הכנסת והממשלה מגבירות הפיקוח על האלכוהול
מספר הצעות חוק פרטיות אושרו אתמול בכנסת נגד מכירת אלכוהול, לאור הנותנים המלמדים כי 1 מכל 2 בני נוער צורך אלכוהול. המתנגדים לחוקים החדשים: "זה בטח לא הפתרון - העולם התחתון ישתלט על האלכוהול"
המאבק באלכוהול קיבל אתמול דחיפה משמעותית כאשר אושרו לקריאה ראשונה בכנסת שורה ארוכה של הצעות חוק פרטיות, במרכזן הגבלות על מכירת אלכוהול בלילה ואיסור גורף של שתיית אלכוהול במקומות ציבוריים. הצעות אלה מצטרפות להצעת החוק הממשלתית לאיסור מכירת אלכוהול בפיצוציות לבני נוער בשעות הלילה. ההצעה המאוחדת תובא בשבוע הבא להצבעה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת ולאחר מכן תשולב בהצעת החוק הממשלתית, המעגנת את התוכנית הלאומית שהוצגה בנושא בחודש נובמבר.
- כיצד אלכוהול משפיע על המוח?
- וודקה הוא המשקה האלכוהולי הפופולרי בישראל
- צעיר שתוי יצא מהרכב להקיא - ונפל לנחל איילון
- נרצח ימים אחרי הולדת בנו: "הכל בגלל אלכוהול"
על פי הצעת החוק הממשלתית, תיאסר מכירת אלכוהול מ-11 בלילה עד 7 בבוקר בחנויות, בפיצוציות ובתחנות דלק. מי שירצה לשתות אלכוהול בלילה יוכל לעשות זאת במסעדות, בתי קפה, פאבים ומועדוני לילה. עוד נקבע בהצעת החוק כי אם אדם שותה אלכוהול במקום ציבורי ויש חשש שהדבר יפריע לסדר הציבורי, שוטרים יוכלו להחרים את המשקה. בנוסף מחייבת ההצעה את היצרנים והיבואנים של משקאות אלכוהוליים להטביע תווית אזהרה על הבקבוק, שבה יפורטו הסכנות הכרוכות בצריכת המשקה.
על פי ההצעה הממשלתית, עסק שימכור אלכוהול לקטין צפוי לסגירה מינהלית של עד 15 יום על ידי קצין משטרה. במקרה של עבירה חוזרת, הקצין יוכל לסגור את העסק ל-30 יום. במהלך הכנת החוק לקריאה שנייה ושלישית ייקבעו העונשים גם לגבי מכירת אלכוהול לבגירים בשעות הלילה. נראה כי על עסקים כאלה יוטלו קנסות כבדים והם אף צפויים לסגירה מינהלית.
הצעות החוק הפרטיות שאוחדו אתמול מחמירות יותר מההצעה הממשלתית. מדובר בהרחבה של איסור מכירת האלכוהול בשעות הלילה, כך שהמכירה תיאסר כבר משעה 10 בלילה. כמו כן מציעים חברי הכנסת לאסור מכירת אלכוהול בתחנות דלק בכל שעות היום גם למבוגרים והטלת איסור גורף של שתיית אלכוהול על ידי קטינים במקום ציבורי (כיום אין איסור כזה). הצעות החוק הפרטיות קובעות עוד כי הפקחים העירוניים יאכפו את החוק החדש, לצד המשטרה. הנימוק: מערך הפיקוח העירוני כולל אלפי פקחים ולעיריות יהיה תמריץ גדול לאכוף את החוקים, מפני שהקנסות יעשירו את קופתן. את הצעות החוק הפרטיות הגישו דוד רותם, יריב לוין, חיים כץ, אורי אורבך ומוחמד ברכה.
קנס על שתייה ברחוב
"מכל המחקרים שהציגה הרשות למלחמה בסמים ובאלכוהול עולה כי שיעור צריכת האלכוהול בקרב תלמידים בני 15 עד 17 הוא 53% (נכון לשנת 2007) והוא עולה בהתמדה. עוד עולה כי רבע מהתלמידים שותים עד כדי שכרות לפחות פעם בחודש. בסקר שנערך בשנת 2008 בקרב בני 18 עד 20 עלה כי יותר מ-60% משתכרים לפחות פעם אחת בחודש ויותר מחמישית נוהגים ברכב תחת השפעת אלכוהול.
