים נאבקים למען זכויות בעלי חיים בעולם מזה כ-25 שנה ובין היתר, הם האחראים גם להגבלות הקיימות כיום בבריטניה בכל הנוגע לסחר בפרוות של חיות. "העולם צופה ומחכה להחלטת ישראל. כדי לעשות שינויים גדולים, תמיד צריך שמישהו יהיה בעל תעוזה ויעשה את הצעד הראשון. זה יעורר הדים במדינות רבות", מציינת ברוקס. "אין מדינות בעולם שקידמו חקיקה כה מתקדמת בכל הנוגע לסחר וייצור פרוות".

 

אל השניים הצטרפה אתמול (ג') רבּקה אלדוורת', מנהלת השלוחה הקנדית של "האגודה ההומאנית בארה"ב" (HSUS) , אחד הארגונים הגדולים בעולם למען זכויות בעלי חיים, שהגיעה לביקור בזק בן 24 שעות. "אני נרגשת להיות ברגע כה היסטורי", אומרת אלדוורת'. "יש גורמים בעולם שמרוויחים מייסורי החיות שינסו לטרפד את המהלך, אבל אני מאמינה שהממשלה בישראל היא אמיצה וחזקה דיה, כדי להוביל מהלך חסר תקדים בהיקפו".

 

ב-11 השנים האחרונות היא מתעדת מקרוב את ציד כלבי הים בקנדה וחזתה במראות קשים של ציידים שמכים למוות גורי כלבי ים ופושטים אותם בעודם בחיים. "כשאתה רואה ממרחק של מספר מטרים ציידים חובטים בחיות הצעירות הללו בלי רחמים רק בשביל כסף ונותנים להן להיחנק לעיתים זמן רב מהדם של עצמן, קשה שלא לתהות כיצד התעשייה הזו עדיין קיימת. העובדה שהחליטו בישראל להרחיב את הצעת החוק כלפי פרוות כל בעלי החיים באשר הם, רק מחדדת את הסוגיה שחשוב להגן על חתולים וכלבים, בדיוק כמו על חיות בר", היא מסבירה. "השאלה היא שחברי הכנסת צריכים לשאול את עצמם, היא האם החיות מרגישות סבל בתהליך פשיטת עורן ולכן עמדת ישראל היא כה חשובה בנושא".

 


"מקווים שהפוליטיקאים מבינים את חומרת האכזריות" (צילום: רויטרס)

 

"השלכות מרחיקות לכת"

לדברי הפעילים, להחלטת הוועדה תהיינה השלכות מרחיקות בתחום. "מדובר כאן במאבק של דויד וגולית. זה לא קל להילחם נגד תאגידים וחברות שמרוויחות הון עתק מחיות", מסביר גלובר. "מצד אחד, יש כאן אפשרות לצדק ולהגיון לנצח, כי העובדה שמתעללים בחיות בחוץ לארץ, לא אומר שאפשר לייבא אותן לישראל בלי לתת על כך את הדעת. אני מקווה שהפוליטיקאים שלכם מבינים את חומרת האכזריות בתעשייה ושהם ישמשו דוגמה לשאר העולם. עוד ארגונים יוכלו להתבסס על החוק ולדרוש זאת גם מהמחוקקים במדינתם".

 

כבר ב-2009 הוגשה לראשונה הצעת חוק לאיסור וסחר בפרוות על ידי ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) שלא צלחה את ועדת השרים. הצעת חוק דומה של ח"כ רונית תירוש (קדימה) שהוגשה אף היא בשנה שעברה, התמקדה באיסור הייבוא של מוצרי פרווה העשויים משיער כלבים, חתולים וארנבות, או מוצרי טקסטיל המכילים את הרכיבים. ההצעה אושרה בגירסתה הראשונית אך לאחרונה זכתה להרחבה, ובאישור ועדת השרים לענייני חקיקה בכנסת הוחלט לאסור פרוות באופן כללי, מכל סוגי בעלי החיים.

 

על פי ההסכמים האחרונים, הצעת החוק לא תכלול את המגזר החרדי ולא ייאסר עליו להשתמש בפרווה בכובעי לבד ושטריימלאך. נראה כי בקרב הפעילים מחו"ל ישנה הבנה לגבי חופש הפולחן.

 

"צריכה להיות החרגה כלפי הקהילות הדתיות, בדיוק כפי שנעשה בקהילות קטנות ומרוחקות בקנדה שצורכות את בשר כלבי הים למטרות מאכל וקיומן תלוי בכך", מסביר גלובר. "המטרה האמיתית של החקיקה היא לעצור את תעשיית הפרווה שאחראית להרג החיות למען הפרווה, גם במחיר של פשרה". 

 

באירופה נחקקו בתחילת 2009 חוקים האוסרים על מדינות האיחוד האירופי לייבא, לייצא או לסחור בפרוות של חתולים וכלבים, וכן המגבילים את הייבוא והסחר בפרוות ובמוצרים שמקורם מכלבי ים. בקרב הפעילים שוררת תקווה רבה כי אם הצעת החוק תעבור בשלום בישראל, ארגונים למען בעלי חיים ברחבי העולם יוכלו להסתמך עליה בלחץ על המחוקקים.

 

"מה שמדהים הוא שהבשורה יכולה להגיע דווקא ממדינה שיש בה פחות תושבים מלונדון ובעלת מזג אוויר חם שלא מצריך לבישת פרווה", מסכמת ברוקס. "אנחנו מחזיקים אצבעות וגם אם הצעת החוק לא תעבור, המאבק עדיין לא תם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כלב ים בקנדה
צילום: HSI Canada
צילום: Respect For Animals
"כל העולם מחכה להחלטה". מארק גלובר וניקי ברוקס. הגיעו מבריטניה
צילום: Respect For Animals
"הממשלה בישראל אמיצה וחזקה". רבקה אלדוורת', הגיעה מקנדה
צילום: HSI Canada
מומלצים