"אני מודע לכך שמדובר בחקיקה דרסטית, אבל בעיניי היא לא דרסטית מספיק," אמר ל-"ממון" ח"כ יריב לוין מהליכוד, שיזם את הצעת החוק לאיסור גורף של שתיית האלכוהול על ידי קטינים. "יש כאן תופעה חמורה מאוד שצוברת תאוצה, וכדי להילחם בה צריך להשתמש בכלים לא קונבנציונליים. כל דבר אחר הוא בגדר מתן אקמול לחולה סרטן." עוד אמר לוין שבמסגרת הכנת החוק הסופי לקריאה שנייה ושלישית הוא יפעל להכנסת סעיף הקובע הטלת קנס על כל מי שישתה אלכוהול ברחוב או בפארק ציבורי.
"החקיקה האגרסיבית הזו שנועדה לצמצם את היקף התופעה המדאיגה," אמר יו"ר הוועדה לזכויות הילד, ח"כ דני דנון, שהיה ממובילי הטיפול הפרלמנטרי בנושא, אמר: "אנחנו מודעים לכך שננקטים כאן צעדים חריגים ובהחלט יכול להיות שבעתיד ישקלו לצמצם את המגבלות. כרגע יש רצון מערכתי משותף של הכנסת ושל הממשלה להיאבק במגמה."
לדברי יאיר גלר, מנכ"ל הרשות למלחמה בסמים ובאלכוהול שגיבשה את הצעת החוק הממשלתית, בשנים האחרונות חלה התגברות של צריכת האלכוהול. "אנחנו מאמינים שזה נובע בעיקר מהנגישות והזמינות של המשקאות בשעות הלילה", אמר. "אנחנו מקווים שהתוכנית תביא בטווח הארוך לשינוי בחינוך ובתפיסה של החברה לגבי אלכוהול, כפי שהתרחש לגבי סיגריות. היום, למשל זה בלתי אפשרי לעשן בתוך אולם קולנוע, למשל, כי הציבור לא יקבל את זה. התקווה היא שבעתיד הציבור לא יקבל שתייה במקום ציבורי."
התוכנית כוללת לא רק שינויי חקיקה אלא גם קמפיין הסברתי שמתמקד בבני נוער, וכן הרחבת פרויקט "עיר ללא אלימות."
השר לביטחון פנים אהרונוביץ אמר ל-"ממון": "מדובר בחלק אחד של התוכנית. חלקה השני יבוא לידי ביטוי עם העברת החלק הראשון בקריאה שנייה ושלישית בכנסת. אלכוהול הוא מחולל פשיעה בקרב האוכלוסייה ובעיקר אצל בני הנוער. שתיית האלכוהול התפשטה כמו מגפה והגיע הזמן לטפל בה, גם במחיר של צעדים דרסטיים."
"החוק רק יחמיר את הבעיה"
לא כולם מסכימים שהצעות החוק האלה הן הפתרון לבעיה. ד"ר הלל סומר, מרצה לדיני פרסום ושיווק ומשפט חוקתי במרכז הבינתחומי הרצליה, סבור שחוקים כאלה עלולים לגרום לתוצאות חמורות יותר.
"אם מישהו חושב שכתוצאה מהחוק, הציבור הישראלי יחזור לשתות מיץ פטל וגזוז, הוא טועה. הגבלות מחמירות מדי על שיווק אלכוהול עלולות רק לגרום לנזקים כבדים", טוען סומר. "מה גם שבישראל אין להתעלם מיכולותיה המוגבלות של המשטרה. כל מה שחסר כעת למשטרת ישראל הוא שיטילו עליה גם את החובה לרדוף אחרי כל פיצוצייה שמכרה פחית בירה. האיסור על מכירה בפיצוציות יביא להסטה של מכירת האלכוהול בלילה לכיוונים חלופיים שיובילו לתוצאות שליליות. למשל, לעלייה במעשי האלימות לאור העובדה שהצפיפות בפאבים ובמועדונים תגדל מפני שיתווספו לשם אותם צרכני אלכוהול שהיו רגילים לרכוש עד כה את המשקה ולשתות אותו בבית."
סומר חושש גם שהעולם התחתון יגיב לאיסור השיווק ביצירה של ערוצי שיווק חלופיים. "כך קרה בכל מוצר שהחוק הגביל את הספקתו כמו סמים, זנות ונשק." סומר מציע למקד את מכירת האלכוהול הלילית בחנויות מוסדרות ככל האפשר. "לא לאפשר את המכירה בבתי עסק קטנים שבהם למוכר אינטרס מיידי במכירה, כמו בפיצוציות רבות שבהן המוכר הוא גם בעל הבית, ושווה לו למכור בקבוק וודקה נוסף גם אם לא היה צריך למכור אותו", הוא אומר.
הכתבה המלאה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"